A hátfájdalom több beteget zargat az orvoshoz, mint bármilyen más általános betegség. Ez a kórházi ápolás 5. leggyakoribb oka és a 3. leggyakoribb a műtéteknek. Az alsó hátfájdalmakkal küzdők 56%-ának a hétköznapjait is megkeseríti ez a fájdalom, ide értve az alvást és szexet.

A kialakulásnak nagyon sok oka lehet, ami azt is jelenti egyúttal, hogy nagyon sok nem invazív megoldás közül választhatunk. Az esetek többségében nem egyedül a hátfájdalom az egyetlen tünet, hanem tünetek kombinációja okozza a fájdalmat.

1.    Sok ingázás

Az állandó utazás megfeszíti a mellkasi izmokat és ez a vállakat összegörnyedésre készteti. Ez a pozíció leveszi az energiát és ettől még nehezebbnek érezzük magunkat, nem is beszélve arról, hogy nyaki és hátproblémákhoz vezet. 

+: Bizonyosodjunk meg róla, hogy 90 fokos szögben ülünk és hogy eléggé közel van a kormány és nem kell nyújtózkodni érte. Sokan nem is veszik észre,hogy a lábak kinyújtásával a hátuk kimozdul ebből a felvett pozícióból

2. Ön egy asztali zsoké?

Tudta, hogy az ülés 40%-kal nagyobb nyomást gyakorol a gerincre, mint az állás? De valljuk be, hogy ülés közben a legutolsó dolog amire gondolunk az, hogy milyen pozícióban ülünk. Egy sűrű napon a nyújtási szünetek nem tűnnek bölcs dolognak, de ezek kihagyásával a hátat hagyjuk szenvedni, ugyanis a hátizmok elgyengülnek, ha nem használjuk őket: az inaktív ízületek elvesztik olajozottságukat és sokkal gyorsabban öregednek.

+: A 135 fokos ülésszög csökkenti a gerincre irányuló nyomást, így visszaegyenesíti a gerincet. Ajánlott telefonhíváskor vagy egy gyors kollegális beszélgetés közben felvenni a pozíciót. Ellenőrizzük, hogy a székünk alkalmas-e erre, ugyanis ennek segítségével az alsó hát ki van támasztva és fej ki tud egyenesedni, nem előre lóg. Keljen fel és sétáljon egy kicsit, igyon egy kis vizet, menjen ki a mosdóba.

3.    Ne bambuljon!

A krónikus vagy akkut stressz közvetlen hátfájdalmat idéz elő. Amikor nyomás alatt vagyunk, az egész test összerándul, beleértve a nyaki és hátizmokat. De az izmoknak, amik összehúzódnak időközönként pihenniük kell. Ha folyamatosan stresszelünk, akkor ezek az izmok kemények maradnak és ez fájdalmat fog okozni.

+: Első lépésként a stresszt kell felismerni! Ezután könnyebben nyugszunk meg, ami történhet edzéssel, nevetéssel, barátokkal lógással, könyv olvasással stb. Az egyik leghatékonyabb terápia a zenehallgatás: a zene segít a stresszhormonok és az izomfeszülés csökkentésében.

4.    Ugorjon le a konditerembe!

A mozgás segít a fájdalom leküzdésében és gyorsabban javul tőle a hátfájás. A kutatások szerint az emberek 40%-a lesz kevésbé aktív miután elkezd fájni a háta és ez inkább halogatás, ami csak ront a helyzeten.

+: A legtöbb hátfájós számára jótékony hatással bír egy kis mozgás – pl. a gyakori séták, amik elűzik a merevséget, de ajánlott a nyújtás is.

5.    Öreg fekvőmatrac

Egy jó matrac kb. 9-10 évig használható, de ha nem jól alszunk rajta vagy fáj a hátunk tőle, akkor 5-7 év a szavatosság. A legtöbb ember, aki 5 év után cserélt matracot sokkal pihentetőbben aludt és kevésbé fájt a hátuk.

+: Az új matrac kipróbálásakor: azt válasszuk, ami nem is puha, de nem is kőkemény. A nagyon kemény matrac növelik a gerincen a nyomást és súlyosbítják a fájdalmat. A kutatások szerint a közepesen kemény matracok elősegítették a fájdalom eltűnését, mint keményebb társaik. Az éjszakai kényelmetlen érzés elkerüléséért tegyünk egy párnát a térdeink alá, amikor háton alszunk, a térdeink közé, ha oldalt alszunk vagy a has alá, amikor hason alszunk.

6.    Nem jógázik

A jóga az egyik legjobb olyan mozgásforma, ami segíti a keringést és csökkenti a stresszt. Emellett az egyik legjobb módszer az alsó háti fájdalom megszűntetésére minden más hagyományos mozgásformával szemben. Különböző tanulmányok rávilágítanak, hogy ezen hatások mellett fejleszti a légzést és elősegíti a relaxációt, ahogy az izmok nyúlását is, így a jóga nem csak a fizikai, hanem az érzelmi kiváltó okait is megszűntetheti.

+: Manapság nagyon sok helyen tartanak jógaórákat. Mielőtt belekezdene, konzultáljon a jógaoktatóval, így személyre szabott mozdulatokat tud ajánlani.

7.    Felülés

A felülések nagyban okozhatnak hátpanaszokat. Mindig halljuk, hogy mennyire fontos a hát védelme, de a felülések sajnos nem dolgoztatják meg azokat a hasizmokat, amik a hátat stabilizálják. Valójában hozzájárulnak az izmok egyensúlytalanságához. Így túlzott nyomás éri a gerincet, ami emiatt C formájúra deformálódik.

