Világszerte évente ötmillió ember hal meg agyvérzésben, amely a halálesetek mintegy 10 százalékát teszi ki. Iszkémiás stroke (vagyis agyi infarktus) akkor következik be, ha elzáródik egy, az agyat vérrel ellátó ér. Ez az agyvérzéses esetek 87 százalékát érinti. Agyvérzést általában a szabályozatlan, magas vérnyomás okoz, mivel a meggyengült vérerek egyszer csak hirtelen megrepednek.

2. oldal: További ételek, melyek csökkenthetik a stroke esélyét

3. Gyümölcsök és zöldségek

Nem meglepő, hogy a gyümölcsök és a zöldségek csökkentik az agyvérzés kockázatát. Egy nemrégiben készült svéd tanulmány során 74 961 embert vizsgáltak 10 éven keresztül. A kapott eredmények szerint azoknál, akik a legtöbb zöldséget és gyümölcsöt fogyasztották, 13 százalékkal alacsonyabb volt a stroke kockázata azokhoz a résztvevőkhöz képest, akik a legkevesebb gyümölcsöt és zöldséget fogyasztották. Kiemelkedőbbek a gyümölcsök közül az alma és a körte, valamint a leveles zöldségek voltak. A napi gyümölcsfogyasztás 35, valamint 25 százalékkal csökkentette a stroke kockázatát a férfiaknál és a nőknél. Kimutatták, hogy a gyümölcsökkel egyaránt megakadályozható az iszkémiás stroke és az agyvérzés is.

Továbbá 20 tanulmány meta-analízise szerint azoknál, akik a legtöbb gyümölcsöt és zöldséget fogyasztották, 21 százalékkal alacsonyabb volt a stroke kockázata azokhoz a résztvevőkhöz képest, akik a legkevesebb gyümölcsöt és zöldséget fogyasztották.  Ezen kívül a kutatók azt is megállapították, hogy a zöldségek a tanulmányok során hatásosabbnak bizonyultak a gyümölcsöknél. A stroke kockázata a zöldségek fogyasztásával 23 százalékkal csökkent, míg a gyümölcsök esetében csak 14 százalékkal. Viszont minden extra 200 gramm gyümölccsel a stroke kockázata 32 százalékkal csökkent, míg a zöldségek esetében ugyanez a mennyiség csak 11 százaléknyi csökkenést eredményezett.

Egy másik tanulmány során japán kutatók 39 337 ember adatait vizsgálták meg, és arra az eredményre jutottak, hogy a zöld és sárga színű zöldségekkel csökkenthető a stroke kockázata. 18 évig figyelték meg azokat a résztvevőket, akik minden nap fogyasztottak zöld/sárga színű zöldséget. A tanulmány végére kiderült, hogy a megfigyelt egyéneknél 26 százalékkal csökkent a stroke okozta elhalálozás kockázata azokhoz az emberekhez képest, akik hetente egyszer, vagy még annál is kevesebb alkalommal fogyasztották ezeket a zöldségeket. Az iszkémiás stroke kockázata a férfiaknál 32 százalékkal, míg a nőknél 30 százalékkal csökkent.

A zöldségek és gyümölcsök azért képesek megakadályozni az agyvérzést, mert csökkentik a vérnyomást és antioxidáns hatással bírnak. Ezen kívül gazdag vitamin- és ásványi anyag-források (például C-vitamin, béta-karotin, kálium, magnézium, kalcium, folsav és rost található bennük). Egy 71 tanulmányból készült, a Stroke című folyóiratban megjelent meta-analízis szerint a vér magas lutein szintje összefüggésbe hozható azzal, hogy az adott egyéneknél 18 százalékkal csökken a stroke kockázata azokhoz az emberekhez képest, akiknél a vérben kevés lutein található.

A legtöbb luteint a következő zöldségek és gyümölcsök tartalmazzák:

 • Kukorica
 • Kivi
 • Vörös- és zöld szőlő
 • Cukkini és sárgatök
 • Sütőtök és vajtök
 • Spenót
 • Uborka
 • Borsó
 • Zöldpaprika
 • Zeller
 • Kelbimbó
 • Mogyoróhagyma

4. Tea

Egy eset-kontroll vizsgálatban 374 agyi infarktussal diagnosztizált beteg és 464 kontroll alany vett részt. A vizsgálat során megállapították, hogy a tea fogyasztásával csökkenthető a stroke kockázata. Érdemes tehát a teázást szokássá tenni. Azoknál az embereknél ugyanis, akik a legtöbbször isznak teát, 39 százalékkal, míg az évek óta teázóknál akár 60 százalékkal is csökkenhet a stroke kockázata.

