A legfrissebb dél-koreai és kínai iránymutatások arról számolnak be, hogy a klorokin használata hatékony antivirális terápiás kezelésnek bizonyul a 2019-es koronavírus megbetegedés ellen. A klorokin (tabletták) használatával kedvező eredményeket lehet elérni a koronavírussal fertőzött embereknél, mivel a beteg gyorsabban gyógyul, illetve rövidebb ideig kell a kórházban tartózkodnia. Az Amerika Egyesült Államok Betegség Megelőzési Központja (CDC/Centers for Disease Control and Prevention) által végzett kutatások szerint nagy potenciál rejlik a klorokin koronavírus elleni, profilaktikus (megelőző) szerként történő felhasználásában laboratóriumi körülmények között, amíg a vakcinák kifejlesztésére várunk. A klorokin egy olcsó, világszerte elérhető gyógyszer, amelyet 1945 óta széles körben használnak az embereknél a malária, az autoimmun betegségek és egyéb megbetegedések kezelésére.

1. oldal: Klorokin: C18H26ClN3

Az Amerika Egyesült Államok Betegség Megelőzési Központja és az Egészségügyi Világszervezet nem tett közzé a 2019-es koronavírus megbetegedés („COVID-19”) elleni kezelési intézkedéseket. Az orvosi központokban azonban kérdések kezdenek felmerülni a hagyományos kezelési előírásokkal kapcsolatban. Nem csak megfelelő kezelési módszerre, de ideális esetben egyéb megelőző intézkedésekre is szükség van.

Dél-Koreában és Kínában hónapok óta tart a járvány, ezért ezeknek az országoknak több ideje volt rá, hogy elemezzék a diagnosztikai, kezelési és megelőző lehetőségeket, ezáltal pedig az Egyesült Államok, Európa és a világ többi része is tanulni tud az ő tapasztalataikból. Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal korábbi bizottsági tagja, a Pfizer és az Illumina igazgatósági tagja, dr. Scott Gotlieb szerint, a világ úgy tudhat meg a legtöbbet a COVID-19-ről, ha tüzetesen megvizsgálja azoknak az országoknak a vírusra adott válaszreakcióit, amelyeket már az Egyesült Államok és Európa előtt is jelentős mértékben érintett a COVID-19 járvány.

Az Egyesült Államok Betegség Megelőzési Központja szerint „A klorokin (vagy más néven klorokin foszfát) egy maláriaellenes gyógyszer (…) A klorokin az Egyesült Államokban csak vényköteles formában kapható (...) A klorokin a malária megelőzésére vagy kezelésére felírható gyógyszer, amelyet bármilyen korosztályú felnőttnek vagy gyermeknek fel lehet írni. Ezen kívül a terhes nők és szoptató anyák is biztonsággal szedhetik.”

A Betegség Megelőzési Központ kutatásai során az is bebizonyosodott, hogy „a klorokin sokféle módon hat a vírusos fertőzésre. antivirális hatása pedig részben attól függ, hogy a vírus milyen mértékben hasznosítja az endoszómákat a szervezetbe történő behatolás során. A klorokint széles körben alkalmazzák olyan emberi betegségek kezelésére, mint a malária, amőbiázis, HIV és autoimmun betegségek, méghozzá jelentős káros mellékhatások nélkül.”

Mind a dél-koreai, mind pedig a kínai COVID-19 elleni kezelési iránymutatások általába véve megegyezőek, és a klorokin használatát hatékony kezelési módnak tekintik.

Pontosabban, a Korea Biomedical Review szerint, amelyet 2020 februárjában Dél-Koreában publikáltak, a COVID-19 Központi Klinikai Munkacsoport (amely a betegeket kezelő orvosokból és szakértőkből áll) megállapodott abban, milyen kezelési elvek alapján kell kezelni a COVID-19 által megfertőzött betegeket. Kínában több intézmény, így az Országos Egészségügyi Bizottság Általános Hivatala, a Hagyományos Kínai Orvoslás Állami Közigazgatásának Általános Hivatala, a Guangdong Tartományi Tudományos és Technológiai Tanszékének és a Guangdong Tartományi Egészségügyi Bizottságának Többközpontú Együttműködési Csoportja, valamint a Biotechnológiai Fejlesztésekért Felelős Kínai Nemzeti Központ állapodott meg abban, melyek a hatékony kezelési elvek a vírussal megfertőzött betegek esetén az embereken végzett klinikai vizsgálatok alapján.

Az általuk készült kutatás alapján (amelyről a Clinical Trials Arena számolt be):

„A gyógyszer [klorokin] kutatásainak során „meglehetősen jó hatékonysággal” (...) „bizonyos gyógyító hatás” mutatkozott (…) A párhuzamosan kezelt csoportokhoz képest a klorokinnal kezelt betegeknél nagyobb mértékben csökkent a láz, javultak a mellkasi CT vizsgálatok eredményei, illetve a betegeknek rövidebb időre volt szükségük a gyógyuláshoz. A negatív vírus nukleinsav teszteredményt kapó betegek százalékos aránya szintén magasabb volt azoknál, akiket a maláriaellenes gyógyszerrel kezeltek (...) A klorokin esetében eddig nem jelentkeztek nyilvánvaló súlyos mellékhatások a több mint 100 kísérleti résztvevőnél a vizsgálatok során (...) A klorokint több ezer jelenlegi gyógyszer közül, több forduló során választottuk ki. A klorokin használatát továbbra is vizsgálják több mint tíz kórházban Pekingben, Guangdong és Hunnan tartományban.”

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!