A legfrissebb dél-koreai és kínai iránymutatások arról számolnak be, hogy a klorokin használata hatékony antivirális terápiás kezelésnek bizonyul a 2019-es koronavírus megbetegedés ellen. A klorokin (tabletták) használatával kedvező eredményeket lehet elérni a koronavírussal fertőzött embereknél, mivel a beteg gyorsabban gyógyul, illetve rövidebb ideig kell a kórházban tartózkodnia. Az Amerika Egyesült Államok Betegség Megelőzési Központja (CDC/Centers for Disease Control and Prevention) által végzett kutatások szerint nagy potenciál rejlik a klorokin koronavírus elleni, profilaktikus (megelőző) szerként történő felhasználásában laboratóriumi körülmények között, amíg a vakcinák kifejlesztésére várunk. A klorokin egy olcsó, világszerte elérhető gyógyszer, amelyet 1945 óta széles körben használnak az embereknél a malária, az autoimmun betegségek és egyéb megbetegedések kezelésére.

1. oldal: Klorokin: C18H26ClN3

Az Amerika Egyesült Államok Betegség Megelőzési Központja és az Egészségügyi Világszervezet nem tett közzé a 2019-es koronavírus megbetegedés („COVID-19”) elleni kezelési intézkedéseket. Az orvosi központokban azonban kérdések kezdenek felmerülni a hagyományos kezelési előírásokkal kapcsolatban. Nem csak megfelelő kezelési módszerre, de ideális esetben egyéb megelőző intézkedésekre is szükség van.

Dél-Koreában és Kínában hónapok óta tart a járvány, ezért ezeknek az országoknak több ideje volt rá, hogy elemezzék a diagnosztikai, kezelési és megelőző lehetőségeket, ezáltal pedig az Egyesült Államok, Európa és a világ többi része is tanulni tud az ő tapasztalataikból. Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal korábbi bizottsági tagja, a Pfizer és az Illumina igazgatósági tagja, dr. Scott Gotlieb szerint, a világ úgy tudhat meg a legtöbbet a COVID-19-ről, ha tüzetesen megvizsgálja azoknak az országoknak a vírusra adott válaszreakcióit, amelyeket már az Egyesült Államok és Európa előtt is jelentős mértékben érintett a COVID-19 járvány.

Super Shiitake gyógygomba tabletta, 120db Super Shiitake gyógygomba tabletta, 120db Shiitake (lentinus edodes)

Az Egyesült Államok Betegség Megelőzési Központja szerint „A klorokin (vagy más néven klorokin foszfát) egy maláriaellenes gyógyszer (…) A klorokin az Egyesült Államokban csak vényköteles formában kapható (...) A klorokin a malária megelőzésére vagy kezelésére felírható gyógyszer, amelyet bármilyen korosztályú felnőttnek vagy gyermeknek fel lehet írni. Ezen kívül a terhes nők és szoptató anyák is biztonsággal szedhetik.”

A Betegség Megelőzési Központ kutatásai során az is bebizonyosodott, hogy „a klorokin sokféle módon hat a vírusos fertőzésre. antivirális hatása pedig részben attól függ, hogy a vírus milyen mértékben hasznosítja az endoszómákat a szervezetbe történő behatolás során. A klorokint széles körben alkalmazzák olyan emberi betegségek kezelésére, mint a malária, amőbiázis, HIV és autoimmun betegségek, méghozzá jelentős káros mellékhatások nélkül.”

Mind a dél-koreai, mind pedig a kínai COVID-19 elleni kezelési iránymutatások általába véve megegyezőek, és a klorokin használatát hatékony kezelési módnak tekintik.

Pontosabban, a Korea Biomedical Review szerint, amelyet 2020 februárjában Dél-Koreában publikáltak, a COVID-19 Központi Klinikai Munkacsoport (amely a betegeket kezelő orvosokból és szakértőkből áll) megállapodott abban, milyen kezelési elvek alapján kell kezelni a COVID-19 által megfertőzött betegeket. Kínában több intézmény, így az Országos Egészségügyi Bizottság Általános Hivatala, a Hagyományos Kínai Orvoslás Állami Közigazgatásának Általános Hivatala, a Guangdong Tartományi Tudományos és Technológiai Tanszékének és a Guangdong Tartományi Egészségügyi Bizottságának Többközpontú Együttműködési Csoportja, valamint a Biotechnológiai Fejlesztésekért Felelős Kínai Nemzeti Központ állapodott meg abban, melyek a hatékony kezelési elvek a vírussal megfertőzött betegek esetén az embereken végzett klinikai vizsgálatok alapján.

Az általuk készült kutatás alapján (amelyről a Clinical Trials Arena számolt be):

„A gyógyszer [klorokin] kutatásainak során „meglehetősen jó hatékonysággal” (...) „bizonyos gyógyító hatás” mutatkozott (…) A párhuzamosan kezelt csoportokhoz képest a klorokinnal kezelt betegeknél nagyobb mértékben csökkent a láz, javultak a mellkasi CT vizsgálatok eredményei, illetve a betegeknek rövidebb időre volt szükségük a gyógyuláshoz. A negatív vírus nukleinsav teszteredményt kapó betegek százalékos aránya szintén magasabb volt azoknál, akiket a maláriaellenes gyógyszerrel kezeltek (...) A klorokin esetében eddig nem jelentkeztek nyilvánvaló súlyos mellékhatások a több mint 100 kísérleti résztvevőnél a vizsgálatok során (...) A klorokint több ezer jelenlegi gyógyszer közül, több forduló során választottuk ki. A klorokin használatát továbbra is vizsgálják több mint tíz kórházban Pekingben, Guangdong és Hunnan tartományban.”

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!