A gyógyító gombákról (gyógygombákról) igen keveset tudunk, de most a zürichi ETH professzora, Markus Aebi nagyon figyelemre méltó felfedezést tett.

Már kb. tíz éve, hogy új típusú antibiotikummal a gyógyszeripar nem tudott kirukkolni, miközben a meglévő antibiotikumaink viharos gyorsasággal vesztenek hatásukból, mivel a mikrobák olyan ellenálló törzsei szaporodtak fel, amik ellen ezek a szerek már gyakran nem érnek semmit.

Sokan úgy gondolják, ha ez a trend nem fog megtörni, akkor az évtized végére éppen olyan tehetetlenek leszünk a bakteriális fertőző betegségek kezelésében, mint amilyen tehetetlenek voltunk az antibiotikumok (penicillin) megjelenése előtt.

A segítséget ezúttal a trágyatintagombától (coprinopsis cinerea) remélhetjük. 

A svájci kutatócsoport és annak vezetője, Markus Aebi egy nagyon érdekes, kisméretű fehérjét izolált a gombából, amit copsinnak neveztek el.

Ez a fehérje nagyon hatásosnak látszik a mikrobák elleni küzdelemben, még olyan  nehezen kezelhető esetekben is, mint pl. a Listeria okozta megbetegedések.

Íme, egy újabb bizonyíték arra, amit a régi herbalisták és doktorok már az ókor óta hirdettek, miszerint minden betegségnek az ellenszere megvan a füvekben, fákban, virágokba (és gombákba), csak a mi tudásunk az, ami nagyon hiányos. Most pl. szó szerint a trágyát kedvelő tintagomba nyújtja nekünk a szalmaszálat. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!