A hát alsó részének fájdalma és annak okai

2. oldal: Az alvás utáni hát- és derékfájás orvosi okai

Az alvás utáni fájdalom külön kezelendő. Ugyanis ennek hátterében orvosi és egyéb okok is állhatnak. Ezt időnként éjszakai hátfájásnak is nevezik. Ez esetben a fájdalom nem enyhül akkor sem, ha lefekszik. Sőt, lehet, hogy még fel is erősödik. Ennek különféle okai lehetnek:

-    A gerinc mechanikai rendellenességei, például a porckorong sérv.
-    Sérülések, húzódások és törések.
-    Különféle gerincbetegségek, mint a gerincferdülés és az ágyéki gerincszűkület
-    Vesekövek
-    terhesség
-    Egyes rákbetegségek
-    Köszvény

Időnként fájdalommentesen tud aludni, de amikor felkel, fáj a háta. Ennek sokszor nem orvosi oka van.

Az alvás utáni hát- és derékfájás nem orvosi okai

Amennyiben csak alvás után észlel hátfájást, a nap többi részében nem, érdemes ellenőriznie a matracot amin alszik és az alvó testhelyzetét. Néhány körülmény, amely hátfájást okozhat:

-    Matracok: a túl kemény vagy túl puha matracok reggeli hátfájást okoznak. Közepesen kemény matracot vegyen, vagy a padlón is megpróbálhat aludni. Ez sokaknak segít, de nem mindenkinél válik be.
-    Párna: a párna, amely nem természetes módon támasztja alá a nyakat, rossz hatással van a gerincre és ezáltal fájdalmat okoz.
-    Alvási testhelyzet: az alvási testhelyzet is rendkívül fontos a fájdalom megelőzésében. Amennyiben nem gyakran változtat testhelyzetet alvás közben, vagy olyan testhelyzetben alszik amely a gerincnek vagy a hátizmoknak nem kényelmes, reggel hát- és derékfájással ébredhet. A hason alvás túl nagy nyomást helyez a gerincre, ezzel fájdalmat okozva. Mik tehát a legkényelmesebb testhelyzetek a fájdalom megelőzésére?

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!