Világszerte évente ötmillió ember hal meg agyvérzésben, amely a halálesetek mintegy 10 százalékát teszi ki. Iszkémiás stroke (vagyis agyi infarktus) akkor következik be, ha elzáródik egy, az agyat vérrel ellátó ér. Ez az agyvérzéses esetek 87 százalékát érinti. Agyvérzést általában a szabályozatlan, magas vérnyomás okoz, mivel a meggyengült vérerek egyszer csak hirtelen megrepednek.

1. oldal:

A kutatások szerint a mediterrán diéta lehet az első lépés, amely megakadályozhatja az agyvérzést. Egy nem régiben készült (az Atherosclerosis című folyóiratban megjelent), 10 éven át tartó svéd tanulmány során a kutatók 32 921 nőt vizsgáltak meg. A kapott eredmények bebizonyították, hogy mediterrán diétával több, mint 22 százalékkal csökkenthető az iszkémiás stroke kockázata. A diéta gazdag zöldségekben, gyümölcsökben, hüvelyesekben, diófélékben, teljes kiőrlésű gabonákban, érlelt tejtermékekben, halban, és egyszeresen telített zsírokban. Ezen kívül mérsékelt mennyiségben alkohol, és egy kevés vörös hús fogyasztása is megengedett.

Alább arról a 9 egészséges táplálékról olvashat, amelyek fogyasztásával csökkentheti az agyvérzés kockázatát. 

1. Hal

A Harvard Kockázatelemző Központ összehívott egy szakértőkből álló csapatot,  akik átolvasták a szakirodalmat azért, hogy pontosabban meghatározhassák a halfogyasztás és az agyvérzés kockázata közötti kapcsolatot. Arra az eredményre jutottak, hogy ha valaki mindegy, hogy mennyit, de legalább eszik halat, akkor 12 százalékkal csökkenthető az agyvérzés kockázata. Ezek kívül azt is megállapították, hogy az agyvérzés kockázata további 2 százalékkal csökkent minden elfogyasztott haladag után.

Egy másik tanulmány során a Harvard kutatói 43 671 ember adatait vizsgálták meg, akik egy 12 éven át tartó amerikai kutatásban vettek részt. Arra az eredményre jutottak, hogy akik havi 1-3 alkalommal ettek halfélét, azoknál 43 százalékkal alacsonyabb volt az agyi infarktus kockázata. A kockázat mértékét azonban nem csökkentette tovább az a tény, ha heti öt vagy több alkalommal evett az adott személy halat.

Egy harmadik tanulmány során 79 839 nőt vizsgáltak 14 évig. Azoknál a hölgyeknél, akik heti ötször fogyasztottak valamilyen halfélét, 52 százalékkal csökkent az iszkémiás stroke kockázata. Továbbá ha heti 2-4 alkalommal ettek halat, akkor 27 százalékkal, míg heti egy halas fogás elfogyasztásával 22 százalékkal csökkent a stroke kockázata.

Érdemes azonban arra is figyelni, milyen módon elkészített hal kerül a tányérunkra. Egy, a Harvardon készült tanulmány során ugyanis megállapították, hogy a tonhal vagy más sült halféle heti négyszeri fogyasztásával 27 százalékkal csökkenthető az agyi infarktus kockázata (azokhoz képest, akik halat csak havi egyszer fogyasztottak). A tanulmány során azonban arra is fény derült, hogy a rántott hal és a halas szendvics heti többszöri fogyasztásával 44 százalékkal nőtt az iszkémiás stroke kockázata azokhoz képest, akik a fentebb leírt formában fogyasztották el a halat.

2. Tökmag

Egy 8 tanulmányt átfogó (és összesen 304 551 résztevő bevonásával készült) meta-analízis szerint azoknál, akik a legnagyobb mennyiségben szedték a magnéziumot, 12, valamint 11 százalékkal alacsonyabb volt az iszkémiás stroke és úgy egészében az agyvérzés kockázata, mint azoknál, akik a legkevesebb magnéziumot juttatták a szervezetükbe.

Az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban nem régiben megjelent tanulmány szerint pedig a magnéziumnak köszönhetően kevesebb nő kap agyvérzést. A Harvard kutatói összesen 275 579 nő adatai nézték át és vizsgálták meg. Az eredmények alapján arra jutottak, hogy a legtöbb magnéziumot fogyasztó nőknél 13 százalékkal csökkent az agyvérzés kockázata azokhoz képest, akik a legkevesebb magnéziumot kapták. Ezen kívül azt is megállapították, hogy a minden nap bevett 100 mg magnéziummal a kockázat további 13 százalékkal csökkent. Az eredmények a férfiakra levetítve is hasonlóak voltak. A Harvard kutatói 42 669 férfitól származó adatot néztek át és vizsgáltak meg. Egyértelmű volt, hogy a legtöbb magnéziumot fogyasztó férfiaknál 13 százalékkal csökkent az agyvérzés kockázata azokhoz képest, akik a legkevesebb magnéziumot kapták. Akik étrend-kiegészítők segítségével juttatták a szervezetükbe a szükséges magnézium mennyiséget, azoknál 26 százalékkal csökkent a stroke kockázata. Akik pedig vegyesen (táplálkozás és étrend-kiegészítők által) vitték be a megfelelő magnézium mennyiséget, azoknál 17 százalékkal csökkent a kockázat.

A Kardiológia Nemzetközi Lapjában nemrégiben megjelent tanulmány szerint a magnézium csökkenti a vérnyomást, és a stroke kockázatát is. A tanulmány során kiderült, hogy a legnagyobb mennyiségű magnéziumot fogyasztó embereknél jelentősen csökkent a szisztolés- (7 mmHg-vel), valamint a diasztolés vérnyomás (3,8 mmHg-vel). A spenótban, a mángoldban, és a répafélék zöldjében rendkívül nagy mennyiségű magnézium található, de a tökmag is kiváló magnéziumforrás.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!