A hemoglobin óriási molekulájának a közepén helyezkedik el a hem molekula, melynek központi magját egy vasatom adja.

Az evolúció során azonban nem minden élőlény használ az oxigén szállításához hemoglobint, így következésképpen a vérük sem piros.

Az ember, az összes emlősállat, hal, a puhatestűek többségének a vére piros.

A zöldvérűek azok a tengeri növényállatkák (tengeri fű félék, fenyők), amik a korallzátonyok állandó lakói és az oxigént a vérükben a réz tartalmú chlorocruorin szállítja.

A kékvérűek szintén vas helyett rezet használnak az oxigén szállító molekulájuk belsejében. Ez az anyag a hemocianin. A tőrfarkú rák, a pókok, a tengerben élő polipok egy része, illetve a skorpiók tartoznak ide.

Vannak olyan élőlények, akiknek a vérük viola színű (lila). Ilyen pl. az orvosi pióca. Az ő vérük hemerythrin-t tartalmaz. Ennek a molekulának a központi részében már kettő db, két vegyértékű vasatom található.

A mi vérünkben, mint már korábban láttuk, a hemoglobin szállítja az oxigént. A hatalmas molekula központi részét a hem molekula adja, és annak a közepében vasatom van (4 vegyértékű).

A legjobb oxigén szállító hatékonysággal a hemoglobin rendelkezik, de bizonyos fajokban, mint láttuk, más molekulák is megfelelőnek bizonyultak. 

Sőt, egyáltalán nem biztos, hogy az evolúciós versenyben mi leszünk a befutók, és nem éppen a már 450 millió éve létező tőrfarkú rák, vagy a pókszabásúak.

A  molekuláris evolúció nagyon szép példái ezek, és egyben tisztázhatunk egy félreértést is. A zöld vér nem a klorofill, ami a növényekben a fotoszintézisért felelős, hanem a chlorocruorin.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!