A B12 vitamin (más néven a kobalamin) egy vízben oldódó vitamin. Annak a nyolc vitaminnak az egyike, amely megtalálható a B-komplex vitaminban.

2. oldal: Mik a B12 hiány legfontosabb tünetei?

Mi okozza a B12 vitaminhiány kialakulását?

A B12 vitaminhiány akkor alakul ki, ha az adott ember nem megfelelően táplálkozik, és túl kevés B12 vitamint juttat a szervezetébe. A vegán és vegetariánus étrenden lévőknél gyakran alakul ki ilyen probléma, mivel a B12 vitamin főleg az állati eredetű táplálékokban található meg.

A B12 vitaminhiány másik fő oka a vészes vérszegénység.

Ez egy olyan autoimmun betegség, amely azért alakul ki, mert csökken az intrinsic faktort termelő gyomorsejtek száma. Az intrinsic faktor egy olyan fehérje, amely segíti a belekben a B12 vitamin felszívódását. Mivel az ilyen esetekben azonban kevesebb termelődik a szervezetben, ezért B12 vitaminhány alakul ki.

Kiknél a legnagyobb a B12 vitaminhiány kialakulásának kockázata?

 • Az 50 évnél idősebb embereknél
 • A vegán vagy vegetariánus étrenden lévőknél
 • Az olyan újszülötteknél, akiket vegán anyag szült és csakis szoptatással táplálnak
 • Az olyanoknál, akiknél olyan betegséget diagnosztizáltak, amely az emésztésre van hatással, például, mint amilyen a krónikus gyomorhurut és a Crohn betegség
 • Azoknál az embereknél, akik gyomor- és bélrendszeri műtéten estek át
 • Azoknál, akik alultápláltak
 • Azoknál, akik krónikus alkoholisták.
 • Alább megtudhatja, melyek a B12 vitaminhiány leggyakoribb tünetei.

1. Kimerültség és alacsony energiaszint

 • Ez a vitamin létfontosságú szerepet játszik az energia-anyagcserében, így a hiánya közvetlen hatással van az ember energiaszintjére és kitartására.
 •  A B12 vitamin segíti a szervezetet abban, hogy az képes legyen új DNS láncot előállítani az új sejtek számára, amelyek aztán energiával látják el a szervezetet. Ezen kívül az egészséges vörös vérsejtek (amelyek a szervezetben az oxigénszállításért felelősek) előállításához is szükség van erre a vitaminra. A megfelelő oxigénellátás nélkül ugyanis az ember fáradtnak és levertnek érzi magát.
 • A B12 vitamin azért is fontos, mert az elfogyasztott táplálékot segít energiává alakítani, amelyet aztán a szervezet az anyagcsere folyamatok során hasznosít. A lassú anyagcsere megakadályozza, hogy jó legyen a közérzetünk, és hogy a legjobb képességeinkhez mérten tudjunk teljesíteni.

2. Zsibbadás és bizsergő érzés

 • A B12 vitamin nagyon fontos szerepet játszik abban, hogy az idegrendszer egészséges maradjon. Ezért aztán az olyan neurológiai tünetek, mint a kezekben és a lábakban érzett zsibbadás és a bizsergő érzetek a B12 vitaminhiányra utalhat.
 • A B12 vitamin részt vesz az idegek felépítésében, továbbá fontos szerepet játszik abban, hogy az oxigén eljusson a különböző testrészekbe. A szegényes oxigénellátás az egyik fő oka annak, ha valaki zsibbadást és bizsergő érzeteket érez.
 • Továbbá a B12 vitamin hiánya egyensúlyproblémákat is okozhat.
 • 1991-ben, a Medicine című folyóiratban megjelent tanulmány kiemeli, milyen hatással lehet a kobalaminhiány az idegrendszerre. A vitaminhiány miatt az adott személynél többek között csökkenhet a bőrérzet, izomgyengeség alakulhat ki, a reflexek gyengülnek vagy hiperaktívvá válnak, nő a görcsre való hajlam, valamint a vizelet- és széklet inkontinencia.

