Most, hogy menetrendszerűen közeledik az újabb influenzajárvány, érdemes néhány gondolatot megfontolni.

Immunrendszerünk alapvetően két fő részből tevődik össze:

1, veleszületett immunitás
2, szerzett immunitás

Az immunvihar nem túl gyakori, de akiben megjelenik, ott majdnem biztos, hogy a beteg halálát okozza. És soha nem tudhatjuk, hogy a TLR receptoraink éppen hogy fognak reagálni. Na ez az, amit csak az oltás tud.

A veleszületett immunitás genetikailag kódolt, a gyors és heves gyulladással járó immunválasz kialakulásáért felelős. A hatás órákon belül kialakul, és nem tudhatjuk, hogy milyen intenzitású lesz.

A szerzett immunitás kialakulásához idő kell (kb. egy-két hét), tartós célzott védelmet nyújt a fertőző ágenssel szemben gyakran egy életen át.

Amikor egy új kórokozóval fertőződünk, pl. influenza vírus, akkor először a veleszületett immunitás az, ami aktiválódik. 

Az erős, gyulladásos válasz kialakulásáért három fő receptor család  a felelős:

1, Toll like receptorok (TLR)
2, NOD receptorok
3, NLR receptorok

Ebből, főleg a TLR receptorok aktiválódása néha olyan intenzív lehet, ami már életveszélyessé válhat. Ez van akkor, amikor olyan esetekről hallunk, amikor valaki pár órán vagy egy napon belül belehal a fertőzésbe. Nem is a vírus öl, hanem az elsődleges immunvédelem ezekben az esetekben.

Ha azonban előtte beoltották a beteget, akkor sokkal kevesebb és soha nem szaporodó, tehát elölt vírus kerül a szervezetébe, ami a TLR receptorokat nem „vadítja” meg, de ugyanakkor a tanult immunitás 2-4 hét alatt már kialakul.
 
Ha ezután jön majd az igazi vírus, akkor az oltott egyénnél rögtön a másodlagos immunitás az, ami aktiválódik, és ezzel megelőzi az elsődleges immunválasz elszabadulását.

Mivel az oltóanyag nem nyújt soha 100%-os védelmet, lehet, hogy a beteg influenzás lesz mégis, de az „immunvihar” nem fog beindulni, tehát a beteg pár nap alatt meg fog gyógyulni.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!