A Nemzeti Egészségügyi Intézet szerint a gyömbér „valószínűleg hatásos” a tengeribetegség és az utazás közbeni rosszullét megelőzésében is. A tanulmányok eredményei azonban sokban különböznek. Míg néhány kisebb tanulmány szerint a gyömbér bizonyos fokig segíti és gátolja az utazási rosszullét kialakulását, addig más tanulmányok azt állapították meg, hogy a gyömbér csak nagyon kis hatással van erre a problémára.

1. oldal:

Tanulmányok a gyömbér és a kemoterápia által előidézett hányinger kapcsolatáról:

A tanulmányok szerint, ha a gyömbért egy általános hányinger elleni gyógyszerrel veszik be, akkor hatékonyabban enyhítheti a hányingert és a hányást a kemoterápiás kezelés előtt és után.

Két tanulmány eredményei alapján azoknál a felnőtteknél, akik különböző adagokban gyömbért fogyasztottak a kemoterápiás kezelés előtt, jelentősen csökkent a tapasztalt hányinger súlyossága. Ezeknek a tanulmányoknak a során az alanyok három nappal a kemoterápia előtt fogyasztották el a gyógynövényt. A gyömbért szájon át fogyasztották el a megszokott és felírt gyógyszerekkel együtt, amelyek enyhítik a hányingert és a hányást. A résztvevők egy kis százaléka olyan mellékhatásokról számolt be, mint gyomorégés, kiütések, kisebesedés és kipirosodás.

Egy másik tanulmány szerint a gyömbér őrölt formában való fogyasztásával hatékonyan csökkenthető a kemoterápia miatti hányinger súlyossága a 8-21 év közötti gyerekeknél és fiatal felnőtteknél. Mint más tanulmányok során, itt is a gyömbért az előre felírt gyógyszerek mellett adták be, amelyek a hányinger csökkentését segítették.

A legnagyobb tanulmány szerint, amely a gyömbér kemoterápiás betegekre való hatását vizsgálta, egynegyed teáskanál gyömbér 40 százalékkal csökkenti a hányinger tüneteit. A tanulmányban 644-en vettek részt. A résztvevők véletlenszerűen kaptak 0,5 gramm, 1 gramm vagy 1,5 gramm gyömbért kapszula formában vagy pedig placebot naponta egyszer hat napig. Ezt az adagot három nappal a kemoterápiás kezelés megkezdése előtt kapták meg. Ezen kívül folyamatosan szedték a hagyományosan felírt gyógyszereket, amelyek a kemoterápia alatt hányinger kezelését segítik.

A gyömbér és a várandósság alatti hányinger:

Az embereken végzett tanulmány szerint napi 1 grammnyi gyömbérrel csökkenthető a hányinger és a hányás a várandós nőknél, méghozzá akkor, ha a gyömbért csak rövid ideig fogyasztják (4 napnál nem tovább). Számos tanulmány igazolta, hogy ez a növény hatékonyabban enyhíti a reggeli rosszulléteket, mint a placebo.

Egy kis tanulmány során 30 olyan várandós nő kapott napi 1 gramm gyömbért 4 napon keresztül, akik súlyos hányást tapasztaltak a terhesség alatt. Az eredmények szerint ezeknél a nőknél enyhült a hányás, míg a placebot szedők esetében nem. Egy nagyobb tanulmány során, melyben 70 olyan várandós nő vett részt, akik hányingert és hányást tapasztaltak a terhesség alatt, azt találták, hogy a gyömbér csökkentette a hányingert és gátolta a hányást, míg az ugyanekkora mennyiségű placebo esetében nem tapasztaltak a résztvevők semmiféle változást.

A szakértők azt tanácsolják a várandós nőknek, hogy konzultáljanak az orvosukkal, mielőtt elkezdenék a gyömbért szedni a terhességhez köthető hányinger és hányás csökkentésére, valamint fontos, hogy ne lépjék túl a napi 1 grammnyi adagot.

A gyömbér és a műtét utáni hányinger és hányás:

A tanulmányok eredményei ellentmondanak egymásnak, ha az a kérdés, a gyömbér vajon hatékonyan enyhíti-e a műtét utáni hányingert és hányást. Két tanulmány alapján, ha műtét előtt 1 grammnyi gyömbérgyökeret vett be a páciens, akkor olyan hatékonyan csökkent a hányinger mértéke, mint a vezető gyógyszer esetében. A két tanulmány közül az egyikben azoknak a nőknek, akiknek gyömbért adtak, kevesebb gyógyszerre volt szükségük a hányinger kezelésére a műtét után.

Másrészről a többi tanulmány szerint a gyömbér egyáltalán nem csökkenti a hányingert. Valójában, egy tanulmány alapján ez a növény inkább növeli a hányás mértékét az operáció után. Fontos azonban megemlíteni, hogy ezzel kapcsolatban további kutatásra lesz szükség.

A gyömbér és a csontritkulás:

Évszázadok óta használják a gyömbért, mint természetes gyógymódot, a gyulladás kezelésére a természetes gyógyászatban. Van rá egy kis tudományos bizonyíték, hogy a gyömbér esetleg csökkenti a csontritkulással járó fájdalmat. Egy olyan tanulmány során, melyben 261 páciens vett részt, méghozzá térdet érintő csontritkulással, azoknál a résztvevőknél, akik napi kétszer kaptak gyömbérkivonatot, csökkent a fájdalom és kevesebb fájdalomcsillapítóra volt szükség azokhoz képest, akik csak placebot kaptak.

