Alább találhatja azt a tíz, nyelvén jelentkező tünetet, amely különféle egészségügyi problémákra utalhat:

1. Élénk piros szín.

Az egészséges nyelv általában rózsaszínes színű. Amennyiben nyelve élénkebb piros színű lesz, az többféle egészségügyi problémára utalhat, köztük vérszegénységre, Kawasaki betegségre, vagy skarlátra is. 

Az élénk piros színű nyelv emellett B12-vitamin hiányt is jelezhet. Szervezetünknek a vörösvérsejtek előállításához van szüksége a B12-vitaminra, ennek hiánya kimerültséget és vérszegénységet okozhat. 

A Kanadai Fogorvosok Szövetsége szaklapjában (Journal of the Canadian Dental Association) 2009-ben megjelent tanulmány szerint a vérszegénység kezdeti állapotának egyik fő tünete a vörös pöttyök vagy foltok megjelenése a nyelven. 

A Kawasaki betegség az öt évnél fiatalabb gyermekek körében jelentkező betegség, a vérerek gyulladásával jár. Az eperpiros nyelv a betegség egyik leginkább jellemző tünete, derült ki az Indiai Orvostudományi magazinban ( The National Medical Journal of India) 2005-ben megjelent tanulmányból. 

Az eperpiros nyelv emellett a skarlát gyakori tünete is, amely bakteriális fertőzés mindenkit megtámadhat, azonban leggyakrabban az 5-12 éves gyermekekre veszélyes. 

A fertőzésekkel foglalkozó Journal of Infection szaklapban 2007-ben publikált tanulmány szerint 45 skarláttól szenvedő beteg közül 30-an számoltak be arról, hogy nyelvül színe pirosra változott. 

2.    Krémes, fehér réteg vagy foltok. 

A nyelven megjelenő fehér, túró szerű réteg, amely gyakran foltokban jelentkezik, esetleg kiütésekkel együtt, a candidasis, azaz a száj gombás megbetegedésének egyik leggyakoribb tünete.

A betegség a leggyakrabban idős- vagy csecsemőkorban, valamint meggyengült immunrendszerűek körében jelentkezik. 

A fertőzést az élesztőgombák túlzott elszaporodása okozza, amelyet a legtöbb esetben bizonyos gyógyszerek, mint a fogamzásgátló tabletták vagy az antibiotikumok váltanak ki. Emellett az elhízás, valamint a gyenge immunrendszer, a pikkelysömör, és a cukorbetegség is növelik a fertőzés kialakulási esélyeit. 

Megfelelő kezeléssel a fertőzés nem húzódik sokáig, azonban bizonyos esetekben akár évekig fennállhat. A krónikus szájban megjelenő candidasis súlyosabb autoimmun betegségre utalhat, mint például az AIDS vagy a leukémia is.

3.    A nyelv abnormális simasága.

Az egészséges nyelven apró, szőr szerű szálak találhatóak, amely kicsit érdessé teszi a nyelvet. A teljesen, vagy foltokban sima nyelv ezért abnormálisnak tekinthető. Ezt az állapotot atrópiás glosszitisznek nevezik. 

A sima nyelvfelülethez fájdalom, érzékenység, vagy égető érzés is társulhat. 

Az atrópiás glosszitisz a legtöbb esetben valamilyen tápanyaghiány következtében alakul ki.

A szájüreg egészségével és gyógyításával foglalkozó Journal of Oral Pathology and Medicine szaklapban 2012-ben megjelent tanulmányban 176 atrópiás glosszitiszben szenvedő beteget vizsgáltak meg. Közülük 38 főnél fennállt a vérerek megbetegedésének kockázata, 47-en voltak vashiányosok, 39-en hemoglobin hiányosok, 13-an B12-vitamin hiányban szenvedtek, 3-uknak pedig nem volt elegendő folsav a szervezetében. 

4.    Vastag, sárga lepedékréteg.

A nyelven megjelenő vastag, sárga lepedékréteg szervezete túlzott felhevülését vagy a baktériumok felhalmozódását jelezheti. 

A hagyományos kínai orvoslás szerint a nyelven megjelenő sárga réget a túlzott mennyiségű testhőmérsékletet jelzi. 

A nyugati orvoslás szerint a nyelv sárga lepedékrétege túlzott mértékű bakteriális aktivitásra utalhat. Ezt a legtöbb esetben nem megfelelő szájhigiénia, túlzott mértékű szájon át történő légzés, valamint lázas megbetegedés okozza. 

Míg a legtöbb esetben a nyelven megjelenő sárgás lepedékréteg teljesen veszélytelen, és a szájhigiéniás szokások javításával kezelhető, néhány esetben nagyobb problémára utalhat. 

Szívbetegségen szenvedők körében a nyelven megjelenő sárgás lepedék a stroke előfutára. 

A keleti-nyugati orvoslással foglalkozó Chinese Journal of Integrated Traditional and Western Medicine szaklap 2001-es felmérései szerint 378 stroke-ot átélő betegből 214-en szenvedtek a nyelvükön megjelenő vastag, zsíros, sárga lepedékrétegtől.

5.    Fájdalommentes kinövés(ek).

A nyelv oldalán megjelenő, fájdalommentes kinövés nem ad okot aggodalomra, amennyiben két héten belül elmúlik. Azonban amennyiben ennél hosszabb ideig fennmarad, a szájrák korai tünete lehet. 

