Immunrendszerünk folyamatosan egy jól bevált, taktikus „keres és elpusztít” missziót folytat a betolakodók, sejthibák, és mutáns sejtek ellen. Az emberi test leggyorsabban fejlődő sejtjei az immunsejtek. 

Az előtej fogyasztásával a szervezetbe több baktérium jut, a csecsemő szervezete pedig elkezdi a jó és rossz sejtek leltározását, ily módon a szervezet egész élet alatt megjegyzi, melyek a pozitív és negatív betolakodók. 

Az egyénre jellemző bakteriális bélflóra közvetlenül a szülés után kezd felépülni és kb. ezer féle mikroorganizmus alkotja azt a bonyolult közösséget, ami az élet első hónapjaiban fokozatosan kialakul.

Hol kezdődik a probléma? 

A lehető legkártékonyabb dolog, amit egy csecsemővel tehetünk, ha ok nélkül antibiotikumot adunk neki, amely ebben a bonyolult mikroba közösségbe belenyúl és néha helyrehozhatatlan károkat okoz. Ily módon az antibiotikum akár végleges módon is megváltoztathatja a csecsemő immunrendszerét és idegrendszerét is. Így a szervezetben található gombák kontroll nélkül szaporodhatnak, amely idővel a testnek szánt tápanyagot és vitaminokat elfogyasztó paraziták erődje lesz. Ez a rákos megbetegedések és krónikus betegségek első lépcsőfoka lehet. Ugyanez a folyamat megy végbe akkor is, amikor egy felnőtt fogyaszt ok nélkül antibiotikumot. A szervezet gyökeresen megváltozik, és sokszor csak évekig tartó diéta, de leginkább a mikroba közösség spontán újjászerveződése hozza rendbe a sérüléseket. De ez nem mindig van így. Vannak elképzelések, miszerint a Crohn-betegség vagy a clolitis ulcerosa alapja éppen ezekben az okokban jelölhető meg. Az antibiotikumok egyfelől az emberiség megmentői, helytelen alkalmazásukkal azonban többet árthatunk, mint amennyit használunk.  

A nehéz fémek szerepe

A nehéz fémek 80%-át a bélrendszer baktériumai veszik fel és mivel a széklet több mint egyharmadát a baktériumok teszik ki, így ezen az úton képesek a szervezetet megszabadítani tőlük.  

A rák dupla átka

Amint a baktérium egyensúly felborul és a gombák, vagy más kórokozó baktériumok elszaporodnak, a belső szervek fala meggyengül, és a félig megemésztett étel baktériumokat, allergéneket szivárogtat a vérbe. Így az egyébként is meggyengült immunrendszernek dupla feladata van, a belet is meg kell tisztítania, és a szervezetben keringő veszélyt is orvosolnia kell. 

A rák és a gyulladás valamilyen szinten kéz a kézben jár. A meggyengült bélrendszerből a vérbe szivárgó anyagok gyulladást okoznak, az így veszélyeztetett szervek pedig a nehéz fémek, vírusok, baktériumok és gombák céltáblái.

Gondoljunk arra, nem minden helicobakter pylori fertőzött ember kap gyomorrákot, viszont a gyomorrákos betegek túlnyomó többségében jelen van a helicobacter is. 

De mit lehet tenni? 

Óvjuk bélflóránk egészségét, mert születésünktől a halálunk pillanatáig részei szervezetünknek, ez a szimbiózis mindenkinek előnyös, ennek tönkretétele gyakran visszafordíthatatlan károsodásokat okozhat. Ha informálódik, mielőtt bármiféle gyógyszeres kezelésnek vetné alá magát, sokat tehet egészségéért. A nyakló nélkül szedett antibiotikumok nagy árat fizettetnek velünk (és nem csak a patikában!).

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!