5. Olívaolaj

Az olívaolaj évezredek óta a mediterrán étrend egy legalapvetőbb hozzávalója. Nem is csoda tehát, hogy a kutatások során bebizonyosodott, hogy az olívaolaj segít megakadályozni a stroke kialakulását.

Egy, a Neurology online folyóiratban megjelent tanulmány francia kutatói szerint az olívaolaj olyan olcsó és könnyen beszerezhető anyag, amellyel a 65 év feletti embereknél megakadályozható a stroke kialakulása. 7 625, 65 év feletti egyén orvosi adatai alapján azt állapították meg, hogy az olívaolaj intenzív használatával 41 százalékkal csökkenthető a stroke kockázata azokhoz képest, akik egyáltalán nem használnak olívaolajat. Az "intenzív használat" azt jelenti, hogy az olajat a főzéshez, a salátaöntetek és a mártások elkészítéséhez is felhasználták. Fontos megemlíteni azt is, hogy a résztvevők legtöbbje extra szűz olívaolajat használt. Más tanulmányok arra az eredményre jutottak, hogy az extra szűz olívaolaj (ami az olívabogyók első préseléséből származik) egészségesebb, mint a "szűz olívaolaj" és az egyszerű "olívaolaj". Ez talán annak is köszönhető, hogy az extra szűz olívaolaj nagyobb mennyiségben tartalmaz olyan gyulladásgátló vegyületeket, amelyek megakadályozzák a nemkívánatos gyulladásos problémákat.

6. Szója

Egy nemrégiben készült eset-kontroll tanulmány során 374 agyi infarktussal diagnosztizált beteget és 464 kontrollszemélyt vizsgáltak. A kapott eredmények során bebizonyosodott, hogy azoknál, akik a legtöbb szóját fogyasztották, 77 százalékkal csökkent a stroke kockázata azokhoz képest, akik a legkevesebb szóját ették. A tanulmány során vizsgált szóját tartalmazó táplálék a tofu, a szójabab, és a szójatej volt. A szója különleges hatását valószínűleg annak köszönheti, hogy izoflavont tartalmaz. Egy japán tanulmány során megállapították, hogy a nagy mennyiségű izoflavont fogyasztó nőknél 65 százalékkal csökkent a stroke kockázata. Akik pedig legalább heti 5 alkalommal fogyasztottak szóját (szójababot és misot - szójababból készült erjesztett pasztát), azoknál 36 százalékkal csökkent a stroke kockázata azokhoz képest, akik heti két alkalomnál kevesebbszer fogyasztottak ilyen táplálékokat.

7. Csokoládé

A Cambridge-i Egyetem kutatói hét csokoládét vizsgáló tanulmány meta-analízisét készítették el, amelyek összesen 114 009 embert vizsgáltak meg. A kutatók eredményei alapján elmondható, hogy a legtöbb csokoládét fogyasztó embereknél 29 százalékkal csökkent a stroke kockázata azokhoz képest, akik a legkevesebb csokoládét ették.

Továbbá egy másik tanulmány során 19 357 német felnőttet vizsgáltak az Európai Előretekintő Rákkutatási és Táplálkozási Vizsgálat keretein belül. Ebben megállapították, hogy azoknál, akik a legtöbb csokoládét fogyasztották (mindössze napi 6 grammot), 39 százalékkal csökkent a stroke kockázata azokhoz képest, akik alig ettek csokoládét.

8. Kávé

Koreai kutatók kilenc tanulmány meta-analízisét készítették el, amely bebizonyította, hogy a napi 4 csésze kávé fogyasztásával 17 százalékkal csökkenthető a stroke kockázata azokhoz képest, akik egyáltalán nem isznak kávét.

9. Alkohol

A Kolumbia Egyetem kutatói 464 ember alkoholfogyasztását analizálták az Érelzáródás és Agyi Infarktus Kockázata (APRIS) tanulmány keretében. A kutatók megállapították, hogy a stroke-os betegek kisebb arányban (35,5 százalékban) fogyasztottak alkoholt, mint az egészséges kontrollcsoport tagjai (60,3 százalék). A kutatás során a mérsékelt alkoholfogyasztást vizsgálták, ami havi 1 és heti 2 alkalom közötti alkoholfogyasztást jelentett. Ezen kívül azt is megállapították, hogy az alkoholfogyasztással csökkenthető az érelzáródás kockázata, amely összefüggésben áll a stroke kialakulásának magasabb kockázatával. A kutatók szerint az előbb említett érelzáródás kockázatának csökkenése magyarázatot adhat arra, miért alacsonyabb az iszkémiás stroke kialakulásának kockázata azoknál, akik mérsékelten fogyasztanak alkoholt. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!