A vakcináció már lassan évszázados múltra tekint vissza. Történhet elölt kórokozóval, vagy olyan legyengített, de élő kórokozóval, ami virulencia génjeit már elvesztette, azaz megbetegítő képességgel már nem rendelkezik.

Mindkét esetben az immunrendszer rá sem hederítene ezekre a kórokozókra, hiszen minek az immunválasz egy inaktivált megbetegedést nem okozó mikrobával, vírussal szemben. Ezért az ilyen oltóanyagokat mindig adjuváns szerekkel kezelik. Ezek az adjuvánsok lehetnek szerves és szervetlen anyagok is (a szervesre példa a poliszacharidok, a szervetelen pl. az alumínium-hidroxid). Az adjuváns molekulák az immunrendszer azon sejtjeit stimulálják, amiknek az a feladatuk, hogy ébresztőt fújjanak az immunrendszer többi sejttípusának és azok aktiválódva megsokszorozzák magukat és elpusztítsák a feltételezett kórokozót.

A gyógygombák immunstimuláns hatása nagyon jól hasznosítható a tumoros betegek terápiájában, valamint a kemo- és sugárterápiák következtében kialakuló (egyébként kerülendő, de nem elkerülhető) lepusztított immunrendszer regenerálásában.

A 23 féle tüdőgyulladást okozó baktérium alfaj (pneumococcusok) ellen kifejlesztett vakcina is poliszacharidokkal dolgozik.

A gombák és különösen a gyógygombák poliszacharidokban igen gazdagok. A poliszacharidok nagy molekulájú szénhidrátok, amik vízben nem oldódnak, kolloid képződésre hajlamosak, és nem képesek őket a mikroszkópikus gombák sem elbontani. Néhány egyszerűbb poliszacharidot mindenki jól ismer. Ilyen pl. a keményítő, a cellulóz, a glikogén, a pektinek, az agar, stb.

A gyógygombák poliszacharidjai hatalmas családot alkotnak. Ezek a poliszacharid láncok 10 ezertől akár 500 ezer Dalton nagyságúak lehetnek.

Nem is ismerjük őket egyenként, de arra képesek vagyunk, hogy bizonyos poliszacharid lánccsoportokat elkülönítsünk, eltérő hatásaik alapján.

A Földön kb. 140 ezer féle nem mikroszkopikus gombafaj él és ebből 15 000-re tehető a nagy kalapos gombák fajainak a száma (a mikroszkopikus gombákat most nem tárgyaljuk). A nagy gombáknak csak mintegy 3%-a mérgező, ami sokkal jobb arány, mint ami a növények világában megfigyelhető, mégis ez a 3% sokáig képes volt elrettenteni a kutatókat a gyógyító gombákkal való vizsgálódástól.

A gyógyító gombák számtalan értékes biológia anyaggal rendelkeznek, de most csak a poiszacharidokra koncentrálok a továbbiakban.

Grifolia frondosa (maitake gomba, bokrosgomba)

A termőtesből 20 féle, a micéliumokból 24 féle poliszacharid családot izoláltak, amiknek daganat gátló hatásuk bizonyított.

A Chaga gombából álló micélium tenyészet poliszacharid tartalma 3-szor magasabb, mint a direkt gombatestben mért mennyiség.

A Trametes versicolorból (lepkatapló gomba) kinyert poliszacharid frakció neve a kresztin. Japánban elfogadott gyógyszer főleg a májtumorok kezelésében, amiből gyógyszer készítettek, ahogy mi mondjuk szigorúan vényköteles és nem étrend-kiegészítő!

A Ganoderma lucidum (pecsétviaszgomba) poliszacharidjai jól használhatók vírusos májgyulladás kezelésére (hepatitis B és C).

Az óriás pöfeteg (Langermannia gigantae) szintén daganat pusztító hatású és antibakteriális poliszacharidokat is tartalmaz. 

A Shiitake gomba nem csak kiváló étkezési gomba, de Lentinán tartalma révén (ez is egy poliszacharid frakció) szintén hatékonyan képes stimulálni az immunrendszert a daganatos betegségekben. 

A rovarpatogén Cordyceps gomba poliszacharidjai a szervezet immunválaszát szintén erőteljesen stimulálják.

A gombapoliszacharidok tehát a daganat ellenes hatásukat döntő részben az immunrendszerünk aktiválásán keresztül fejtik ki.

Ezek a poliszacharid frakciók abban hasonlóak, hogy az 1,3 és az 1, 6 béta-D glukánok nagy mennyiségben fellelhetők bennük.

De mint azt korábban említettem, a gombák még számtalan egyéb fontos anyagot is tartalmaznak. Itt van mindjárt a B12 vitamin. Semmilyen növény nem tartalmazza ezt az életfontos vitamint, csak az állati eredetű táplálékok, na és persze a gombák.

Számos nyomelemet is tartalmaznak, pl. germánium, illetve különböző triterpéneket, amelyek felelősek az egyéb hatásokért, pl. koleszterinszint csökkenés, vérrög képződés kialakulását gátló hatás, vérnyomás csökkentő hatás, májvédő hatás, de ez már egy másik cikk tárgyát képezi terjedelme miatt.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!