A hivatalos tápanyagtartalmi adatok szerint egy csésze fekete tea (körülbelül 237 grammnyi) két kalóriát tartalmaz, egy gramm szénhidrátot, és nulla gramm cukrot, élelmi rostot, és fehérjét ad a napi tápanyagbeviteléhez. Emellett a napi szükséges mangán beviteli érték 26%-át tartalmazza, valamint egy kevés riboflavint, folsavat, magnéziumot, káliumot, és rezet is juttat szervezetébe.

A nem édesített zöldtea nulla kalóriát tartalmazó ital. 

Egy csésze tea koffeintartalma attól függően változhat, amennyi ideig hagyja a teafüvet vagy filtert a vízben, valamint az is befolyásolhatja, hogy mekkora mennyiségű teafüvet használt fel. 

Összességében a tea nagyon kevés kalóriát tartalmaz, segíti szervezete hidratálását, és remek antioxidáns forrás. 
A katekinek olyan, főképp a zöldteában megtalálható nagy hatású antioxidánsok, amelyek gyulladáscsökkentő és rákmegelőző hatásukról váltak ismerté. 

A teafogyasztás jótékony hatásai

A legtöbb teafogyasztásra vonatkozó kísérletet zöldteával végezték, amelynek jótékony hatásai az alábbiak lehetnek: 

A stressz megszüntetése

A fiziológiai antropológiával foglalkozó Journal of Physiological Anthropology-ban megjelent tanulmány a zöldtea, fehér tea, és a vízfogyasztás stresszcsökkentő hatásait vizsgálta tizennyolc diák részvételével. Az eredmények szerint a zöldtea és a fehér tea is csökkentette a stressz szintet, azonban a fehér tea hatásosabbnak bizonyult. A lehetséges jótékony egészségügyi hatások bizonyítása érdekében további kutatások szükségesek. 

Az agyműködés elősegítése

Több kutatás is állítja, hogy a teafogyasztás segítheti az időskori elbutulás mértékét, sőt, javíthatja az agy kognitív funkcióit, főképp a memóriát. 

A keringési rendszer egészsége

Az Amerikai Orvosi Szövettség által 2006-ban elvégzett kutatás szerint a zöldtea fogyasztása csökkenti a különféle betegségek okozta korai halál veszélyét, köztük a keringési rendellenességek okozta problémákat is. 

A tanulmányt negyvenezer japán résztvevővel végezték el, akik mind 40 és 79 éves kor közöttiek voltak. A kutatást 1994-ben kezdték és 11 évig tartott. 

Azok a résztvevők, akik napi legalább 5 csészényi zöldteát fogyasztottak el, sokkal kisebb eséllyel haltak meg valamilyen rendellenességben (főképp keringési problémában), mint azok, akik napi kevesebb, mint egy csészényi zöldteát fogyasztottak el. 

Egy másik kutatás szerint napi tíz csésze zöldtea elfogyasztása csökkenti a koleszterinszintet, azonban négy csészényi, vagy annál kevesebb zöldtea elfogyasztása semmilyen hatással nincs az egészségre. 

A rák veszélyének csökkentése

Az epigallokatekin-3-gallate (EGCG) a teában megtalálható legtöbbet vizsgált bioaktív polifenol, amely kutatási eredmények szerint a leghatékonyabb módon tünteti el a szabadgyököket. 

A Nemzeti Rákközpont felmérései szerint a teában található polifenolok laboratóriumi és állatkísérletek szerint csökkentik a tumorok növekedését, és védelmet nyújthatnak az UVB sugárzás káros hatásai ellen. 

A sok zöldteát fogyasztó országokban alacsonyabb a rákos megbetegedések száma, az azonban nem tisztázott, hogy a zöldtea csökkenti-e a megbetegedések számát, vagy a lakosság életmódja különbözik a rákra hajlamosabb lakosságétól. 

Egy nagymértékű klinikai tanulmány összehasonlította a zöldtea fogyasztók egészségi állapotát a zöldteát nem fogyasztókéval. Azt fedezték fel, hogy a legtöbb zöldteát fogyasztók körében a legkisebb a hasnyálmirigyrák kialakulásának esélye. Ez az eredmény főképp a nők körében volt szembetűnő, ahol a tea fogyasztása 50%-kal csökkentette a betegség kialakulásának kockázatát. 