+: Fontos, hogy lassan és jól végezzük a felüléseket. Végezzünk keresztfelüléseket is, mert ezekkel erősíthetjük a transzverzális abdominust, az izmot, ami azokat belsőizmokat tartja, amik erősen és szilárdan tartják a  hátat. 

8.    Nem jó evő

A kutatások megerősítik, hogy az étkezési szokások, amik jók a szívnek, a vércukorszintnek, jók a hátnak is. Finn tudósok megállapították, hogy a hátfájós emberek sokkal hajlamosabbak arra, hogy eldugult artériákkal rendelkezzenek a gerincük környékén. Az egészséges vérkeringés tápanyagot biztosít a gerincnek is és kisöpri a visszamaradott anyagokat. HA ez nem történik meg, akkor a fertőzések léphetnek fel,  és a gyulladást okozó vegyületek az idegeket arra ösztönzik, hogy fájdalom ingereket küldjenek az agynak.

+: A hátbarát diéta csökkenti a gyulladást, pl. kerülve a túlzott koffeinbevitelt, a gyorsételeket, a hidrogénezett vagy részben hidrogénezett olajokat, a fehér lisztet. Támogatja a teljes kiőrlésű gabonák, a szója, a magvak, a fehérje, a zöldségek és a gyümölcsök fogyasztását.

9.    Az egész életünk a táskánkban

A kitömött kézi táskák bántalmakat okozhatnak szintén, amik hasonlóak a sportsérülésekhez. Amikor egy nehéz táskát cipelünk, a vállak kiegyensúlyozatlanok és a test felemeli a vállakat, hogy elbírják a táskát, ami a gerinc normál állapotából való eltéréshez vezet. A mindennapos cipelés hátizom fájdalmat fog okozni egy idő után.

+: Először is próbáljunk meg minél könnyebb táskát cipelni. Ha a táskát teletömjük, annak a súlya elérheti a testsúlyunk 10%-át. Egy másik módszer hogy napról napra cserélgetjük a vállunkat, vagy a csomagunkat osszuk két egyenlő csomagra, ezzel is meggátolva a gerinc ferdülését.

10.    Nem jól van beállítva a bicikli

Ha biciklizés után fáj a háta, akkor érdemes átnézni a beállításokat, ugyanis a biciklisek 30-70%-a tapasztalt már valamiféle hátfájdalmat. Nem kell feladni ezt a remek sportot, ha rendesen beállítjuk a bringát a mi testméretünknek megfelelőre.

+: A kutatók bicikliseket vizsgálva megállapították, hogy 72%-uknak a beállítás után megszűntek a hátpanaszaik, míg további 20%-uk fájdalomcsökkenésről számolt be. Érdemes tehát vagy nekünk vagy szakembernek átnézete a biciklit.

11.    Magas sarkú cipő

Vagy a másik véglet: a flip-flop. Mindkét cipő a lábfej instabilitását segíti elő, ami hátfájást okoz. A magas sarok arra sarkall, hogy behomorítsuk a hátunkat, ezáltal a gerinc és az izmok is többet dolgoznak. A pánt nélküli cipőkben, mint a szandálok, a lábfej ide-oda mozog, ami kiegyensúlyozatlanul fogja elosztani a súlyt, ami szintén hátpanaszokhoz vezet.

+: Nem kell teljesen elfelejtenünk ezeket a cipőket, csak ne viseljük őket hosszú ideig és ne gyalogoljunk sokat  bennük. Ehelyett válasszuk inkább a kényelmes edzőcipőket vagy a kényelmetlenebb cipőkben használjunk talpbetétet.

12.    Utasítsa el a fájdalmat!

Ha nem gondolunk a fájdalomra, az még rosszabbá teheti a helyzetet. Sokkal jobb megközelítés, ha tudatosan hagyjuk, hogy érzékeljük a fájdalmat. Egy általános fájdalomtesztben a kutatók 68 hátbeteget kértek meg, hogy mártsák a kezüket és a lábukat jéghideg vízbe. Amikor az önkéntesek hozzáértek a vízhez, a kulcsizom összehúzódott. Ezzel szemben az izom nem feszült meg, amikor csak magára a sokkra gondoltak.

+: A fájdalom elfogadása a legjobb módja a mentális gyógyulásnak. Ha a fájdalom jelentkezik, nyugtassuk magunkat azzal, hogy el fog múlni és túl leszünk rajta.

13.    Túl sok TV nézés

A hosszú órákig való tvnézés kifejezetten nem tesz jót a hátnak. Egy norvég kutatásban  tinédzsereket kértek fel, hogy min. 15 órán át üljenek a számítógép vagy a tv előtt 1 hétig. Az eredmény pedig, hogy  így 3x nagyobb eséllyel alakult így ki alsó hátizom fájdalom, mint az aktívabb társaiknál (az átlag amerikai tini 3 órát néz tv-t naponta)

+: Korlátozza a Tv nézést! Ahelyett, hogy a reklámok és filmszünetek közben bambulna, inkább nyújtson, ugyanis ez megelőzi az izmok megkeményedését ülés közben. Ha van gyermeke, aki hasonló panaszokkal küzd, az ő esetében győződjön meg róla, hogy sétál és mozog eleget napközben.

14.    Megbocsátás

Tévedni emberi dolog! A megbocsátás a fájdalmat is visszaszorítja. Amikor a kutatók 58 férfit és nőt vizsgáltak krónikus alsó háti panaszokkal, azt találták, hogy azok, akik megbocsátottak, sokkal kevésbé voltak feszültek, bántódottak, depressziósak és kevesebb fájdalmat tapasztaltak.

+: A megbocsátás nem megy egyik napról a másikra: folyamatos döntések folyamata, ami során a düh és bántódottság helyét átveszi a másik ember tévedésének megértése. Gondoljuk át a másik ember érzéseit és cselekedeteit

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!