A kinövés a legtöbb esetben kis méretű, fehér vagy piros színű. Lehetséges, hogy megakadályozza nyelve megfelelő mértékű használatát és megnehezíti a nyelést. 

Az erithoplakia, azaz a vörös folt vagy enyhe kinövés a szájrákos megbetegedés egyik tünete, amely a nyelv felszínét támadja meg, és nem feltétlenül jár együtt a fehér kinövésekkel, derült ki az ausztrál fogorvosi magazin ( Australian Dental Journal) 2011-es számából.

Amennyiben rendszeresen dohányzik, mindenképpen figyeljen oda erre a látszólag ártalmatlan tünetre. 

Bár a piros kinövések ritkábban jelentkeznek, mint a fehérek, nagyobb eséllyel rákosodnak el, derült ki a Nemzeti Fogorvosi és Arcüregi Kutatóközpont ( National Institute of Dental and Craniofacial Research) felméréseiből.

6.    Kiütések.

Az apró, fájdalmas kiütések a legtöbb esetben az arcok belső oldalán jelentkeznek, bizonyos esetben azonban a nyelv alsó felén is megjelenhetnek. 

A legtöbb esetben a problémát valamilyen durvább étel elfogyasztása vagy nyelve véletlen megharapása okozza. 

Azonban amennyiben a problémát nem ilyesmi okozza, és az több, mint pár hétig fennáll, lehetséges, hogy stressz, feszültség, vagy a hormonegyensúly felborulása okozza azt.

7.    Mélyedések.

A mélyedések a legtöbbször a nyelv felszínén megjelenő, árok szerű elváltozások, amely sokkal rosszabbnak látszik, mint amilyen valójában. A legtöbb esetben az elváltozás nem jár fájdalommal, néhányak égető érzésről számolnak be. 

A gyakori probléma az idősebbeket érinti, a kor előrehaladtával a probléma erősödhet. 

A szájban jelentkező mélyedések valamilyen betegségre utalhatnak, a nyelv mélyedései a pikkelysömörtől szenvedők 6-20 százalékánál jellemzőek. 

Ezt a felfedezést az Oral Medicine and Pathology szaklapban 2009-ben megjelent tanulmányban is alátámasztották, a cikkben kitértek arra, hogy a nyelv mélyedései a legtöbb pikkelysömörtől szenvedő betegnél jelen vannak. 

8.    Égető érzés. 

Amennyiben kitartóan égető érzést érez szájában, főképp nyelvén, anélkül, hogy azt megégette vagy felsértette volna, nagy eséllyel az égő nyelv szindrómának nevezett állapottól szenved. 

A betegség egyéb gyakori tünetei között a csiklandó érzés, a szájszárazság, és az ízlelés megváltozása sorolhatóak fel. Az állapot nem okoz semmiféle látható elváltozást szájában. 

Az égő nyelv szindróma a legtöbb esetben egyéb betegségek tüneteként jelentkezik. 

A megelőző orvoslással foglalkozó  International Journal of Preventive Medicine szaklapban 2013-ban megjelent tanulmány szerint az égő nyelv szindróma a menopauza egyik leggyakoribb tünete. 

Amennyiben nemrég esett túl a menopauzán, vizsgáltassa ki hormonrendszerét, mivel lehetséges, hogy felborult szervezete hormonegyensúlya. 

Ezen kívül egyéb problémák is okozhatják az égő érzést. Lehetséges, hogy allergiás bizonyos ételekre, amelyeket napi rendszerességgel fogyaszt. Előfordulhat, hogy szájszárazságtól vagy gyulladásos szájbetegségtől szenved. Gyakran fordul elő, hogy a problémát egyszerűen a naponta használt fogkrém okozza, amely válaszreakciót vált ki az arra érzékeny nyelvből.

9.    Szőrös, fekete nyelv.

A feket szőrökkel teli nyelv ijesztő látvány lehet, azonban semmi ok a komoly aggodalomra. Az elváltozás higiéniás szokásai, életmódja, és étrendje hatására alakulhat ki. Emellett a túlzott dohányzás és a nem megfelelő szájhigiéniés szokások is okozhatják az elváltozást. 

A nyelv szőrszálainak feketére változását a nyelvtüszők okozzák, amelyek idővel felveszik a káros hatású mikroorganizmusok színét, mint például dohányzás esetében a dohányfüstből származó anyagokét. 

Másik gyakori oka a nyelven megjelenő fekete szőröknek a nyelv felső rétegének túlzott nyugalma. Ezt a túl sok puha étel fogyasztása okozza, amely nem stimulálja és tisztítja a nyelv felső rétegét, ezáltal pedig a keratin nevű fehérje felhalmozódását okozza. Ugyanez a fehérje segíti a haj növekedését is. 

10.    Lila nyelv.

A lila színű nyelv leginkább egy feketeribizlis nyalóka elfogyasztása után jellemző. Emellett azonban az elváltozát okozhatja egészségügyi probléma is, amely sokat elárulhat szervezete egészségügyi állapotáról. 

A nyelv lila színű elváltozását a nem megfelelő vérkeringés és így a nyelv lassabb keringése okozhatja. 

A Journal of Chinese Integrative Medicine szaklapban 2004-ben megjelent kutatás szerint a lila és a normális színű nyelv vérkeringésének összehasonlításakor az előbbi vérkeringése egyértelműen rosszabb volt. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!