Kutatásokkal azt is kimutatták, hogy a zöldtea fogyasztása jótékony hatással van a mell-, vese-, méh-, végbél-, nyelőcső-, tüdő-, prosztata-, bőr-, és gyomorrák kialakulási veszélyeinek csökkentésére is. 

Egyéb kutatásokkal azonban azt is kimutatták, hogy a teafogyasztásnak nem minden esetben van rákmegelőző hatása, valamint az sem egyértelmű, mekkora mennyiségű tea elfogyasztása szükséges a rák megelőzése céljából. A kutatásokban ez a mennyiség napi 2-10 csésze zöldtea között mozgott. 

A Nemzeti Gyógyszeradminisztrációs Szervezet 2005-ben kijelentette, hogy “nincsen olyan bizonyíték, amely alátámasztja azokat az állításokat, miszerint a zöldtea fogyasztása csökkenti az emésztőrendszeri-, tüdő-, végbél-, nyelőcső-, hasnyálmirigy-, vagy méhrákot, valamint a több szervre kiterjedő megbetegedéseket.”

Az izületi gyulladás csökkentése

A zöldtea fogyasztása csökkenti az izületi gyulladás okozta fájdalmakat az ital egész szervezetre kiterjedő gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően. 

Joy Bauer, dietetikus szerint “kutatásokkal bizonyítható, hogy az EGCG megállít bizonyos gyulladást okozó kemikáliákat, köztük az izületi gyulladást okozókat is. Előzetes kutatások szerint az EGCG és a teában található egyéb katekinek megakadályozhatják a porcok leválását, ezáltal segítik az izületek hosszabb életét. 

Hogyan fogyasszon több teát?

A legjobb hatás elérése érdekében a lehető leghosszabb ideig áztassa a tealeveleket, ezáltal növelheti az ital flavonoid tartalmát. Napi 2-3 csésze teát fogyasszon el. 

Az üveges kiszerelésben kapható tea nem annyira jótékony hatású, mint a frissen készített tea, és kisebb mennyiségben tartalmaz az egészségre jótékony hatású polifenolokat. 

A teát nem csak folyadékként fogyaszthatja, főzés során is felhasználhatja egészséges salátadresszingek, smoothie-k, gofrik, halételek, vagy zöldséges curry készítésekor. 

A teafogyasztás lehetséges káros hatásai

A koffeinre nagyon érzékenyek körében álatlanság, feszültség, irritábilitás, és gyomorproblémák jelentkezhetnek a teafogyasztást követően. Amennyiben véralvadásgátló gyógyszereket szed, mint a Coumadin vagy a Warfarin is, a zöldtea K-vitamin tartalma miatt csak nagyon óvatosan fogyassza azt.

Amennyiben étkezések közben fogyasztja a teát, az csökkentheti a szervezet vasfelszívó képességét, emiatt amennyiben vashiányban szenved, ne fogyasszon teát vastartalmú étrendkiegészítők vagy magas vastartalmú étkezések során. 

Amennyiben egyéb stimulánsokkal egyidőben fogyasztja, a tea megnövelheti a vérnyomást és gyorsíthatja a szívritmust.  

A zöldtea tartalmú étrendkiegészítők nagy mennyiségű aktív összetevőt tartalmaznak, amelyek kölcsönhatásba léphetnek bizonyos gyógyszerekkel, gyógynövényekkel, vagy étrendkiegészítőkkel. A zöldtea tartalmú étrendkiegészítőket nem befolyásolhatja a Nemzeti Gyógyszeradminisztrációs Szervezet, emiatt lehetséges, hogy tesztek alá nem vetett összetevőket tartalmaznak, amelyeknek nem bizonyítottak egészségügyi hatásai. Minden esetben konzultáljon orvosával mielőtt bármilyen gyógynövényt vagy étrendkiegészítőt kezdene fogyasztani. 

Amennyiben ön terhes, szoptat, szívproblémákkal küzd, magas a vérnyomása, vese vagy májbántalmai vannak, gyomorfekélye van, vagy szorongással küzd, ne fogyasszon zöldtea tartalmú étrendkiegészítőket vagy zöldtea kivonatot. 

Összességében a megfelelő étrend és az étkezési szokások a legfontosabbak a betegségek kialakulásának megelőzése és egészségének megőrzése érdekében. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!