Ez az ecet olasz származású, és számtalan jótékony hatással rendelkezik. Tonikként használva hatékonyan enyhíthetőek vele különböző problémák, mint például az emésztési panaszok és a gyomorégés. Mivel alacsony a kalóriatartalma és nem található benne zsír, kiválóan ízesíthető vele például a salátaöntet.

1. Magas a polifenol tartalma:

A kutatások szerint a balzsamecet bizonyos vegyületeket tartalmaz, amelyeknek gyógyító hatásai vannak. Például a tanulmányok szerint az ecet gazdag antioxidáns növényi vegyületekben, amelyeket polifenoloknak nevezünk. Ezek a vegyületek, az emésztést követően enyhítik az érszűkülethez köthető oxidatív károkat a vér lipidjeiben.

2. Gazdag melanoidinban:

A balzsamecet melanoidinokat is tartalmaz. Ez az anyag teszi az ecetet egészen sötét színűvé és nyúlóvá. A kutatások szerint a melanoidinok antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezhetnek, ezáltal meggátolják az oxidatív károk kialakulását, amelyek a hús megemésztéséhez köthetőek.

3. Magas az ecetsav tartalma:

A balzsamecet nagy mennyiségben ecetsavat tartalmaz. A kutatások szerint ez a sav más ecetfélékben is megtalálható, és kiválóan hat az egészségre. Egy 2006-ban publikált kutatás szerint az ecetsav fontos szerepet játszik a triacilgliceril és a vérsavó koleszterin csökkentésében a patkányoknál, amelyeket koleszterinben gazdag táplálékokkal etettek. Ez jelzi, hogy az ecet fogyasztása esetleg pozitív hatással lehet a koleszterin szintjére az embereknél is. Egy másik tanulmány szerint, amelyet a cukorbetegséggel kapcsolatban írtak, az ecetsav felszívódása után javult az inzulinérzékenység a cukorbetegeknél.

A balzsamecet jótékony hatása az egészségre:

1. Rák:

Quercetin található azokban a szőlőkben, melyekből a balzsamecet készül. A quercetin egy olyan bioflavonoid, amely antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. Ezen kívül az ecetben C-vitamin is található, ami antioxidáns hatása miatt megerősíti az immunrendszert. Ez azt jelenti, hogy a szervezet képes lesz felvenni a harcot a gyulladással, a fertőzéssel, illetve az olyan életveszélyes betegségekkel is, mint például a rák.

2. Csökkenti a szívroham kockázatát:

A balzsamecetben kevés koleszterin és telített zsír található. Ez azt jelenti, hogy ez az ecet nem károsítja a szívet. Használjon balzsamecetet a salátaöntetek elkészítéséhez a magas koleszterinszintű ecetek helyett, így biztosíthatja, hogy a szíve egészséges maradjon, mivel a nemkívánatos zsírok nem rakódnak le a vérerekben. A balzsamecet nátriumtartalma nagyon alacsony, ezért a vérnyomás is csökkenthető általa, illetve a szívroham kialakulásának kockázata is.

3. Serkenti az emésztést:

A balzsamecetben lévő polifenolok stimulálják a pepszin enzim aktivitását a szervezetben. Ez az emésztő enzim segít az aminosavak lebontásában, valamint az aminosavak felszívását a belekben. Ha az aminosavak megfelelően szívódnak fel, akkor könnyebben beépülnek a szervezetbe, valamint hatékonyabban is segítik a sejtek helyrehozatalát.

4. Egészséges csontok:

A balzsamecetben lévő pepszin és ecetsav javítja a szervezet ásványi anyag-felszívó képességét, így a szervezet könnyebben jut hozzá például a kalciumhoz és magnéziumhoz. Ezek az ásványi anyagok fontos szerepet játszanak abban, hogy a csontok erősek és egészségesek maradjanak, a balzsamecet pedig gazdag mindkét ásványi anyagban.

5. Enyhíti a fájdalmat:

A balzsamecet gyógyszerként használva enyhíti a különböző eredetű fájdalmakat, például a migrént és a fejfájást. Antibakteriális és vírusölő hatásai miatt a sebek és fertőzések is kezelhetőek vele.

6. Elpusztítja a szabadgyököket:

Mint már korábban említettük, a balzsamecet kiváló antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. Az antioxidánsok elpusztítják a szabadgyököket a szervezetben. Az oxidáció során energia szabadul fel a szervezetben, ez az energia pedig gátolja a szabadgyökök kialakulását.

A szabadgyökök károsítják a szervezetben a sejtek membránját, valamint megkeményítik az artériák falát és elősegítik a korai öregedést. A balzsamecetben lévő antioxidánsok elpusztítják a szabadgyököket, ezáltal védik a szervezet sejtjeit, valamint lelassítják az öregedési folyamatokat is.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!