Alább olvashatja a házi készítésű szájvíz jótékony hatásait, valamint a recept segítségével el is készítheti azt.

Hozzáadott anyagoktól és kemikáliáktól mentes: 

    A vény nélkül kapható szájvizek triclosan nevű antibakteriális hatású összetevőt tartalmaznak, amely hormonális változásokat okozhat, valamint károsíthatja immunrendszerét.

Ráadásul idővel ellenállóvá teheti szervezetét az antibiotikumok hatásával szemben.

    A szájvizekben található fluorid rákkeltő hatású lehet. 
    A klórhexidin nevű összetevő növeli a vérnyomást, valamint a fogak elszíneződését okozhatja. 

Az otthon készített szájvíz mentes mindezektől a káros anyagoktól. 

Nem tartalmaz alkoholt: 

    A rákmegelőzéssel foglalkozó European Journal of Cancer Prevention szaklapban 2015-ben megjelent tanulmány szerint a bolti szájvizekben található alkohol acet-aldehiddé, rákosító hatású anyaggá alakul a szájüregben. Ez nagymértékben megnöveli a száj- és a nyaki rák kialakulási kockázatát.
    Az alkohol ráadásul kiszárítja szájüregét és irritálhatja azt. 

Az otthon készített szájvíz nem tartalmaz alkoholt. 

Tökéletes minőség:

A vény nélkül kapható szájvizek gyakran nem megfelelő minőségű összetevőket tartalmaznak, amelyek hosszú távon alkalmazva káros hatásúak lehetnek. 

A házi készítésű szájvíz azonban tökéletes minőségű lesz, nem tartalmaz káros anyagokat, Ön dönti el ugyanis, mi kerül bele. 

Pénztárcabarát: 

A vény nélkül kapható szájvizek sok esetben nem éppen kímélik meg pénztárcáját. Mivel a szájvizeket naponta használja, gyakran meg kell vennie azokat. 

A házi készítésű szájvíz a bolti szájvizek összes jótékony hatását biztosítja, azonban az ár töredékéért. 

Az édeskömény jótékony hatásai: 

Az édeskömény a Syzgium aromaticum növény apró, virágos termése. Az édeskömény olaja eugenolt tartalmaz, amely összetevő erősen fertőtlenítő és fogvédő hatású. 

A szájhigiéniával foglalkozó Archives of Oral Biology szaklapban 2011-ben megjelent tanulmány szerint az eugenol erős antibakteriális hatásainak köszönhetően védelmet nyújt a baktériumokkal szemben, és segíti az ínysorvadás kialakulásának megelőzését is. Emellett a Fitoterapia szaklapban 2005-ben megjelent tanulmány szerint az eugenol gombaölő hatással is endelkezik. 

Emellett az eugenol rákmegelőző és fogfájást csillapító hatású is. 

A fahéj jótékony hatásai: 

A fahéj antibakteriális hatású fűszernövény, derült ki a Food Science and Technology Research magazin 2008-as cikkéből. Emellett segíti a szájproblémák gyógyítását és csökkenti a fogkő képződését is. 

A fahéj ráadásul csökkenti a szájüreg gyulladásait is. 

A borsmenta jótékony hatásai: 

A borsmenta fertőtlenítő, antibakteriális, antimikrobiális, és vírusölő hatású szer. 

A fogápolással foglalkozó European Journal of Dentistry szaklapban 2013-ban megjelent tanulmány szerint a borsmenta olaja hatékony fertőtlenítő szer és elpusztítja a szájüregben található baktériumokat is. 

A borsmenta olaj emellett megnöveli a nyáltermelést is. 

A szájszárazság kellemetlen leheletet okozhat, ezért a borsmenta olaja kifejezetten nagy segítség azok számára, akik a vény nélkül kapható, alkoholt tartalmazó szájvizek káros hatásaitól szenvednek. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!