Egy másik tanulmány szerint azonban a gyömbér nem hatékonyabb a placebonál vagy az ibuprofennél, ha a csontritkulás tüneteinek csökkentéséről van szó. Ugyanis akár hetekig is eltarthat, amíg természetes gyógymódként hatni kezd a szervezetben.

A gyömbér elérhető formái:

A gyömbéres termékek a gyömbér gyökeréből készülnek, ami lehet friss vagy szárított is. Ezen kívül a gyökérben található olaj gőzös desztillációjával készülnek. Manapság kapható gyömbérkivonat, olaj, tinktúrák és kapszulák is.

A friss gyömbérből akár tea is készíthető. A gyömbér gyökerével számos étel ízesíthető, valamint sokféle táplálékban és italban is található gyömbér, beleértve a gyömbéres sört, mézeskalácsot és gyömbéres kekszet.

A gyömbér fogyasztása hányinger esetében:

Gyerekek számára:

•    2 év alatti gyermekek ne fogyasszanak gyömbért.
•    A 2 év fölötti gyerekek fogyaszthatják a gyömbért, mint természetes gyógykészítményt a hányinger, fejfájás és gyomorgörcsök kezelésére. Először azonban mindenképp beszéljen az orvossal a megfelelő adagolást illetően.

Felnőttek számára:

•    Általánosságban, ne lépje túl a napi 4 grammnyi adagot. Azt is fontos észben tartani, hogy a várandós nők nem fogyaszthatnak naponta 1 grammnál több gyömbért.
•    A hányinger, emésztési zavarok és puffadás kezelésére: néhány tanulmány során naponta 1 grammnyi gyömbért fogyasztottak el a résztvevők különböző adagokban. Beszéljen azonban az orvosával erről, így megállapíthatják az Önnek megfelelő mennyiséget.

Várandósság alatti hányinger esetében:

Néhány tanulmány során napi 650 milligramm – 1 gramm mennyiséget használtak a várandósság alatti hányinger kezelésére. Először azonban konzultáljon az orvosával, hogy megbizonyosodjon róla, biztonsággal fogyaszthatja a gyömbért a terhesség ideje alatt.

Ízületi gyulladás esetében:

Egy tanulmány során 250 milligramm gyömbért használtak, ami napi 4 alkalommal enyhítette az ízületi gyulladás okozta fájdalmat.

Fontos:

1.    Évszázadok óta használják a gyógynövényeket a szervezet megerősítésére, az egészség megőrzésére és a különböző típusú betegségek kezelésére. Annak ellenére azonban, hogy természetesek, a gyógynövényeknek olyan mellékhatásaik lehetnek, amelyek ellentétes reakciókat váltanak ki, mikor más gyógynövényekkel, gyógyszerekkel vagy étrend-kiegészítőkkel kerülnek kapcsolatba. Emiatt fontos észben tartani, hogy a gyógynövényt érdemes orvosi szakértői (olyan, aki tapasztalt és jól ért a gyógynövények használatához) felügyelet alatt szedni.

2.    Nagyon ritka esetekben alakul ki a gyömbér fogyasztásakor mellékhatás. Ha nagy mennyiségben fogyasztják, gyomorégést, szájirritációt és hasmenést okozhat. El lehet kerülni a gyömbér enyhébb mellékhatásait, mint például a puffadást, gyomorégést és gyomorfájást, ha étrend-kiegészítőként fogyasztják, vagy az ételek részeként.

3.    Ha epeköve van, akkor fontos, hogy beszéljen az orvosával, mielőtt elkezdi szedni a gyömbért. Tartsa észben, hogy informálnia kell az orvosát arról, hogyha az operációt vagy altatást megelőzően gyömbért szedett be.

4.    A cukorbetegek, szívproblémások és várandós- valamint szoptatós nők mindenképp beszéljenek először az orvosukkal, mielőtt elkezdenék fogyasztani a gyömbért.

5.    Ne fogyasszon gyömbért, ha vérzési problémái vannak, vagy előre felírt vérhígító gyógyszert szed (ezek közé tartozik az aszpirin is).

Potenciális kölcsönhatások:

Lehetséges, hogy a gyömbér kölcsönhatásba léphet bizonyos előre felírt gyógyszerrel. Ne fogyasszon gyömbért orvosi konzultáció nélkül a következő gyógyszerek esetében:

1.    Vérhígítók: Mint már korábban említettük, ne fogyasszon gyömbért orvosi konzultáció nélkül, ha vérhígítót szed. A növény ugyanis növelheti a vérzés kockázatát.
2.    Cukorbetegek számára készült gyógyszerek: Ha cukorbeteg, akkor inkább ne fogyasszon gyömbért, mivel a növény csökkentheti a vércukor szintet. Ezáltal pedig növeli az alacsony vércukor kialakulásának kockázatát.
3.    Magas vérnyomás ellen készült gyógyszerek: Ha az orvosa magas vérnyomás elleni gyógyszert írt fel, akkor ne fogyasszon gyömbért. A növény csökkenti a vérnyomást, ezáltal növeli az alacsony vérnyomás vagy a szabálytalan szívverés kockázatát.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!