Gondolja át, mi ön számára a megnyugtató étel.

Mitől lesz számára megnyugtató hatású az étel? A legtöbben azt a választ adják, hogy egyszerűen az étkezés maga megnyugtat hatású. Azonban különbséget kell tennie az ételek nyugtató hatása és az étkezések használata, mint egyféle nyugtató között. Az utóbbi ugyanis időszakosan segíthet, azonban hatása nagyon hamar elmúlik. A hatás elmúlásával pedig semmi sem fog változni, csak a mérlegen látott számok. 

A stresszes események, amelyek akár a napi teendők is lehetnek, szervezete kortizol szintjének emelkedését okozzák. A kortizol pedig az ételek iránti vágyat növeli meg, a kaliforniai egyetem San Francisco orvosi központjának felmérései szerint nők körében ezek a vágyak a szénhidrátok, főleg az édességek felé irányulnak.

Azonban minél gyakrabban fogyasztja őket, annál rosszabb lesz a hangulata. A kortizol ráadásul a zsírsejtekben található kortizont is arra ösztönzi, hogy kortizollá változzon. Ezeket az enzimeket legnagyobb arányban a hasi, a szerveket védő zsírréteg tartalmazza, itt nagyobb számban található kortizon mint a lábán és fenekén található zsírban. Ez az oka annak, hogy a stressz hatására sok nő hasa nő meg. Felmérések szerint az efféle, a szívelégtelenség és cukorbetegség esélyeit növelő zsírsejtek négyszeresen több kortizolt tartalmaznak, mint az átlagos zsírsejtek.

Ennek elkerülése érdekében megnyugtató ételként ne a gyorsételekre gondoljon, hanem azokra az ételekre, amelyek tápanyagtartalmuk miatt megnyugtatják szervezetét és segítik a koncentrálóképességet és a kiegyensúlyozottságot. 

Spárga.

A spárga nagy mennyiségű folsavat tartalmaz, amely elengedhetetlen szervezete hőháztartásának fenntartásához. Fogyassza párolva, saláták részeként, vagy ropogósra grillezve. Fogyasztása során még az elfogyasztott mennyiségre sem kell figyelnie. 

Avokádó.

Nagy mennyiségű glütatonint tartalmaz, amely megakadályozza az oxidatív károkat okozó zsírsavak felszívódását. Emellett luteint, béta-karotint, E-vitamint, és folsavat is tartalmaz. Egy adagnyi, amely nagyjából egy negyed gyümölcsnek felel meg, nagy mennyiségben tartalmaz B-vitamint is. Bár a gyümölcsök közé tartozik, ne feledje, nagy mennyiségű zsírt tartalmaz, így fogyassza mértékkel. 

Bogyós gyümölcsök.

Az áfonya nagy mennyiségű antioxidánst tartalmaz, az anthocianin nevű összetevő rengeteg jótékony egészségügyi hatással bír, amelyek között az élesebb gondolkodás is felsorolható. Emellett az összes bogyós gyümölcs, így az eper, a málna, és a fekete ribizli is rengeteg C-vitamint tartalmaz, amely bizonyítottan csökkenti a stresszt. Németországban ennek bizonyítására felkértek százhúsz embert, hogy tartsanak nyilvános beszédet, majd oldjanak meg néhány nehéz matematikai feladványt. Azok körében, akik mindezek előtt C-vitamint szedtek, az események végére alacsonyabb vérnyomást és kortizol szintet mértek. A bogyós gyümölcsök mellett magas C-vitamin tartalmú egyéb gyümölcsöt is fogyaszthat. Amennyiben a bogyós gyümölcsöket választja, próbáljon meg fagyasztott bogyós gyümölcsöket rágcsálni. 

Kesudió.

Az olajos magvak remek rágcsálnivalók, ropogósak és enyhén sósak, így rengeteg étel iránti vágyat csökkentenek. Azok számára különösen ajánlott, akik szeretnének leadni néhány extra kilót, hiszen nagy mennyiségű fehérjét és egészséges zsírsavat tartalmaznak. Emiatt azonban kalóriatartalmuk is igen magas, így mindenképp figyeljen oda a mértékletességre fogyasztásuk során. A kesudió fogyasztása különösen ajánlott, mivel nagy mennyiségű cinket tartalmaz, harminc grammja az ajánlott napi beviteli érték tizenegy százalékát tartalmazza. Szervezete alacsony cink tartalma összefüggésbe hozható a szorongásos megbetegedések és a depresszió kialakulásával, mivel az emberi szervezet nem tudja elraktározni a cinket, nagyon fontos naponta fogyasztani. Kesudió helyett más olajos magvat is fogyaszthat, önmagában, vagy ételeibe keverve. 

Kamilla tea.

A kamilla tea minden bizonnyal a leggyakrabban ajánlott lefekvés előtti nyugtató tea. A Pennsylvania egyetemen végzett kutatások során ötvenhét, szorongásos betegségben szenvedő résztvevőt vizsgáltak nyolc héten át. Kimutatták, hogy a kamilla tea fogyasztása jelentős mértékben csökkenti a betegség tüneteit, emellett az elalvásban is segít.

