Nem megfelelően kezelve a körömgomba a lábköröm töredezését, beszakadását, vagy teljes elvesztését is okozhatja. Jó hír azonban, hogy a körömgomba olcsón kezelhető probléma. Sokféle otthoni gyógymód ismert a körömgomba kezelésére, amelyek egy-két hónap alatt megszüntetik a problémát.

Itt találhatja a lábgomba megszüntetésének tíz leghatékonyabb otthoni módszerét. Azonban amennyiben állapota fájdalommal jár, vagy tovább terjed, mindenképp keresse fel orvosát. 

1.    Almaecet

Az almaecet enyhén savas hatású, amely segíti a körömgomba terjedésének megakadályozását. Emellett elpusztítja a baktériumokat és a gombákat is. 

- Keverjen el azonos mennyiségű almaecetet és vizet. Naponta 30 percen át áztassa lábujjait a folyadékba, majd alaposan szárítsa meg körmeit. Néhány héten át naponta alkalmazva hamarosan javulást fog látni. 
- Gombaellenes bőrradírt is készíthet egy kevés durvára őrölt rizsliszt és néhány kanálnyi almaecet felhasználásával. A keveréket kenje az érintett körmökre és környékükre, majd finoman masszírozza bele bőrébe. Heti néhány alkalommal ismételje. Gombaellenes hatása mellett megszabadítja bőrét az elhalt hámsejtektől és ezáltal puhítja azt.

 2.    Teafa olaj

A teafa olaj fertőtlenítő és gombaölő hatású szer, amely segíti a lábgomba elmulasztását is, valamint egyéb bőrbetegségek és fertőzések kezelésére is alkalmazható. 

1. Keverjen el néhány csepp teafa olajat egy teáskanálnyi olívaolajjal vagy kókuszolajjal. 
2. Fülpucoló segítségével kenje a keveréket az érintett körömre. 
3. Hagyja hatni 10 percig, majd fogkefe segítségével finoman dörzsölje át az érintett felületet.
4. Napi 2-3 alkalommal ismételje, amíg megfelelő eredményeket nem tapasztal.

3.    Szódabikarbóna

A szódabikarbóna a legtöbb konyhában megtalálható sütési alapanyag, amely a körömgomba kezelésére is alkalmazható. Emellett a lábszagot is semlegesíti. 

1. Keverjen össze ½ csésze szódabikarbónát, ¼ csésze 3%-os hidrogén-peroxidot, és ½ csésze keserűsót négy csészényi meleg vízben. Keverje el alaposan, majd adjon hozzá ¼ csészényi fehérborecetet is. 
2. Áztassa lábát a keverékbe 10 percig. 
3. Mossa meg lábát és szárítsa meg megfelelően.
4. A folyamatot naponta kétszer ismételje néhány héten át. 

4.    Fehérbor ecet

A fehérbor ecet az egyik leghatékonyabb gyógymód a lábgomba kezelésére, mivel megszünteti a fertőzést és helyre állítja a bőr pH szintjét.

1. Keverjen el egy rész fehérbor ecetet és két rész meleg vizet.
2. Áztassa az érintett lábujjat 10-15 percig a keverékbe.
3. Öblítse le és szárítsa meg a felületet. 
4. ismételje napi kétszer, amíg a gomba el nem tűnik. 

Megjegyzés: Amennyiben bőrirritációt tapasztal, adjon több vizet a keverékhez és minden második nap ismételje csak a kezelést. 

 5.    Oregano olaj

Az oregano olaj fertőtlenítő, antibakteriális, parazitaellenes, vírusölő, fájdalomcsillapító, és gombaölő hatású szer. Ezen hatásai miatt hatékonyan kezeli a lábgombát is. 

1. Keverjen el két csepp oregano olajat egy teáskanálnyi olívaolajban. 
2. Kenje a keveréket az érintett területre. 
3. Hagyja legalább fél órán át hatni. 
4. Öblítse le, majd alaposan szárítsa meg körmeit. 
5. Három héten át napi 1-2 alkalommal ismételje a megfelelő eredmények érdekében. 

