A Hunzák nem a csak a barackot, hanem a magját is rendszeresen fogyasztják, mégis az egyik leghosszabb életű népesség a világon (talán éppen ezért?).

Íme, néhány egészségre gyakorolt pozitív hatása: 
 
Bőr és haj

Egészségügyi hatásait leginkább leve fogyasztásával érezheti, mindig figyeljen oda, hogy teljesen érett, friss gyümölcsöt préseljen le. Amennyiben túl sűrűnek találja a levet, citrusfélék vagy egy alma levét hozzáadhatja. Tápanyagokban és ásványi anyagokban gazdag gyümölcs, szervezetét csupán napi egy pohárnyi sárgabaracklé fogyasztása egészségesen tartja.

C-vitamin tartalma javítja a bőr rugalmasságát, és erősíti a hajat, meggátolva a haj hullását illetve gyorsítva a haj növekedését. 

Csontok egészsége 

Magas kalcium, vas, réz, foszfor, és mangán tartalma miatt erősíti a csontokat, valamint meggátolja a csontritkulás kialakulását. 

Székrekedés

Rosttartalma nem csak a friss gyümölcsnek, de a gyümölcslének is magas, amely ily módon segíti a megfelelő bélműködést. 

A szív egészsége 

Egészségessé és erőssé teszi a szívet, meggátolja a stroke, szívroham, és az elmeszesedés kialakulását. C-vitamin tartalma megvédi a szívet, kálium tartalma pedig megnyugtatja az ereket és az artériákat, csökkentve a vérnyomást. Rosttartalma megtisztítja az ereket a lerakódott koleszterintől, így csökkentve a szívre nehezedő nyomást. 

Rákmegelőző

Antioxidáns, likopin, karotinoid  és szerves kötésben lévő cianid tartalma (főleg a magnak) rákmegelőző hatású, valamint a szabad gyököket is megköti. 

Vérszegénység

Főként a nőket érintő betegség. A sárgabarack vas és réz tartalma segíti a hemoglobin képzést, valamint a vérszegénységgel járó kimerültség, lassú anyagcsere, gyengeség, és szédülés ellen is hatásos. 

A szem egészsége 

Lutein, zeaxantin, és karotinoid tartalma meggátolja az olyan szembetegségek kialakulását, mint a glaucoma, az izomgyengülés, és a hályog. Javítja a látást. 

Az agy működése

Magnézium és foszfor tartalma segíti az agy megfelelő működését és a vérnyomás szinten tartását. 

Terhesség

Segíti a reggeli rosszullét csökkentését és javítja az emésztési zavarokat, valamint kalcium, vas, ásványi anyag, vitamin, és antioxidáns tartalma is magas. 

Hosszabb élet

A-vitamin tartalma öregedés gátló hatású, ezért rendszeres fogyasztásával kimutathatóan lassítható az öregedés folyamata. A Hunza népcsoport a mai Pakisztán területén él a Hunza folyó és a Karakorum hegység által határolt területen. Nagyon sokáig élnek egészségben, a rákbetegségek szinte ismeretlen körükben. Nem vegetáriánusok, nem hinduk, harcos törzs voltak sokáig. Ismerik a szőlőt és a bort és isszák is. Sem az iszlám, sem a hindu vallás nem változtatott szokásaikon és hitükön.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!