A foszfor létfontosságú az élet számára. Ez az elem a DNS, RNS, adenozin-5'-trifoszfát (ATP) és foszfolipidek felépítője, mivel ez alakítja ki a sejtmembránokat. A foszfor megtalálható a vizeletben és a székletben is. A kalcium után a foszfor található meg legnagyobb mennyiségben a szervezetben. Ez az elem a beleken keresztül szívódik fel a vérbe. A foszfor felszívódásához pedig kalciumra és D-vitaminra van szükség.

A foszfor az emberi szervezetben:

•    A szervezetben található foszfor 85 százaléka a csontokban található.
•    14 százaléka az olyan lágy szövetekben, mint az izmokban található.
•    Csak 1 százalék foszfor található a vérben és más, a szervezetben lévő folyadékokban.

A foszforról:

•    Ez az esszenciális elem sok proteinben található meg.
•    A fogak és a csontváz szerkezete foszforból áll.
•    A foszfor létfontosságú az energia sejteken belüli átvitele miatt, és az összes szervi működéséért is ez az elem felel.
•    A foszfor létfontosságú a DNS felépítésében. A DNS enélkül az elem nélkül nem alakulhatna ki.

A foszfor jótékony hatásai:

1. Erős fogak és csontok:

Mivel a legnagyobb mennyiségű foszforra a csontoknak és a fogaknak van szüksége, az embernek mindig biztosnak kell lennie benne, hogy elég foszfor jut a szervezetébe. A csontoknak nem csak kalciumra van szüksége: a foszfor ugyanannyira fontos. Segít ugyanis abban, hogy a csontok és a fogak erősek és egészségesek maradjanak. A pubertáskorban erre az ásványi anyagra van a szervezetnek a legnagyobb szüksége, mert csak így képes növekedési hormont termelni. A nőknek is nagyon nagy szüksége van a foszforra, főleg várandósság és a menopauza alatt. A foszfor serkenti a fogak és csontok remineralizációját, és segít abban, hogy azok egészségesek maradjanak. Megfelelő mennyiségű kalciummal és foszforral megakadályozható a csontritkulás kialakulása is. Fontos azonban megjegyezni, hogy a csontnövekedés gátolható, ha a foszfor és a kalcium aránya túl magas. Ezen kívül a foszfor segít megakadályozni a fogszuvasodást és a fogíny problémák kialakulását.

2. Emésztés:

A foszfor segíti a megfelelő emésztést, mivel a riboflavin és a niacin hatékonyan serkenti az emésztés mértékét. Segítik az energia anyagcseréjét és javítják az érzelmi és neurológiai válaszadás sebességét. A foszfor enyhíti az emésztési problémákat, a hasmenést, székrekedést, és úgy általában hozzájárul ahhoz, hogy az emésztőrendszer újra normálisan működjön, mivel segíti a normális és egészséges bélmozgások létrejöttét. Egyszóval hozzájárul ahhoz, hogy az emésztés teljesen egészséges maradjon.

3. Salakanyagok kiválasztása:

A foszfor ásványi anyag segít abban, hogy a vesék egészségesek maradjanak és aktívan működjenek. A foszfor biztosítja a salakanyagok megfelelő kiválasztását a veséken keresztül. Ezen kívül biztosítja a szervezetben lévő folyadékok és anyagok egészséges egyensúlyát, mivel megszabad a szervezetben lerakódott felesleges anyagoktól. Kiegyensúlyozza a húgysab szintjét a szervezetben, mivel növeli a vizelet minőségét és gyakoriságát, ezáltal méreganyag-mentes marad a szervezet. A foszfor tehát szabályozza a folyadékszintet a szervezetben.

4. Agyi működés:

A foszfor rendkívül fontos a megfelelő mentális működéshez. A koncentráció, memória és mentális funkciók mind javíthatóak ennek az ásványi anyagnak a fogyasztásával. A megfelelő mennyiségű foszforral biztosítható a kognitív növekedés és fejlődés. A foszforhiány olyan neurológiai betegségek korai kialakulásához vezethet, mint például az Alzheimer-kór és a feledékenység. Ezen kívül a kognitív problémák kialakulásának kockázata is növekedik a foszforhiány miatt.

5. Hormonális egyensúly:

A foszfor segít a hormonegyensúly szabályozásában a szervezetben. Mivel biztosítja, hogy megfelelő mennyiségű hormon legyen jelen, ezért jó hatással van a szaporítószervekre is. A foszfor a belső elválasztású mirigyekre van hatással, és segít a hormonok termelésében és szervezetbe engedésében.

6. Energiával lát el:

A foszfor olyan energiával látja el a szervezetet, amelyre minden nap szükség van. Segíti az energia áramlását és biztosítja, hogy azt hatékonyan fel is használják a különböző szervek.

Ez az ásványi anyag úgy segít a tápanyagok lebontásában, hogy energiát szabadít fel. A foszfor megakadályozza a kimerültséget és a fáradtságot, megfelelő mennyiségű foszfor a szervezetében az ember pedig éber és energetikus marad. Ezzel az ásványi anyaggal kezelhetőek az olyan kisebb problémák, mint az izomgyengeség, zsibbadás, szexuális gyengeség, impotencia, libidó hiány, frigiditás, stb. A foszfor ugyanis minden kémiai reakcióban részt vesz, amely a szervezetben megy végbe.

7. Vitaminok felszívása:

A foszfor segíti a vitaminok felszívódását, különösen a B-vitaminét. A vitaminok azért fontosak, meg hozzájárulnak a szervezet megfelelő működéséhez. A foszfor helyreállítja és segít a testben lévő sejtek fenntartásában, amelyek akár naponta károsodhatnak. Ezen kívül biztosítja, hogy a sejtek megfelelően fejlődnek és aktívak is.

8. Protein:

A foszfor segít a proteinek létrehozásában. A testünk folyamatosan nő és önmagát tartja fenn a proteinek anyagcseréjével. Ez az ásványi anyag azonban segíti a reprodukálás folyamatát, valamint hasznosítja a szervezetben lévő szénhidrátokat és zsírokat is.

Látható tehát, miért is olyan fontos a szervezet számára a foszfor. Az ásványi anyag hiánya olyan egészségügyi problémák kialakulásához vezethet, mint a csontfájdalom, csonttörés, ízületi gyulladás, anorexia, elhízás, idegi problémák, fogszuvasodás, angolkór, rendszertelen légzés, mentális és fizikai kimerültség, fájdalom a különböző testrészekben, stb. A túl sok foszfor is káros, mivel befolyásolja a kalciumszintet. A gyorsételek például túl sok foszfort tartalmaznak. A nagy mennyiségű gyorsétel vagy cukros táplálék fogyasztása növeli a szervezetben a foszfor szintet.

A foszfor olyan táplálékokban található meg, mint például a diófélék, valamint az olyan magok, mint a napraforgómag, dinnye- és tökmag, valamint a hal, hús, tojás, stb.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!