Már a legelső testnevelés órán is biztosan hallotta, mennyire fontos a nyújtás, azonban idő szűkében erről könnyedén lemond egy kevés extra testmozgás érdekében. Ne tegye. Akár megterhelő edzéstervet folytat, akár egyáltalán nem végez testmozgást, a rendszeres nyújtást mindenképpen vezesse be napirendjébe. Alább olvashatja, miért is olyan fontos ez.

Energiával teli lesz a délutáni órákban is. 

Ha délutánonként kimerültnek érzi magát, nyújtózzon egyet, sokkal hatékonyabb ébresztő a kávénál. Csupán pár percnyi nyújtás javítja egész teste vérkeringését, így agya vérkeringését is. Ezáltal felébreszti szervezetét és megszünteti a kimerültség érzetét. 

Kisebb eséllyel fog megbotlani és elesni. 

Egy friss kutatás során negyvenkét egyetemista diák egyensúlyérzékét vizsgálták meg. Az eredmények azt mutatták, hogy azok a diákok, akik a vizsgálat előtt fél órán át nyújtottak, sokkal jobban meg tudták tartani egyensúlyukat a kutatás során használt stabilométer nevű szerkezeten, mint a vizsgálat előtt ülő társaik. A kutatók szerint a nyújtás a finom izommogzások koordinációjában segít, így a vizsgálat előtt nyújtást végző egyetemisták az apró egyensúlybeli változtatásokkal tudták elkerülni a megbotlást és elesést. 

Könnyebben és fájdalom nélkül fog mozogni. 

A rendszeres nyújtás megszűnteti az izomhúzódást és az ízületek ropogását, ehhez azonban megfelelő módon kell nyújtania. Kerülje el a statikus, azaz az egy helyben tartott nyújtó gyakorlatokat, inkább a mozgás közbeni nyújtást és az izomlazító hengerek alkalmazását válassza. A mozgás közbeni nyújtás kategóriájába tartozik például a vállkörzés, a csuklókörzés, vagy a térdemelés, tehát az olyan mozdulatok, amelyek kihasználják ízületei mozgásterét. 

Könnyebben fogja végrehajtani az egyéb testmozgás gyakorlatokat is. 

Hacsak nem hivatásos sportoló vagy jóga guru, a hajlékonyság nem tűnhet túl fontosnak. A rendszeres nyújtás azonban bármilyen egyéb mozgásforma során elősegíti a jobb eredmények elérését. Egy egyszerű guggolás során is mélyebben le tud majd guggolni, hiszen térdei és csípőízületei engedékenyebbek lesznek, így hatékonyabb edzést tud folytatni. 

Kisebb lesz a sérülések esélye. 

Ha bemelegítés során nyújt, fizikailag és mentálisan is felkészíti szervezetét a testmozgásra. Azonban sose nyújtson bemelegítés előtt! A nyújtás önmagában nem akadályozza meg a sérüléseket, azonban segíti a megfelelő mentalitás elérését, amellyel megelőzheti a fájdalmas mozdulatokat. Edzés előtt végezzen pár perc dinamikus nyújtást, mint a karkörzés, vagy a kitörés. 

Csökkentheti vércukorszintjét. 

A testmozgás köztudottan segíti a vér glükóz szintjének megfelelő szinten tartását, ezt azonban már azelőtt tapasztalhatja, hogy bekötné cipőjét. Egy 2011-es tanulmány szerint a kettes típusú cukorbetegségben vagy a pre-diabéteszben szenvedők körében cukros üdítőital elfogyasztása utáni negyven percnyi nyújtás csökkentette szervezetük vércukorszintjét. 

Kevesebb stressz. 

Gyakran érzi azt, hogy vállai mintha füleit érintenék? Háta csomókban áll? A nyújtás fizikailag és mentálisan is segíti a feszültség oldását, mivel megszünteti az izmok feszülését és relaxációra kényszeríti elméjét. Azonban semmiképp se hajtsa túl szervezetét, a nyújtást sosem szabad erőltetettnek éreznie. Ha el tud lazulni nyújtás közben, helyesen végzi a gyakorlatokat, amennyiben fájdalmat érez, valamit változtatnia kell.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!