Gondolta volna, hogy ez az egyszerű kis teszt képet adhat agyunk egészségi állapotáról és nem csak arról tanúskodik, hogy milyen egyensúlyérzékkel rendelkezünk?

A japán Kyoto egyetem kutatói arra kértek 1400, átlagosan 67 éves résztvevőt, hogy próbáljanak egy lábon megállni 60 másodpercig nyitott szemmel. Mindenki két alkalommal próbálta meg elvégezni a tesztet és a jobb eredményt használták fel a tanulmányban. Ezt követően MRI segítségével megvizsgálták a részvevők agyának állapotát. 

A kutatók azt találták, hogy azoknál, akik csak 20 másodpercig vagy kevesebb ideig tudtak megállni egy lábon, kimutatható volt az agyi kiserek károsodása annak ellenére, hogy semmilyen más tünetet nem produkáltak. Az agyi kisérbetegségek olyan krónikus betegségekhez kapcsolódnak, mint a stroke, az időskori szellemi leépülés vagy a Parkinson-kór.  

Hogyan lehetséges az, hogy egy ilyen egyszerű teszt betekintést nyújthat agyunk állapotába?

Ennek az az oka, hogy az egyensúly elérése és megtartása egy viszonylag összetett, több tényezős folyamat eredménye (látás, testhelyzet érzékelése, belső fül), s ezeket mind az agyunk kontrollálja. A motoros koordináció elvesztése, mint pl. az egyensúly megtartásának hiánya az agy károsodására utalhat. 

Érdemes tehát akár otthon elvégezni ezt az egyszerű kis tesztet, segítségével kiszűrhetjük az agy betegségeinek esetlegesen megnövekedett rizikóját. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!