Manapság egy kis adag gombáért is sok pénzt adnak ki az emberek, mert nem csak az egészségre van jó hatással, de ugyanakkor nagyon finom is. 

A gomba egészségre gyakorolt jótékony hatása

1. Égeti a koleszterint:

A gomba aminosavakat, vitaminokat, ásványi anyagokat, proteineket, antibiotikumokat és antioxidánsokat tartalmaz.

Mivel a gomba tele van proteinnel, rostokkal és enzimekkel, valamint alacsony a szénhidráttartalma, és nem található benne koleszterin és zsír, hatékonyan égeti a koleszterint emésztéskor.

2. Meggátolja a mell- és prosztatarák kialakulását:

A béta-glükánok és a konjugált lenolajsav rák kialakulását gátló tulajdonságainak köszönhetően a gomba megakadályozza a mell- és prosztatarák kialakulását. A lenolajsav elnyomja az ösztrogént a menopauza után lévő nőknél, így megakadályozza a mellrák kialakulását, míg a béta-glükánok meggátolják a prosztatarák kialakulását. Ezenkívül a szelén is segít a rákos sejtek tevékenységének elfojtásában.

3. Kiváló a cukorbetegek számára:

Mint már fentebb említettük, a gomba nem tartalmaz zsírt, kevés szénhidrát található benne, viszont magas a protein, enzim, vitamin, ásványi anyag és rosttartalma, ezért ideális a cukorbetegek számára. A természetes enzimek segítik a cukor és a keményítő lebontását, valamint serkentik az endokrin mirigyek működését. Ezenkívül a gombában lévő természetes antibiotikumok távol tartják a cukorbetegektől a könnyen elkapható fertőzéseket.

4. Immunrendszer:

Az A-, B-, C- vitamin kombinációja hozzájárul az immunrendszer megfelelő felépítéséhez. A bennük lévő erős antibiotikumok felveszik a harcot a fertőzésekkel szemben, az antioxidáns ergotionin pedig védelmet nyújt a szabadgyökökkel szemben.

5. Fogyás:

Mindenki tudja, hogy a zsír és a koleszterin csökkentéséhez extra zsírt kell elégetnie a szervezetnek, ami ideálisan a proteineket emészti meg a szervezetben. Diétázás alatt mindig ajánlott sok proteint, kevés szénhidrátot és semmiféle zsírt fogyasztani, így az egyik legjobb választás a gomba.

6. D-vitamin:

A gomba az egyetlen olyan nem állati eredetű élelmiszer, amely D-vitamint tartalmaz. Ezenkívül található még benne kalcium, vas, kálium, réz és szelén.

Többféle különböző gombafajta létezik, körülbelül 14.000 fajta szerte a világon. Mindegyik gombafajtának megvan a saját jótékony, pozitív hatása.

1. Csiperke gomba:

A két spórás csiperke és a Portobello a csiperkék közé tartoznak, amely az egyik leggyakoribb ehető gombafajta. Ebben a gombafajtában speciális szénhidrátok találhatóak, amelyek segítik a vércukorszint egyensúlyban tartását. Ezek a gombák segítik a fogyást és felveszik a harcot a prosztatarákkal.

2. Siitake gomba:

A Siitake gombák igazán finom ízűek és egészen húsosak. Lentinant tartalmaznak, amely egy természetes tumor ellenes vegyület, ezért hatékonyan felveszi a harcot a rákkal. Ez a gombafajta nagy mennyiségben tartalmaz D-vitamint is, amellyel jól kezelhetőek a különböző fertőzések.

3. Pecsétviaszgomba:

Ez a nagy, fehér és barna színű, fán növő gombafaj, amely rákölő, antioxidáns, antibakteriális, vírusellenes és gombaölő tulajdonságokkal rendelkezik. Csökkenti a koleszterinszintet és a magas vérnyomást.

4. Maitake gomba:

Ez a fajta segít megtalálni az abnormális sejteket és elpusztítja őket. Elnyomja az ösztrogént, így megakadályozhatja a mellrák kialakulását.

5. Laskagomba:

Ez a gombaféle nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, amelyek felveszik a harcot a HIV-vel.

6. Rókagomba:

Ez a gombafajta C- és D-vitamint, valamint káliumot tartalmaz, illetve antimikrobiális, gombaölő és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik.

7. Porcini (vargánya):

Ez a gombafajta ergoszterolt tartalmaz, amely megtámadja az olyan káros sejteket, amelyek elindultak a rosszindulatú elfajulás útján.  A gombafajta ezen kívül gyulladásgátló tulajdonságokkal is rendelkezik.

8. Shimeji gomba:

A Shimeji egy olyan japán gombafajta, melynek törzse vékony, a kalapja pedig kicsi. Mivel béta-glükánt tartalmaz, elpusztítja a rákos sejteket. Ezenkívül jó hatással van a cukorbetegségre, asztmára és a különböző allergiákra, mivel erősíti az immunrendszert, így meggátolja ezek kialakulását.

Figyelem:

•    Számtalan gombafajta található és vehető, de csak néhány fajta ehető ezek közül. A nem ehető gombák mérgezőek. Soha ne szedjen gombát az erdőben, főleg ne fogyassza el, ha nincs megfelelő képesítése abban, hogy megkülönböztesse az ehető és nem ehető gombákat. Ha mégis szedne, a biztonság érdekében vizsgáltassa meg a gombát egy szakértővel. 
•    Ha a gomba elszíneződött vagy más színű a természetes színéhez képest, ne fogyassza el a gombát.
•    A méreg típusától és az elfogyasztott méreg mennyiségétől függően a gomba különböző tüneteket idézhet elő: hányinger, hányás, őrület vagy görcsök, legrosszabb esetben pedig halálhoz is vezethet. 
•    Ha a fentebb említett tünetek bármelyikét tapasztalja a gomba elfogyasztása után, azonnal forduljon orvoshoz.
•    Gombát csak biztos szakértőtől vásároljon, vagy pedig megbízható helyről. Mindig bizonyosodjon róla, hogy az elfogyasztani kívánt gomba be lett vizsgálva, és nem mérgező.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!