Mi is azt tanultuk, gyermekeinknek is azt tanítottuk, hogy a hatékony kézmosáshoz a megfelelő szappanon kívül meleg vagy forró vízre van szükségünk, minél melegebb vízzel mosunk kezet, annál hatékonyabban védekezhetünk a baktériumokkal szemben. A kérdés az, hogy van-e tudományos, bizonyított háttere ennek az elméletnek?

Az amerikai FDA hivatalosan azt javasolja, hogy az éttermek, kávézók, vendéglátóhelységek mosdóikban biztosítsanak 40 C-fokos (+/- 2 C fok) vizet annak érdekében, hogy a vendégek alaposan meg tudják tisztítani kezüket evés előtt. A logika nagyjából abból áll, hogy magasabb hőmérsékletű vízben a szappan jobban felhabzik és ez elősegíti az alaposabb tisztítást és a baktériumok eltávolítását kezünkről.

Egy kutatás során 20 résztvevő (10 nő és 10 férfi) 6 hónapon keresztül különböző hőmérsékletű vízzel mosott kezet: 16, 26 és 38 C fokos vízzel. A kézmosások során 0,5, 1, illetve 2 milliliter folyékony szappant használtak.

A kutatás eredményei az alábbi megállapításokat tették:

1, A kézmosáshoz használt víz hőmérséklete nem befolyásolta a kézről eltávolított baktériumok mennyiségét

2, A speciális, antimikrobiális szappan nem bizonyult sokkal hatékonyabbnak a normál szappannál

3, Az azonban, hogy a szappan mennyire habzott fel, jelentős hatással volt a baktériumok pusztítására (ebből a szempontból tehát nem mindegy, hogy milyen szappant használunk)

4, 10 másodperc kézmosással már hatékonyan elpusztíthatjuk a kezünkön lévő baktériumokat

Összességében tehát az állapítható meg, hogy ha megfelelő szappant használunk, és kellő ideig mossuk vele kezünket, akkor nem feltétlenül szükséges meleg vagy forró vizet használnunk. Természetesen egy hideg téli napon jobban esik langyos vízzel kezet mosni, de ezzel nem fogunk több baktériumot elpusztítani kezünkön.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!