A reumás ízületi gyulladás egy olyan autoimmun betegség, amely az ízületeket, csontokat, valamint a szerveket is megtámadják. A betegségre szedett gyógyszereknek erős mellékhatásai vannak és nem nevezhetőek igazán hatékony kezelési módszernek. Alább 10 olyan táplálékról és módszerről olvashat, amelyekkel természetes módon enyhíthető a reumás ízületi gyulladás.

4. oldal: Halolaj, gránátalma

5. Méhméreg terápia

Egy 100 beteget vizsgáló kínai tanulmány során megállapították, hogy a méhméreg terápiával enyhíthetőek a tünetek, csökkenthető a szükséges gyógyszerek mennyisége és megakadályozható a reumás ízületi gyulladás újbóli kialakulása.

A kutatók a 100 beteget metotrexáttal, szulfaszalazinnal és meloxikámmal kezeltek. A betegek felét pedig kétnaponta bizonyos akupunktúrás pontokon méhméreggel is kezeltek. Három hónap elteltével mindkét csoportnál jelentősen csökkent az ízületek dagadásának mértéke, a fájdalom, az ízületek reggeli merevsége, valamint növekedett az ízületek mozgásának mértéke, a fogáserő és a megtett séta hosszának ideje. De a csak gyógyszeres kezelést kapott betegekhez képest a méhmérget is kapó csoportnál jelentősen jobb értékeket regisztráltak minden pontban. Ezen kívül a méhmérget kapó csoportnál jelentős mértékben csökkenteni lehetett a metotraxát és meloxikám dózist is. Továbbá a visszaesés aránya a méhmérget kapó csoportnál csak 12 százalék volt, míg a csak gyógyszerekkel kezelt csoportnál 32 százalékos volt a visszaesés mértéke.

6. Halolaj

Egy tanulmány során német kutatók megállapították, hogy a tőkehalmájolajjal hatékonyan kezelhető a reumás ízületi gyulladás. A tanulmány elkészítésének során 43 reumás ízületi gyulladással diagnosztizált beteg naponta 1 gramm tőkehalmájolajat kapott. Három hónap elteltével a betegeknél 52,4 százalékkal csökkent az ízületek reggeli merevsége, 42,7 százalékkal az ízületek fájdalma, 40 százalékkal az ízületek dagadása és 67,5 százalékkal a fájdalom intenzitása. A betegek 68 százaléka pedig jónak vagy nagyon jónak értékelte a tőkehalmájolaj hatékonyságát.

Egy brit tanulmány során bebizonyosodott, hogy a tőkehalmálolajjal csökkenthető a fájdalomcsillapítók használatának gyakorisága. A tanulmány keretében egy csoport reumás ízületi gyulladásos beteg minden nap 10 gramm tőkehalmájolajat vagy placebót kapott. A kilencedik hónap végére a tőkehalmájolajat szedő csoport 39 százalékánál több mint 30 százalékban csökkenteni lehetett a szedett NSAID gyógyszerek mennyiségét. A placebós csoport csak 10 százaléka tudta ilyen mértékben csökkenteni a szedett gyógyszerek mennyiségét.

Érdemes tudni, hogy a hagyományos halolaj is ugyanilyen hatékony anyag. Skót kutatók 64 reumás ízületi gyulladással diagnosztizált betegnek minden nap eikozapentaénsavból (EPA) és dokozahexaénsavból (DHA) álló keveréket, vagy placebót adtak, összesen 12 hónapig. A halolajat szedő csoportnál 59 százalékkal csökkent a gyógyszerhasználat, míg a placebót kapott csoportnál csak 16 százalékkal.

7. Gránátalma

Egy 12 hétig tartó tanulmány során 8 reumás ízületi gyulladással diagnosztizált beteg napi 10 ml gránátalma levet kapott. A gránátalma lé 62 százalékkal csökkentette az ízületek érzékenységét, valami 17 százalékkal a betegség aktivitását.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!