A nyugati világ étrendjei főképp savasító ételekből állnak, amelyeket a modern betegségek fő okának tartanak. Több lúgosító étel fogyasztásával meggyógyíthatja szervezetét és helyreállíthatja teste megfelelő pH szintjét. 

Ayurvéda diéta

Az Ayurvéda filozófiája azt tanítja, hogy betegségek akkor alakulnak ki a szervezetben, ha az életenergiái, vagy doshái között diszharmónia alakul ki. 

Az ayruvédikus ételeket gyógyszerként fogyasztják, megelőznek és gyógyítanak különböző betegségeket.

Háromféle dosha van, mindháromhoz tartozik egy-két őselem. 

Az első Vata, hozzá a levegő tartozik. 

A második Kapha, hozzá a víz és a föld köthető. 

A harmadik Pitta, hozzá pedig a tűz és a víz tartoznak. 

Egy személy személyisége, erősségei és gyengeségei, mind a dosháitól függnek. 

Az ételeket is kategóriákba sorolja, ízeik alapján, így lesznek a sós, édes, savanyú, és keserű csoportok. A fanyarság és a csípősség is meghatározó tényező. 

A különféle egyensúlyi problémákat bizonyos ételek fogyasztásával lehet orvosolni. A joghurt vagy a saláta megnyugtatja a túlhevült Pitta-t, az olajos ételek pedig megnedvesítik a kiszáradt Vata-t. 

Egyensúlyt visszaadó ételek

Az Ayurvédikus étrend visszaállítja a domináns doshák egyensúlyát, így optimális egészségi állapotot biztosít. 

A dosha egyensúlyi problémák akkor fordulnak elő, ha például túl sok tűz és túl kevés víz található a szervezetben.

A túlzottan kevés víz elpárolog a tűz miatt, a túl sok víz azonban kioltja a tűzet. Ilyenkor csípős és fűszeres ételeket, víz alapú ételeket, és hűtő hatású ételeket fogyasszon az egyensúly visszaállítása érdekében. 

Az elmélet az összes doshára és azok elemeire alkalmazható. 

Savasító ételek

A modern életvitel okozta rohanás miatt gyakran egészségtelen, nem tápláló ételeket válsztunk. A nyugati étrend főképp többszörösen finomított, feldolgozott, és gyorsan elkészült ételekből áll. 

Ilyenek például a fehér kenyér, a mikrósütőben elkészíthető ételek, a tejtermékek, a cukros édességek, az alkohol, a szénsavas italok, a kávé, a többszörösen telített zsírok, és a húsfélék. 

Ezek az ételek mind magas savtartalommal rendelkeznek, megfelelő terepet biztosítva a betegségek elszaporodásának. 

Lúgos-savas egyensúly 

A főképp savas ételek fogyasztása felborítja a test lúgos-savas egyensúlyát, amely károsítja az egészséget. Savas környezet veszi körül a sejteket, fejfájást, fáradtságot, gyenge immunrendszert okozva. Ilyen állapotban a test könnyebben betegszik meg. 

A lúgos ételek támogatják a sejtek egészségét. 

Betegség esetén a sejtek pH szintje lecsökkenhet. A test ilyenkor kénytelen felhasználni a lúgos raktárakat a túlélés érdekében. A test azonban nem termel lúgot, ezért megfelelő mennyiségű lúgosító hatású ételt kell fogyasztani a szervezet egészséges egyensúlyának fenntartása érdekében. 

Az ételek felépítése

Az étkezések 70-80 százalékban lúgosító ételekből álljanak, és csupán 20-30 százalékban savasítókból. 

A teljes kiőrlésű ételek, a friss zöldségek, a mandula, a zöldséglevek, a lencse, a telítetlen zsírok, és a tiszta víz mind jó példái a lúgosító ételeknek. 

A gyümölcsök, kivéve az avokádót, citromot, lime-ot, görögdinnyét, paradicsomot, grépfrútot és rebarbarát, mind savasítóak. 

Sok gyümölcs elfogyasztás után savas lesz, ilyen például a banán és az alma is. 

A citrusfélék önmagukban savasak, de elfogyasztás után lúgossá válnak. 

Tartsa tehát azt is észben, hogy elfogyasztás után az ételek savasító és lúgosító hatása megváltozhat.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!