A hamisítatlan balzsamecetet Olaszországban készítik, a Trebbiano szőlő levéből kivonva. Ezután felforralják, majd fahordókban érlelődni hagyják. Ennek az ecetnek minimum 12 évig kell érlelődnie. Míg a hordóban van, a szőlőlé koncentráltabbá válik és gazdagabb lesz az ízvilága.

Házi balzsamecet készítése:

A balzsamecet elkészítése elég sok időt vesz igénybe, de mindenképp megéri a ráfordított energiát.

Minél idősebb a balzsamecet, annál drágább is. Ha viszont otthon készíti el, elég sok pénzt spórolhat rajta, habár az ecet elkészítéséhez nagyon hosszú idő szükségeltetik, de minden fáradtságot megér.

1. Vásároljon boroshordókat:

Mielőtt összeszedi az ecethez való hozzávalókat, vásároljon 5 különböző méretű boroshordót (nagytól a kicsiig). Attól függően, milyen ízt szeretne a végén kapni, választhat meggyből, tölgyből, gesztenyéből vagy eperfából készült hordót is. A hordókat olyan boltokban keresse, amelyek borkészítéshez való termékeket árulnak.

2. Tisztítsa ki a hordókat:

Mielőtt használni kezdi a hordókat, alaposan tisztítsa ki őket, így megszabadulhat a baktériumoktól és egyéb szennyeződésektől. Ehhez felhasználhat víz, só és ecet keveréket, majd az oldattal dörzsölje végig a hordókkal. Ezzel biztosíthatja, hogy a hordók megfelelően legyenek megtisztítva.

3. Vásárolja meg a szőlőt:

A balzsamecet elkészítéséhez Trebbiano vagy Lambrusco szőlőt érdemes választania, esetleg keverve is használhatja őket. Vásároljon annyi szőlőt, amelynek levével a hordók 80 százaléka biztosan megtölthető.

4. Vonja ki a levet:

A következő lépésként törje össze a szőlőszemeket, így kivonhatja belőlük a gyümölcslevet. Amint megvan a lé, válassza szét a gyümölcsöt a folyadéktól egy szűrő segítségével. Bizonyosodjon meg róla, hogy a lében nem maradt gyümölcspép. Hagyja a levet 15 percig állni.

5. Forralja fel a levet:

Miután a gyümölcslé leülepedett, öntse egy nagy főzőedénybe. Hagyja, hogy felforrjon, majd csökkentse a hőmérsékletet 85 Celsius-fokra, és lassan forralja 24 órán keresztül. Ilyenkor a balzsamecet elkészítése sok türelmet igényel. A hőmérséklet ne menjen 90 fok fölé, mivel így a must a következő lépésben nem erjed meg. 

6. A must erjesztése:

Amikor a gyümölcslé már csak feleannyi mennyiségre, mint eredetileg, hagyja a mustot kihűlni néhány órán át. Azután öntse át a mustot egy tárolóba, amely nem lép reakcióba más anyagokkal, például üvegből készült vagy nyitott hordó. A must ekkor kezd erjedni. Ha megerjedt, a mustot öntse át a hordókba.

7. Fedje le a hordókat:

Fontos, hogy a hordókat ne fedje le. Ehelyett tegyen egy hálós anyagot a hordók letakarásához. Ezáltal a folyadék tovább párologhat, így a mennyisége tovább csökken. Fontos, hogy a hálós anyag mindenképp legyen tiszta. Ezután hagyja a hordókat állni, és várjon 6 hónapot, hogy a folyadék ecetté alakulhasson át.

8. Öntse át a folyadékot:

A hatodik hónap után öntse át a folyadékot a nagyobb hordóból a kisebbe. Ezt a folyamatot addig ismételje, amíg el nem ér a legnagyobb hordóig. A következő 5 évben a mustot át kell öntenie a nagyobb hordókból a kisebb méretűbe egyszer egy évben.

9. Öntse át az ecetet a kisebb hordóba:

Ebben a lépésben tegye a következőt: vegyen 1 liter ecetet a legkisebb hordóban tárolt folyadékból. Ekkor még a folyadék nem vált balzsamecetté, de már egy bizonyos típusú ecetnek számít.

10. Folytassa a folyadék átöntését:

A folyadék folyamatos áttöltögetését folytatni kell a későbbiekben is. A folyadékot a nagyobb hordókból mindig az egy mérettel kisebbe kell áttölteni egyszer egy évben, méghozzá hét éven keresztül.

Amint látható tehát, a balzsamecet elkészítése elég hosszú folyamat. Legalább ugyanis 12 év kell hozzá, hogy az ecet teljesen megerjedjen. Ezelőtt már nevezhető a folyadék ecetnek, de nem balzsamecetnek. A 12 év eltelte után viszont tanúsítványt is kérhet és kaphat az elkészült balzsamecetére az olasz konzorciumtól, ha elküld egy kis adagot tesztelésre. Ha az ecet átmegy a standard tesztelésen, akkor büszkén mondhatja, hogy hamisítatlan balzsamecetet készített házilag.

A balzsamecet felhasználása nyáron:

A nyár a saláták, a sütögetések, koktélok és desszertek ideje. Ha van balzsamecete, akkor biztos lehet benne, hogy minden alkalommal finoman ízesítheti ezeket az ételeket és italokat. Alább 3 tippet találhat a balzsamecet felhasználására.

1. Salátaöntet:

Ezzel az ecettel nagyon sokféle salátaöntet készíthető. Egy egyszerű öntet elkészítéséhez csak keverjen össze balzsamecetet egy kis extraszűz olívaolajjal, így nem csak egészséges, de nagyon finom is lesz az öntet. 

A krémes öntet elkészítéséhez keverjen össze ecetet, egy kis mustárt, olívaolajat és lereszelt parmezán sajtot. Saját ízlése szerint variálhatja a különböző balzsamecetes önteteket, csak kísérletezzen sziruppal, naranccsal, stb.

2. Máz:

A balzsamecettel ízesítheti a grillezett zöldségeket vagy húsokat is, hogy egy kis extra ízt adjon nekik. Ezen kívül a balzsamecet a halakhoz is jól illik. A következő sütögetős partin mindenképp használjon balzsamecetet, így a grillen sütött húsok szép, ínycsiklandozó mázat kapnak majd.

3. Desszertek és koktélok:

A nyári desszertekhez és koktélokhoz adjon egy kis balzsamecetet, így enyhén megbolondíthatja a megszokott ízüket. Például a Bloody Mary-hez igazán jól illik egy cseppnyi balzsamecet. 

Az ecet azonban ugyanolyan jól használható a különféle desszertekhez is. Kiváltképp finom eperrel, ezért rendkívül különleges és frissítő desszert készíthető ebből a gyümölcsből, friss tejszínből és ecetből. 

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!