3. Alacsony vérnyomás

 • A B12 vitamin és folsav-hiány vérszegénységet okozhat, ami miatt alacsony vérnyomás alakulhat ki.
 • A B12 vitamin segít a szervezetnek a vörös vérsejtek termelésében, így megfelelő mennyiségű oxigén juthat minden szervbe és testrészbe, beleértve a szívet is.
 • A 2012-ben, a Texas-i Szív Intézet által kiadott folyóiratban megjelent tanulmány szerint a B12 vitaminhiány jól ismert a neurológusok között, de a kardiológusoknak gyakran elkerüli a figyelmét, ha az alacsony vérnyomás kezelésével foglalkoznak.
 • Ezért aztán ha alacsony a vérnyomása, nem rossz ötlet, ha csináltat egy B12 tesztet. Az alacsony vérnyomás még mérsékelt formája is légszomjat, szédülést, gyengeséget, ájulást és az ájulás miatti sérülést okozhat.

4. Bőrelváltozások

 • Ha a szervezetben alacsony a B12 vitamin mennyisége, akkor akár bőr- és hajelváltozások is kialakulhatnak.
 • A Canadian Family Physicians című folyóiratban, 2008-ban egy tanulmány jelent meg, amely szerint a B12 vitaminhány összefüggésbe hozható a bőrelváltozásokkal.
 • A megmagyarázhatatlan és megoldhatatlannak tűnő bőrelváltozások akár a B12 vitaminhiányra is utalhatnak, ezért ilyen esetekben mindenképp érdemes felkeresni egy orvost - méghozzá minél hamarabb.
 • A bőrelváltozásokon kívül a B12 vitaminhiánytól hiperpigmentáció alakulhat ki a bőrben, amitől a bőrszín egyenetlen lesz, valamint sötét foltok jelennek meg a bőrön.

5. Depresszió

 • Ez a fajta B vitamin azért is nagyon fontos, mert segít a mentális egészség megőrzésében. Mivel részt vesz a vörös vérsejtek felépítésében, így hozzájárul ahhoz, hogy az idegrendszer egészséges maradjon.
 • Ezen kívül pedig csökkenti a homocisztein szintet is, ami a fehérje anyagcsere egyik mellékterméke. Ha a szervezetben magas a homocisztein szint, akkor nagyobb a depresszió kialakulásának kockázata is.
 • A 2009-ben, a Journal of Clinical Psychiatry című folyóiratban megjelent tanulmány szerint ilyen esetekben felmerülhet a B12 vitaminhiány, különösen azoknál az idős embereknél, akik depresszióban szenvednek.
 • Egy 2013-ban, az Open Neurology Journal című folyóiratban megjelent tanulmány már rávilágított, miért olyan fontos a B12 vitaminnal történő kezelés a depresszív zavar (depresszió) esetében.
 • A tanulmány szerint azok a depressziós emberek, akiket B12 vitaminnal, mint antidepresszánssal kezeltek, jelentős javulást tapasztaltak a tüneteiket illetően.

6. Kognitív hanyatlás

Az alacsony B12 vitaminszint lehet az oka a rossz memóriának és a kognitív hanyatlásnak is.

A B12 vitamin ugyanis elősegíti, hogy az agysejtek új kapcsolatokat tudjanak létrehozni - ezzel a folyamattal alakul ki ugyanis a memóriánk.

Továbbá a B12 vitamin a mielin egyik fő alkotóeleme, ami (többek között) az agysejteket fedő védőburok. Ezért lehetséges az, hogy a B12 vitaminhiány akár súlyos idegkárosodást is okozhat, illetve károsíthatja az agyi funkciókat.

2005-ben egy tanulmány jelent meg a Journal of Geriatric Psychiatry and Neurology című folyóiratban, amely szerint a kobalamin hiány miatt visszafordítható demencia alakulhat ki az idősebb betegeknél.

