A melatoninról szóló tanulmányok mind megállapították, hogy a szervezet saját melatonintermelése segít abban, hogy el tudjunk aludni. Másrészről azonban a mesterséges melatoninnal foglalkozó kutatások eddig nem jártak túl sok sikerrel. Amit sokan nem tudnak, az az, hogy bizonyos táplálékokban természetes formában található meg a melatonin, amelyről már kimutatták, hogy megemeli a szervezet melatonin-szintjét, így jelentős mértékben hozzájárul ahhoz, hogy könnyebben el tudjunk aludni.

A kutatások abban mind egyetértettek, hogy minél több melatonin található a szervezetben, annál gyorsabban tudunk elaludni. Ezeket a kutatásokat azonban mind a szervezet saját melatonintermelésének vizsgálatával végezték. A melatonintermelést a tobozmirigy irányítja, méghozzá a nap mozgásának (reggel felkel és minden kivilágosodik, este lemegy és sötét lesz) alapján. Ezáltal könnyebben alszunk el, mivel a melatonin lelassítja a sejtanyagcserét.

A kor előrehaladtával, illetve a magas stresszszint miatt a szervezet melatonin-termelő képessége idővel csökkenni kezd. Emiatt krónikus álmatlanság alakulhat ki - ezzel pedig megnő bizonyos betegségekre a hajlandóságunk. A kutatások során alátámasztották, hogy a minőségi alvás hiánya számos krónikus betegség kialakulásával hozható összefüggésbe, egészen a krónikus kimerültségtől a feledékenységig.

A mesterséges melatoninról

Sajnálatos módon a mesterségesen előállított melatonin nem ugyanúgy hat az emberi szervezetre, mint a szervezet saját (endogén) melatoninja. Néhány tanulmány szerint a szintetikus melatonin jó hatással lehet azokra az emberekre, akiknek kis mértékben felborult a bioritmusuk - például elutaztak egy másik kontinensre, és az időzónaváltás-szindrómának nevezett jelenség tüneteit (jetlag) észlelik magukon.

Az elalvást segítő szintetikus melatoninnal kapcsolatban végzett kutatások azonban még kiábrándítóbb eredményekkel jártak. Néhány kutatás (többek között Dement és Vaughan 1999-ben készült tanulmánya) során például kiderült, hogy fiatalabb gyerekeknél számtalan mellékhatása lehet (például szédülés és fejfájás) a szintetikus melatonin szedésének.

Továbbá az is kérdéses maradt, vajon a szintetikus melatonin hatékony alvást segítő anyagnak nevezhető-e. Az amerikai Egészségügyi és Emberi Erőforrások Minisztériuma számára készítettek átfogó tanulmányt az Alberta Egyetem kutatói - ennek során a kutatók 932, 1999 óta publikált tanulmányt néztek át. A tanulmány végül ezt fogalmazta meg a szintetikus melatoninról:

•    Nem kezelhetőek vele hatékonyan az elsődleges alvászavarok
•    Nem kezelhetőek vele hatékonyan a másodlagos alvászavarok
•    Nem találtunk rá bizonyítékot, hogy hatékonyan kezelhető vele a jetlag és a bioritmus felborulása

Táplálékok, amelyek természetes módon tartalmaznak melatonint

Nem nagyon ismert az a tény, hogy a vér melatoninszintjét természetes módon is növelni lehet: méghozzá bizonyos táplálékok elfogyasztásával.

Nemrégiben, a tájföldi Khon Kaen Egyetem kutatói rájöttek, hogy a szervezet melatoninszintjét bizonyos trópusi gyümölcsök elfogyasztásával is meg lehet emelni.

A kutatók 30 egészséges embert vizsgáltak azért, hogy megállapítsák, mely trópusi gyümölcsök emelik meg legjobban a szervezetben a melatonin szintet.

A kutatók hat különböző trópusi gyümölcsöt teszteltek le, méghozzá úgy, hogy a résztvevőknek felváltva egy hétig nagyon nagy mennyiséget kellett elfogyasztani egy bizonyos gyümölcsből, majd a következő héten "pihentek", vagyis nem kellett semmilyen gyümölcsöt sem fogyasztaniuk. Ez alatt az időszak alatt a kutatók folyamatosan megmérték a résztvevők vizeletének 6-szulfatoximelatonin szintjét, amit más néven aMT6-nak nevezünk.

Minél nagyobb volt az aMT6 szintje a vizeletben, annál több melatonin keringett a résztvevő véráramában.

Mindegyik gyümölcs fogyasztása során a kutatók megmérték a résztvevők aMT6 szintjét. Az aMT6 szintje bizonyos gyümölcsök fogyasztását követően (például az ananász, banán és narancs után) jelentősen megemelkedett. Az ananász esetében például a 6-szulfatoximelatonin 266 százalékkal nőtt, míg a banán esetében 180 százalékkal - majdnem a duplájára, továbbá a narancs 47 százalékkal emelte meg az aMT6 szintjét.

A többi gyümölcs csak mérsékelten növelte meg a melatonin szintet a résztvevők vérében.

Más, melatonint tartalmazó táplálékok

Egy másik kutatás során bebizonyosodott, hogy a fanyar Montmorency meggyben (Prunus cerasus) található természetes melatonin nem csak abban segít, hogy az ember gyorsabban el tudjon aludni, de javítja az alvás minőségét is. A kutatók egy nemzetközi csoportja által készített tanulmány szerint a hét napon át fogyasztott meggylé átlagosan 34 perccel növelte meg az éjszakai alvás hosszát - mivel felgyorsította az elalvás folyamatát és 5-6 százalékkal javított az alvás hatékonyságán.

Egy tájföldi tanulmány elkészítése során a kutatók megállapították, hogy a cseresznyelé természetes módon növelte meg a szervezetben a 6-szulfatoximelatonin szintjét a tanulmányban résztvevőknél - anélkül, hogy exogén vagy szintetikus melatoninra lett volna szükség.

Más táplálékok még, amelyekben természetes módon található melatonin, a zab, kukorica, gyömbér, paradicsom, banán, árpa és mangosztán.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!