Az egyre nagyobb hírnévnek örvendő gyógygombák manapság több formában is (pl.: tinktúrák, tabletták, krémek, kávék, teák) fordulnak elő a hétköznapjainkban. Érdekes, hogy ezek a gombák most élik fénykorukat, pedig már az ókorban is alkalmazták őket. Manapság többezer gombafajt ismerünk, és ez a rengeteg gombafaj széleskörű gyógyászati hasznot nyújthat számunkra, melyek skálája a szív és májműködés támogatásától az egészen az energiaszint fokozásáig terjed.

A legtöbb gomba legerősebb gyógyászati hatása az immunrendszer erősítésére irányul, illetve számos fajnak van antivirális tulajdonsága. Számos gomba hasznosnak bizonyult a légúti betegségek kezelésében, mint például a megfázás, vagy akár az influenzák. Ez igen lenyűgöző figyelembe véve azt, hogy milyen nehéz megelőzni ezeket a megbetegedéseket, illetve hogy milyen gyorsan mutálódnak. Nem minden antivirális hatóanyag működik egyformán, például bizonyítékokat találtak arra, hogy a gombák károsak lehetnek a koronavírus kezelésekor, ezért ha ennek a vírusnak a tüneteit észleli, forduljon orvoshoz. 

Hogyan segítik a gombák az immunrendszerünket?

A gombáknak a vadonban való túléléshez rengeteg antibakteriális és antivirális anyagra van szükségük, ezért ebből adódóan sok ilyen anyagot tartalmaznak.

A gyógygombák erős immunstimuláló vegyületeket tartalmaznak. Ezek a béta-D-glükánok, a béta-glikozidok és más anyagok, amelyekről különböző tanulmányok bebizonyították, hogy immunstimuláló hatással rendelkeznek. Számos gomba gazdag szelénekben, magnéziumban és cinkben, ezen vegyületek mindegyike közvetlen, vagy akár közvetett szerepet játszhat az influenzaellenes hatásban. 

A gombák gyógyászati hatásaival kapcsolatban még mindig folynak a kutatások, de számos tanulmány eredménye alapján igazán ígéretesek, ráadásul az is egy nagyon pozitív tényező, hogy a gombákat sokféleképpen adhatjuk hozzá étrendünkhöz, fogyaszthatjuk őket levesben, szószokban, pörköltben, teákban és még rengeteg formában.

A következőkben 4 olyan gombafajt mutatunk be, melyek segíthetnek az immunerősítésben. 

1.    Maitake (bokrosgomba)

Ez a finom ehető gomba sokak kedvencei közé tartozik, nemcsak mert ízletes, hanem mert számos gyógyászati tulajdonsággal rendelkeznek. Egy japán tanulmány kimutatta, hogy a maitake kivonat erősen gátolja az influenza vírusok replikációját, illetve serkenti az antivirális citokinek, például a TNF-alfa termelését. Érdekes, hogy ezt a kivonatot még hatásosabbá tették, amikor shiitakéval keverték. A shiitake és a maitake egyaránt ehető gombák, melyeket könnyen beépíthet étrendjébe, de megtalálhatóak kapszulák és tinktúrák formájában is. 

2.    Shiitake

A shiitake gomba az ázsiai konyhának elengedhetetlen eleme, melyet könnyen megtalálhat a boltokban. Kimutatták, hogy a shiitake gombának vírusellenes hatása van, például a hepatitis C, a herpesz, az immunhiányos vírusok, valamint az influenza ellen. Mikor kifejezetten az influenzára gyakorolt hatását tanulmányozták, kiderült, hogy remekül akadályozta a vírus növekedését, illetve terjedését. Kutatók egy shiitake kivonat intranazális vakcináját is tesztelték, amely növelte az influenzával fertőzött egerek túlélési arányait. A shiitake akkor a leghatékonyabb, ha megesszük, de megtalálhatóak kapszulák, tinktúrák, illetve különböző gyógygomba keverékek formájában is.

3.    Reishii 

Ez a taplógomba sajnos nem ehető fás íze miatt, ennek ellenére az antivirális vegyületeknek egy nagy erőforrása. A reishiit évezredek óta alkalmazzák a gyógyászatban. A reishii alkalmas számos vírus, köztük a herpesz és a hepatitisz kezelésére is.

Azt is megállapították, hogy hatékonyan elpusztítja az influenza A vírust, amely az évszakok során többször is felbukkan, mint például a nagyon virulens és veszélyes H1N1. A triterpének az egyik legfontosabb reishiiben található vegyületek közé tartoznak, csakúgy, mint a béta-glükánok. A triterpének miatt van olyan keserű íze a gombának, ami miatt nem ajánlott kulináris célokra. De az, hogy nem készíthet belőle finom fogást, az nem azt jelenti, hogy kerülnie kell ezt a gombát. A reishiit általában por, tinktúra vagy kapszula formájában találhatja meg.  

4.    Cordyceps 

Annak ellenére, hogy a cordyceps technikailag nem egy gomba, hanem egy parazita, már az ősi kultúrákban is “mindent gyógyító” gombaként emlegették. A cordyceps gombaellenes és antivirális hatóanyagokat tartalmaz, ezen kívül remek a fáradtság ellen és a libidó javítására is. Eredetileg a cordyceps csak a Himaláján volt lelhető, azonban különböző mesterséges technikák által ma már az USA-ban is termesztik. Úgy gondolják, hogy a cordyceps influenza ellenes hatása a természetes gyilkos sejtek aktivitásának fokozásában, illetve a vírusölő citokinekben rejlik. Ezenkívül kimutatták, hogy a cordyceps javítja a tüdő egészségét, azáltal, hogy csökkenti a gyulladásokat krónikus asztma, illetve egyéb tüdőbetegségek esetén is. Helyes fogyasztás esetén javítja a sportolók állóképességét és tűrőképességét is. Ennek oka, hogy fokozzák a véráramlást, valamint az oxigénfelhasználást, illetve antioxidánsként hatnak. Tehát nem csak betegségek esetén érdemes fogyasztani, hanem akár a teljesítmény fokozására is alkalmasak lehet. 

 

Mivel a cordycepset nem kulináris célokra termesztik, porok, tinktúrák és kapszulák formájában találhatja meg.  

Utószó 

Rengeteg módja van annak, hogy a gombákat beillessze étrendjébe. A gombákat leginkább megelőző kezelésként használhatja a vírusok elleni harcban, ugyanis remek immunerősítők, ezen kívül gyógyászati hasznok széles skáláját hordozzák magukban. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!