A saját pH-szintjét az alábbi módon állapíthatja meg:

Lúgosítás - pH egyensúly

  • A pH-szintjét helyi gyógyászati boltokban vagy gyógyszertárakban kapható pH-mérő tesztcsíkkal tudja megmérni.
  • A pH értéket nyál vagy vizelet segítségével lehet megállapítani. A pH-érték méréséhez a legjobb eredményt a reggeli második vizelettel fogja kapni.
  • A tesztcsík el fog színeződni: hasonlítsa össze a színét a pH-skála színeivel, ami a tesztcsík dobozán van.
  • Nap közben a legjobb időpont a pH érték mérésére: egy órával az étkezés előtt vagy két órával az étkezés után.
  • Ha a pH-értéket nyál segítségével szeretné megállapítani, akkor a pH-értéknek ideális esetben 6,8 és 7,3 között kell maradnia (ne feledje, hogy az optimális pH-érték körülbelül 7,365).

Fontos információk a pH-egyensúlyról és a lúgosító diétáról

Mint már fentebb említettük, bizonyos, a savas kémhatású táplálékok listáján található ételek - így például a tojás, a hús és a diófélék - talán nem lúgosító hatásúak, de ettől még fontos lehet a fogyasztásuk. Mivel ugyanis antioxidánsokat és omega-3-zsírsavakat tartalmaznak, jótékony hatással vannak az emberi szervezetre.

Ha a pH-szint kerül szóba, mindig az egészséges egyensúlyra kell törekednünk. Táplálkozzon változatosan, fogyasszon minőségi táplálékokat, változtasson az életmódján, ha szükséges - ezek mind rendkívül fontosak a szervezetben a homeosztázis (egyensúly) fenntartásához.

Összegzés

  • Amit röviden "pH"-nak nevezünk, az a "pondus hidrogenii", latinul potentia hydrogeni, vagyis a hidrogénionos oldat koncentrációjának mérésére szolgáló érték, amellyel a szervezet folyadékjainak és szöveteinek savassága vagy lúgossága is meghatározható. A pH értékét egy 0-14-ig terjedő skálán lehet meghatározni.
  • Az emberi szervezet számára a legegészségesebb, ha a pH-szint kissé a lúgos irányba tolódik el, ami azt jelenti, hogy az optimális pH-érték 7,365 (bár ez enyhén ingadozik a nap folyamán).
  • Az acidózis (túlzott mértékű savasodás) kialakulásának okai közé tartozik a szegényes étrend, a rossz bélműködés, bizonyos gyógyszerek használata, a vese- és tüdőbetegségek, valamint minden egyéb egészségtelen életmódbeli szokás.
  • A lúgosító diéta egy olyan étrend, amely során teljes értékű táplálékokat kell fogyasztani, amelyek pozitív hatással vannak az egészséges pH-szintet fenntartó szervekre és testi folyamatokra. Lúgosító diéta során nagy mennyiségű friss zöldséget és gyümölcsöt, nyers táplálékot, zöldséglevet, babfélét, diófélét és egészséges zsírt kell fogyasztani.
  • Azok az élelmiszerek, amelyek savas kémhatásuk miatt hozzájárulnak a pH-egyensúly felborulásához: magas nátriumtartalmú élelmiszerek, feldolgozott gabonafélék, túl sok hús és állati fehérje fogyasztása, hozzáadott cukrok és a tej.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!