6.    Listerine

A Listerine szájvíz elpusztítja a száj baktériumait és betegségeket okozó mikroorganizmusait, valamint a lábgomba kezelésére is alkalmazható. A szájvíz rengeteg olyan összetevőt, valamint alkoholt tartalmaz, amelyek erős fertőtlenítő hatásuknak köszönhetően távol tartják a káros baktériumokat és gombákat. 

1. Töltsön fel egy kisebb tálat Listerine szájvízzel, vagy egyenlő arányú Listerinnel és fehérbor ecettel.
2. Áztassa az érintett lábfejet a keverékbe nagyjából fél órán át, majd finoman dörzsölje át az érintett lábujjkörmöt. 
3. Alaposan öblítse le és szárítsa meg. 
4. Nnaponta 1-2 alkalommal ismételje, amíg a fertőzés meg nem szűnik. 

7.    Fokhagyma

A fokhagyma allicint és ajoene-t tartalmaz, amely összetevők gombaölő hatásuknak köszönhetően kezelik problémáját. 

- Keverjen össze azonos mennyiségű fokhagyma olajat és fehérbor ecetet. A keveréket kenje az érintett lábkörömre és a köröm környékére, majd fedje be gézzel. Hagyja hatni néhány órán át, majd szedje le a kötést. Ismételje naponta, amíg a fertőzés meg nem szűnik. (Amennyiben nem tudja megvásárolni a fokhagyma olajat, ön is elkészítheti két gerezd összezúzott fokhagyma és két teáskanál olívaolaj felmelegítésével majd az olaj leszűrésével.)
- Naponta fogyasszon el 1-2 összezúzott fokhagyma gerezdet. 

8.    Citromlé

A citrom leve fertőtlenítő és gombaellenes hatású, valamint a citromban található citromsav segíti a körömgomba terjedésének megakadályozását is.

- Kenje be friss citromlével az érintett lábkörmöt. Hagyja hatni fél órán át, majd meleg vízzel öblítse le. 
- Keverjen el azonos mennyiségű citromlevet és olívaolajat, majd masszírozza az érintett területbe. Hagyja hatni néhány órán át, majd öblítse le. Az olívaolaj segíti bőre puhítását, a citromlé pedig kezeli a gombás fertőzést. 

Alkalmazza a fenti kezelések valamelyikét naponta, legalább egy hónapon át, vagy amíg pozitív eredményeket nem lát. 

9.    Levendulaolaj

A levendulaolaj sokféle olyan, gyulladáscsökkentő hatású összetevőt tartalmaz, amelyek a legtöbb gyulladást és bőrirritációt hatékonyan kezelik. 

1. Keverjen össze 5-5 cseppnyi levendulaolajat és teafa olajat. 
2. Fülpucoló segítségével kenje a keveréket az érintett lábköröm szélére, valamint az ezt körülvevő területre. 
3. Hagyja legalább 10 percig hatni, majd öblítse le és alaposan szárítsa meg körmeit. 
4. Napi 2-3 alkalommal ismételje. 

10.    Narancsolaj

A narancsolaj gombaellenes hatású szer, amely azonban allergiás reakciókat okozhat és mellékhatásai is lehetnek alkalmazásának. Ennek elkerülése érdekében mindenképp végezzen bőrtesztet mielőtt alkalmazni kezdené a szert. 

1. Szemcseppentő segítségével juttasson tiszta narancsolajat lábujja és körme közé. Amennyiben érzékeny a bőre, azonos mennyiségű olajjal, például repceolajjal hígíthatja a narancsolajat. 
2. Hagyja legalább fél órán át hatni. 
3. Ismételje nap 2-3 alkalommal, amíg eredményeket nem lát. 

A természetes gyógymódok hatékonysága sokszor azok megfelelő alkalmazásán múlik. A megfelelő eredmények érdekében legalább 1-2 hónapig ismételje őket. Türelemmel és kitartással gyógyíthatja lábgombás fertőzését és megelőzheti a további gombás fertőzések kialakulását. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!