A legnépszerűbb a szőlőbor és egyben a legértékesebb is. Más gyümölcsökből is lehet még bort készíteni (pl. almabor, ribizli bor, meggybor), de tudni kell, hogy a gyümölcsborok metilalkohol tartalma jelentős mértékben meghaladja a szőlőből készült borokét, még az oly sokszor elátkozott direkt termőkét is (Othello, Szagos Izabella, Noah, stb.). Ez a pektin tartalmuk miatt van így.

Az emberiség azonban, mióta civilizáció létezik, soha nem tett le a fermentált, alkoholos italok készítéséről.

Ha nem megy gabonából, akkor megy kenyérből: az ember mindig megtalálta a módját annak, hogy alkoholos italokhoz jusson. Ha nagyon leegyszerűsítenénk: civilizációnk történelme a tudatmódosítók történelme is egyben. Talán ezért olyan, amilyen.

A másik népszerű ital a sör. Ez árpamaláta cukor és élesztő keveréke. Van egy régi legenda, miszerint a német tisztasági törvények már 400 éve nem engedélyezték más gabonák (főleg a búza) felhasználását a sör készítéshez, sőt, az első világháborúban erős tiltás alá esett a búza és rozs alapú sörfőzés (pl. Hollandiában és Belgiumban, valamint Németországban és Oroszországban is). A gabonát meg kell enni ínséges időkben és nem meginni, gondolták, de az emberi lelemény határtalan.

A kenyérből készült alkoholos italoknak ugyanis több mint 1200 éves múltja van, ez pedig a Kvász.

Az oroszoknál, ukránoknál szinte nemzeti ital volt már ezer évvel ezelőtt is. Általában rozskenyérből készült, amit felkockáztak, pirítottak, majd mézzel, élesztővel és vízzel keverték, lezárt helyen pihentették, 8 óra múltán átszűrték és még 4 napig érlelték. 

Savanykás, zavaros, enyhén szénsavas alkoholos ital az eredmény, ami azonban nagyon gazdag B vitamin komplexben, nyomelemekben.

Az alap 2kg kenyér, kockára vágva, megpirítva, 6 evőkanál méz, 5dkg élesztő, 5 liter víz, amibe ízlés szerint tehető pár szem mazsola, aszalt gyümölcs, (áfonya, szilva, stb.). Nem áll el, gyorsan el kell fogyasztani, amikor elkészült (4-5 napos korában).

Természetesen a Kvásznak is több százféle receptje ismert, más kenyerekkel is jó, illetve a kenyér akár almával is helyettesíthető. Fontos, hogy a felhasznált víz mindig forró legyen, mert ezzel elpusztítjuk a nem kívánt mikrobákat és csak azok maradnak életben, amik a tiszta fermentációt biztosítják. 

A számtalan Kvász próbálgatása vezetett el egy tea alapú kvászhoz, a kombuchához, amikor az édes, fermentált fekete tea tetején egy olyan gombákból és baktériumokból álló mikroba közösség jön létre, melynek több száz fajtája van és ezek anyagcsere termékei, vitaminjai, ásványi anyagai egy rendkívül hatásos, alacsony alkohol tartalmú gyógyitalhoz vezetnek. Szibériában, a falvakban a kombucha a túlélés egyik leghatékonyabb eszköze volt a hosszú téli hónapokban. Napjainkban is előszeretettel használják. Sokan rákbetegséget gyógyító hatást is tulajdonítanak neki (Szolzsenyicin).

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!