Elkészítéséhez öntsön egy csészényi forrásban levő vizet két-három púpozott evőkanálnyi kamillavirágra, vagy válassza a filteres kamillateát, hagyja állni tíz percig. Fogyassza esténként, kapcsolja ki a tévét és a számítógépet, ne nézze telefonja képernyőjét, és nyugtassa meg szervezetét. Igya melegen vagy jegesen. 

Csokoládé.

A csokoládé rengeteg antioxidáns tartalmaz, valamint javítja hangulatát. A kaliforniai San Diego orvostudományi egyetemen végzett kutatások során kimutatták, hogy a depresszió előrehaladtával a nők és a férfiak is egyre több csokoládét fogyasztanak. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy egyen meg naponta egy tábla csokoládét, de bizonyított, hogy megfelelő adagnyi csokoládé elfogyasztása hangulatjavító hatású. 

Főképp a keserűcsokoládéra igaz, hogy csökkenti vérnyomását, ezáltal megnyugtatja szervezetét, mivel több polifenolt és flavonolt tartalmaz, mint a legtöbb gyümölcslé. Fogyasszon heti egyszer néhány kockányi keserűcsokoládét, anélkül, hogy úgy érezné, megszegi fogyókúráját.

Fokhagyma.

Ahogy a legtöbb növény, a fokhagyma is nagy mennyiségű antioxidánst tartalmaz. Ezek az összetevők semlegesítik a szabadgyököket, vagyis a sejteket károsodását, betegségek kialakulását, és az öregedési folyamatok gyorsulását segítő részecskéket. Ráadásul nem csak semlegesítik, de bizonyos esetekben vissza is fordítják a szabadgyökök okozta károsodásokat. A fokhagyma összetevői között az allicin is megtalálható, amely hatékonyan csökkenti a szívbetegségek, a rákos megbetegedések, és a megfázás kialakulási esélyeit is. Mivel a stressz csökkenti az immunrendszer ellenálló képességét, szükséges a fokhagyma és a hozzá hasonló csodaszerek fogyasztása, amelyek segítik immunrendszere erősítését. Amennyiben megpárolja őket, és nem olajon készíti el, akármekkora mennyiségben fogyaszthatja.

Füvön nevelt marha.

A szarvasmarhák természetes füvön nevelése nem csak a bolygó számára jobb megoldás, az emberek számára is egészségesebb választás. A füvön nevelt marhák húsa ugyanis nagyobb mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, C- és E-vitaminokat, valamint béta-karotint, mint az egyéb tápanyagokon felnőtt állatok húsa. Emellett a füvön nevelt marhák szervezete nem tartalmaz hozzáadott hormonokat, antibiotikumokat, vagy egyéb gyógyszereket. Természetesen alacsony zsírtartalma mellett nagy mennyiségű omega-3-zsírsavat tartalmaz. Nagy-britanniai táplálkozási felmérések szerint a füvön nevelt marha húsának fogyasztása megnövelte a vér omega-3 tartalmát, és csökkentette a gyulladások kialakulását elősegítő omega-6-zsírsavak szintjét. Ezek a változások rengeteg megbetegedés kialakulási esélyeit csökkentik, köztük a rákos megbetegedések, a keringési betegségek, a depresszió, és a gyulladásos megbetegedések kialakulási esélyit is. A füvön nevelt marhahús nem olcsó, azonban időnként mindenképpen megéri a befektetést. 

Zöldtea.

Bár koffeint is tartalmaz, a zöld tea nagy mennyiségű teanin nevű aminosavat tartalmaz, amely a rákos megbetegedések megelőzése mellett segíti a megfelelő mentális teljesítőképesség elérését is. Igyon napi két pohárnyit. 

Zabkása.

Az összetett szénhidrátokat tartalmazó zabkása agyát a szerotonin termelésére ösztönzi, amely a boldogságért felelős hormon. Antioxidáns hatásai mellett a stressz csökkentését is segíti. Kutatásokkal támasztották alá, hogy azok a gyerekek, akik reggelire zabkását fogyasztanak, jobban teljesítenek a reggeli órákban. A zabkásában található vízben oldódó élelmi rost, a béta-glükán pedig a teljes kiőrlésű gabonáknál is jobban növeli a teltségérzetet. 

Készítse elő egész hétre, és tárolja hűtőjében, így reggelente elég megmikróznia az ízletes és egészséges reggelit. 

Narancs. 

Könnyen szállítható C-vitamin forrás, mivel vastag héja megvédi a sérülésektől. Próbálja meg a narancsfélék családjának többi tagját is. 

Osztriga.

Az osztriga nem csupán hatékony afrodiziákum, mivel rengeteg cinket is tartalmaz. Az egy adagban felszolgált, hat darab osztriga a napi ajánlott cink beviteli értékének több, mint felét tartalmazza. Fogyassza citrommal. 

Diófélék.

Az édes diófélék segítik a kognitív folyamatokat. Alfa-linolénsav tartalmuknak köszönhetően, amely egy esszenciális omega-3-zsírsav, valamint egyéb polifenol tartalmuknak köszönhetően bizonyítottan segítik a memóriavesztés megakadályozását. A Tufts egyetemen végzett kutatások kimutatták, hogy a diót fogyasztó állatok körében visszafordult az agy elöregedésének folyamata. Fogyassza szárazon pirítva, salátákra szórva

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!