Kalciumban gazdag táplálék például a sajt, bab, brokkoli, lazac, joghurt, barna rizs, narancs, káposzta és borsó.

A kalcium egészségre gyakorolt jótékony hatása

1. Csontok fejlődése:

A kalciummal kapcsolatban pedig gyakran emlegetik a tejet, mivel az erősíti a csontokat és egészségessé teszi a fogakat. A kalcium 99%-a a fogakban és csontokban található, a maradék egy százalék pedig más testi folyamatokban létfontosságú, például az idegi átvitelekben és az izomfunkciókban.

A kalcium megakadályozza a csontritkulás kialakulását, mivel az erős csontok fejlődéséért felel, különösen a gyerekek és a fiatal felnőttek esetében. A kalciumfelszívódás és a csontfejlődés 20 éves korunkig a legintenzívebb, ezután fokozatosan veszít az intenzitásából. A megfelelő mennyiségű kalcium és D-vitamin növeli a csontok sűrűségét a növekvő gyermekeknél és fiatal felnőtteknél.

2. Vesekövek:

A kutatások azt bizonyítják, hogy a kalcium bevitel védi a fájdalmas vesekövek ellen.

3. Menstruációt megelőző tünetek (PMS):

A PMS-sel foglalkozó kutatások kimutatták, hogy az alacsony kalcium és D-vitamin szint esetében a kalcium rosszul reagál az ösztrogénre és progeszteronra, amelyek a PMS-ért felelősek. Az orvosok azt tanácsolják, hogy a PMS alatt a nők fogyasszanak naponta 1000 milligramm kalciumot és megfelelő mennyiségű D-vitamint.

4. Vérnyomás:

A kalcium rendszeres fogyasztásával szabályozható és csökkenthető a vérnyomás. 

5. Rák:

Az antioxidánsokban gazdag étrenddel megakadályozható a rák kialakulása, de a kutatások szerint megfelelő mennyiségű kalciummal is meggátolható a vastagbél-, petefészek- és mellrák kialakulása.

6. Szív- és érrendszeri betegségek:

A megfelelő kalciumbevitel csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a magas vérnyomás kialakulását. A szív- és vérerek szorosan kapcsolatban állnak az idegrendszerrel. A kalciumhiány szívproblémákhoz és magas vérnyomáshoz vezethet.

7. Egészséges mosoly:

A kalcium létfontosságú az egészséges állkapcsok és fogak fenntartásában. A maximális csonterősséghez azonban a kalciumon kívül foszfor is szükségeltetik. A gyerekek fejlődésben lévő fogainak kalciumra és foszforra van szükségük. Ezenkívül a baktériumok is nehezebben telepednek meg és a fogkő is nehezebben alakul ki egy egészséges szájban.

8. Kiegyensúlyozza a pH szintet:

A túlzott cukor-, üdítő- és gyorsétel fogyasztásától a szervezet elsavasodik. Ez magas vérnyomáshoz és vesekövekhez is vezethet. A kalcium megakadályozza ezek kialakulását, és lúgosítja a szervezetet.

9. Krónikus betegségek:

A kalcium nagyon fontos szerepet játszik a krónikus betegségek kialakulásának megakadályozásában. A nagyobb kalcium bevitellel csökkenthető bizonyos krónikus betegségek kialakulása.

10. Fogyás:

A kalcium gyorsítja az anyagcserét és meggátolja a hízást, mivel égeti a zsírt.

Néhány fontos tipp a kalcium fogyasztásával kapcsolatban:

•    Kerülje a kalcium túladagolását, mivel az negatív hatással lehet az egészségére.
•    A z étrend kiegészítők megvásárlása előtt konzultáljon a háziorvosával.
•    A kalciumhiány görcsöket, ízületi fájdalmakat, szívdobogást és megnövekedett koleszterinszintet, lassú pulzust, álmatlanságot, visszaesett növekedést, túlzott érzékenységet, töredezett körmöket, ekcémát, valamint érzéketlenséget okozhat a végtagokban.
•    A várandós nők kövessenek kalciumban gazdag étrendet.
•    A kalciumot természetes anyagok (zöldségek, gyümölcsök, stb.) fogyasztásával építse be a szervezetébe.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!