A melanoma az egyik leggyakoribb rosszindulatú daganatféleség a bőrben, ami sajnos rendkívül ellenálló a kemoterápiás és radioterápiás beavatkozásokkal szemben, következésképpen a betegség prognózisa rossz.

Kínai kutatók múlt év novemberében számoltak be arról a megfigyelésükről, miszerint a kurkumin, illetve annak fő hatóanyag a turmeric sav két módon is képes a melanomás sejtekre hatni. 

Egyrészt megakadályozza ezen sejteknek a féktelen burjánzását, másrészt aktiválja a melanoma sejtekben az apoptózist (a programozott sejthalált). Ennek a jelentősége azért is nagy, mert ezekben a sejtekben a normálisan jelenlévő programozott sejthalál nem működik, így ezek a sejtek kvázi halhatatlanok és ezáltal korlátlanul szaporodván elpusztítják a megbetegedett embert.

Ez a kettős hatás mind kísérleti körülmények közt (in vitro), mind az élő szervezetben (in vivo) egyaránt igazolható a szerzők szerint (Guanming Zhao, Xianodong Han és mtsai, Medical Univ. Dalain, Liaoning).

A szerzők következtetése, hogy a melanoma terápiájának a megtervezésekor az eddigi kezelések mellett célszerű megfontolni a rendszeres kurkumin adását is a betegeknek.    

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!