Rendszertani neve: cannabis sativa. Legalább ötezer éve termesztett kultúrnövény. Tudatmódosító hatásáról már Hérodotosz is beszámolt 3 ezer évvel ezelőtt. A szkíták használták a kender sátrakat, ahol izzó kövekre helyezték a kendermagokat, majd annak gőzeit csoportosan belélegezték. 

A görögök azonban soha nem vették át. A Mediterráneumban a legfőbb tudatmódosító továbbra is a bor maradt. A sört csak barbárok itták, még a rómaiak szerint is. Legfőbb hatóanyaga a THC (trihidro cannabinol). Tudatmódosító hatásán kívül erős fájdalomcsillapító, éppen ezért sok országban ilyen irányú gyógyászati felhasználása engedélyezett (nálunk nem).

A kenderben lévő vegyületek erős fájdalomcsillapító hatással bírnak, ezért a világ számos országában alkalmazzák orvosi célból.

A növény gyorsan megnő 3-4 méter magasra, rostjai ötször erősebbek, mint a gyapoté. 

A kender őshazája Szibéria dél-keleti régiója. Kínában már 5 ezer évvel ezelőtt a kender rostjaiból ruhát szőttek. 

Az amerikai függetlenségi háború idején a papír alapanyagait nem lehetett az Államokba juttatni, ezért Benjamin Franklin kidolgozta a kender alapú papírgyártást. A híres Függetlenségi Nyilatkozat is ilyen papírra van nyomtatva (Franklin nyomdájában készült). 

Száz évvel később Jacob és Strauss elkészítette az első rézszegecsekkel erősített nadrágjukat, amit főleg a munkásoknak szántak. Strauss a vezeték nevét Levire változtatta és így lett a nadrág neve: Levi Strauss. Később a nadrágot Franciaországból hozatott indigóval kékre festették. A kenderszövet nagyon durva volt, ezért a farmereket (jeans) Levi Strauss később már puhább vászonból gyártotta. 

A klasszikus Levi’s utcai viseletre nem alkalmas, de pl. az aranybányászok csak ebben tudtak dolgozni, mert minden más ruha hamar lefoszlott róluk. A textiliparban és a papíriparban használt kender THC tartalma nagyon alacsony, mégis a kender elleni igazi hajsza nem emiatt indult meg a múlt század húszas éveiben, hanem akkor, amikor a nagy sajtómágnás, Hearst az újságjaihoz a papírt a fából állíttatta elő és ellenérdekeltté vált a kender alapú papírgyártásában.

A THC rémisztően túlzó hatásáról cikkek százai jelentek meg médiabirodalma révén. Még azt is elérte, hogy 1961-ben az ENSZ az egész világon betiltotta a kender termesztését, pontosabban csak a virágzó- és a termőágak, valamint a gyanta termesztését, ami persze a növénytől nem elválasztható. A fürdővízzel sikerült kiönteni a gyereket is. Sok olyan nagyon súlyos, krónikus fájdalommal járó betegség van, amiben a morfin és származékai (megjegyzem, ezen kábítószereknél a függőség sokkal, de sokkal nagyobb) nem megfelelő hatásúak,míg a THC kiváló, csak éppen tilos.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!