Sokan szeretnék a vegyi anyagokkal tele levő szúnyogirtókat valami természetes anyaggal helyettesíteni, de egyáltalán, érdemes-e? Ebből a cikkből megtudhatja, hogyan készíthet illóolajok felhasználásával olyan bizonyítottan hatékony szúnyogriasztót, mint bármelyik boltban kapható termék.

2. oldal: Hat másik szúnyogriasztó olaj

A fentieken kívül van még hat másik, közismertebb illóolaj is, amelyekről már tudományosan bizonyították, hogy kiváló szúnyogriasztó tulajdonságokkal rendelkeznek. 

1. Ylang-ylang: Az ylang-ylang illóolaj a Cananga odorata nevű fából származik. Egy 2015-ös tanulmány szerint, ha ezt az olajat kókuszolajjal készítik el, akkor bizonyítottan is távoltarthatóak vele a szúnyogok.

2. Macskagyökér: A macskagyökér (Nepeta cataria) egy olyan illóolaj, amely nepetalaktont tartalmaz, és ami, Iowa állam kutatói szerint, "tízszer hatékonyabb szúnyogriasztó szer, mint a boltokban kapható vegyszerek".

3. Fokhagyma: Egy 2005-ös tanulmány során 38 illóolajat teszteltek le - ezek közül pedig a fokhagyma olaj kapta akkor a "leghatékonyabb szúnyogriasztó" címet. A hígítatlan fokhagyma olaj ugyanis 100 százalékban távoltartotta a szúnyogokat, akár 2-4 órán keresztül is.

4. Kakukkfű: Egy 2011-es recenzió szerint a kakukkfű, gerániol, menta, cédrus, pacsuli és fokhagyma olajok a leghatékonyabb növény-alapú rovarriasztó szerek.

5. Kurkuma: Egy 2015-ös tanulmány szerint a Curcuma Iongából készült illóolaj és a kurkuminoidok hatékonyabban képesek távoltartani az Ae. Aegyptit, mint a DEET.

6. Teafa olaj: A melaleuca (teafa) olaj két tanulmányban is kiváló minősítést kapott, mivel rendkívül jól elriasztotta az Ae. Aegypti szúnyogfajtát.

Készítse el a saját szúnyogriasztó olaját!

Egy rovarriasztószer hatékonysága nem csak attól függ, mennyire képes távol tartani a rovarokat, de attól is, milyen hosszan tart a hatása. A legfőbb különbség a DEET és az illóolajok között (a mérgező hatáson kívül) az, hogy mennyi ideig maradnak hatékonyak attól a pillanattól kezdve, hogy felvittük őket a bőrre. A legtöbb illóolaj kezdetben eléggé hatékony, de a védelmet csak addig biztosítja, míg teljesen el nem illan - vagyis elpárolog. Ezért a növény-alapú rovarriasztó szereket sokkal gyakrabban kell felvinni a bőrre, mint a vegyszeres termékeket. Az illóolajok rovarriasztó hatása néhány perctől kezdve akár néhány óráig is tarthat. A gyártók ezt úgy oldják meg, hogy különböző "fixálókat" adnak a keverékhez (például vaníliát, kókuszolajat, mustárolajat és más vegyületeket), hogy meghosszabbítsák a rovarriasztószer hatását.

Tartsa fejben, hogy sok illóolaj irritálhatja a bőrt, ha hígítatlanul kenjük fel őket a bőrre, ezért mindig érdemes felhígítani az illóolajokat használat előtt. Ha szeretne saját növény-alapú rovarirtószert készíteni, kövesse Annmarie Gianni alább felsorolt tanácsait és ötleteit.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!