Ez a fajta demencia különbözik az Alzheimer-kórtól, így aztán csak alapos neuropszichológiai értékeléssel állapítható meg a jelenléte.

Egy másik, 2011-ben, a Neurology című folyóiratban publikált tanulmány szerint pedig az alacsony B12 vitaminszinttel diagnosztizált embereknél sokkal valószínűbb, hogy kisebb az agytérfogat, valamint probléma alakulhat ki a gondolkodási képességekkel kapcsolatban is.

7. Pajzsmirigy alulműködés

A B12 vitaminhiány összefüggésbe hozható a pajzsmirigy alulműködéssel.

A pajzsmirigynek ugyanis számos különböző tápanyagra van szüksége ahhoz, hogy képes legyen olyan hormonokat termelni, amelyek segítenek a szervezet funkcióinak szabályozásában. A B12 ezek közé a vitaminok közé tartozik.

2008-ban, a Journal of the Pakistan Medical Assocciastion című folyóiratban jelent meg az a tanulmány, amely szerint a B12 vitaminhiány a pajzsmirigy elsődleges alulműködésének egyik gyakori oka. Ha a beteg azonban B12-t tartalmazó étrend-kiegészítőt kezd szedni, a tünetei javulhatnak.

A tanulmány kiemelte, hogy minden pajzsmirigy problémával küzdő betegnél meg kéne mérni a B12 vitamin szintjét, a pajzsmirigy antitestjeinek állapotától függetlenül.

8. Meddőség

A B12 vitaminhiány befolyásolhatja a női és a férfi termékenységet is.

A 2001-ben, a Journal of Reproductive Medicine című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a B12 vitaminhiány kapcsolatban áll a meddőséggel és az ismétlődő vetélésekkel.

A tanulmányban az olvasható, hogy a megemelkedett homocisztein szint miatt a vér túl gyorsan alvad meg, így a B12 vitaminhiány kezdeti szakaszában a vetélés sem kizárt.

A hosszan elhúzódó B12 vitaminhiány változást idézhet elő a menstruációban és a méh fejlődésében, vagy pedig olyan változások mehetnek végre a méhben, amely miatt a petesejt nem megfelelően ágyazódik be, és végül az adott egyén meddővé válik.

Ennek a vitaminnak a hiánya nem csak a teherbeesést nehezíti meg, de a baba időben történő kihordását is.

Ha teherbe szeretne esni, akár választhatja a B12 tesztet is, így valószínűbb, hogy természetes módon tud majd teherbeesni.

Hogyan szüntethető meg a B12 vitaminhiány?

Ha úgy gondolja, hogy a B12 vitaminhiányra utaló tünetei vannak, kérjen a háziorvosától beutalót vérvételre. A vitaminhiány úgy szüntethető meg, ha:

 • B12-ben gazdag táplálékokat fogyaszt, például halat, kagyló- és rákféléket, húst (különösen májat), tojást, tejet és tejtermékeket.
 • Azok, akik nem fogyasztanak állati eredetű termékeket, kipróbálhatják az olyan táplálékokat, amelyek B12 vitaminnal dúsítottak: például a reggelire fogyasztható müzlik, szójás termékek, energiaszeletek és a étkezési élesztő. A B12 vitaminhiány kockázata sokkal nagyobb, ha vegetáriánus vagy vegán étrendet követ, ezért érdemes rendszeresen csináltatni egy B12 tesztet.
 • Akik cukorbetegek vagy refluxproblémájuk van, és arra gyógyszert szednek, azoknak mindenképp meg kell csináltatniuk a B12 tesztet, mivel néhány gyógyszerfajta megzavarhatja a szervezet egészséges B12 szintjét.
 • A B12 vitamin étrend-kiegészítőként ma már gyógyszer vagy injekció formában is elérhető. Jó azonban, ha minden esetben előtte konzultál az orvosával, mivel az étrend-kiegészítők befolyásolhatják bizonyos gyógyszerek hatékonyságát.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!