A szegfűszeg egészségre gyakorolt jótékony hatása

1. Fogfájás:

A szegfűszeg ízéért egy eugenol nevezetű vegyület a felelős, amelynek nagyon erős illata van. Ezt a fűszert azonban nem csak az ételek ízesítéséhez használhatjuk, mivel jótékony hatással van az egészségre, ezért hagyományosan többféle orvosság hozzávalója is.

A szegfűszeg enyhíti a fogfájást. Ez az egyik oka annak, hogy a fogkrémek 99%-a tartalmaz szegfűszeget.

2. Hányinger és hányás:

A szegfűszeg és a szegfűszegolaj együtt fogyasztva csökkenti a hányingert.

3. Köhögés és rossz lehelet:

A szegfűszeg rendszeres fogyasztása megszünteti a köhögést és a rossz leheletet. Ezek olyan gyakori problémák, amelyekkel minden embernek szembe kell néznie. A szegfűszeget fogyaszthatja ételízesítésként vagy lehelet-frissítőként nap közben.

4. Fűszerezés:

A szegfűszeget könnyű fűszerezéshez használni, mivel sokféle ételhez, italhoz és desszerthez jól illik. Az ételeknek erős ízt és illatot ad.

5. Arcüreggyulladás:

A szegfűszeggel jól kezelhető az arcüreggyulladás, csak egy megfelelő méretű szívószállal szippantson fel az orrával egy kis őrölt szegfűszeget.

6. Terhességi hányinger:

A szegfűszeg megszünteti a terhesség alatti hányingert. Vegyen körülbelül 10 szem szegfűszeget, keverje össze tamarindusszal, egy marék cukorral és készítsen belőlük keveréket víz segítségével. A hatékonyság érdekében fogyassza a keveréket naponta kétszer.

7. Puffadás:

A szegfűszeggel kevert vizet használja tea elkészítéséhez, így megszabadulhat a puffadástól.

8. Megfázás:

A megfázás hatékonyan gyógyítható, ha naponta kétszer-háromszor megiszik10 csepp szegfűszegolajjal és mézzel elkevert vizet.

9. Afrodiziákum:

A szegfűszeg afrodiziákum is, az illata elűzi a fáradságot.

10. Stressz:

A szegfűszeg ellazítja az érzékeket és csökkenti a stresszt. Ha szeretne ízesített teát készíteni, keverjen össze szegfűszeget bazsalikommal, mentával és kardamommal. Mézzel fogyasztva a tea enyhíti a stresszt.

A szegfűszeg bőrre gyakorolt jótékony hatása

A szegfűszegolaj erős anyag, ezért óvatosan kell használni. Felvitel előtt nagy mértékben fel kell hígítani, mivel a közvetlen használata égetheti a bőrt. A szegfűszegolaj széles körben kedvelt anyag, mivel jól kezelhetőek vele a bőrproblémák.

11. Eltünteti a pattanásokat:

A szegfűszeg hatékonyan tünteti el a pattanásokat, csak vigye fel az érintett területre. Hatása miatt arcpakolásokba vagy masszázskrémekbe is belekeverhető. A bőrrel érintkezve bizsergő érzést kelt, mivel a szegfűszegolaj erős anyag. Ha nem szeretné, hogy a pattanások máshol is megjelenjenek, kenje át az adott bőrfelületeket az olajjal, így elpusztítja az olaj antimikrobiális tulajdonságai elpusztítják a baktériumokat.

Az olyan bőrproblémák, mint a pattanások, mitesszerek és a száraz, hámló bőr, valamint a szépséghibák jól kezelhetőek szegfűszeggel.

A szegfűszeg virágából nyert illóolaj kiváló tisztító hatással bír. Megszünteti a pattanások okozta gyulladást, illetve megszabadít azoktól a baktériumoktól, amelyek előidézik a pattanásokat. Érzéstelenítőként is használható.

Ha a pattanásokat szeretné szegfűszeges illóolajjal kezelni, mindenképpen szüksége lesz hordozóolajra. Ezzel 1:10 arányban hígítsa fel az illóolajat, vagyis egy tized illóolajhoz adjon 10 tized hordozóolajat. A szegfűszegolajat azért kell felhígítani, mert tiszta formában irritálja a bőrt. Ha a keverék elkészült, közvetlenül vigye fel egy vattakoronggal vagy az ujja hegyével a pattanásra. Hagyja fent, amíg megszárad.

12. Eltünteti a szépséghibákat és a sebeket:

A szegfűszeg akkor is hasznos, ha szeretne megszabadulni a szépséghibáktól és a sebektől. Ha a szegfűszegolajat közvetlenül viszik fel a bőrre (természetesen szakember segítségével), enyhe hámlasztó hatása van. Eltávolítja az elhalt bőrt, így a bőr egészségesebbnek és tisztábbnak fog tűnni.

13. Antioxidáns hatású:

Semelyik másik illóolaj nem olyan erős antioxidáns hatású, mint szegfűszeg illóolaj. Tudvalevő, hogy az antioxidánsok nagyban hozzájárulnak a bőr és a szervezet egészségéhez. A szegfűszeg illóolaj gazdag olyan ásványi anyagokban, mint a kálium, nátrium, foszfor, vas, valamint az A- és C-vitamin.

14. Kezelhetőek vele a kiütések, vágások és sebek:

A szegfűszeg illóolajjal kezelhetőek a kiütések, a rüh, a csípések, vágások, sebek, gombás fertőzések és a gombás láb.

15. Enyhíti a szorongást:

A szegfűszeg enyhíti a szorongást és segíti az alvást, ami megint csak jó hatással van a bőrre. Az egészségtelen bőr egyik legfőbb okai az álmatlanság és a szorongás. Akinek azonban sikerül megoldást találnia ezekre a problémákra, a bőre puha, sima és ragyogó lesz.

Mivel a szegfűszeg illóolaj antimikrobiális, gombaölő, vírusölő, fertőtlenítő hatású, valamint afrodiziákum is, sokféle probléma orvosolható vele.

A szegfűszeg hajra gyakorolt jótékony hatása

16. Megakadályozza a hajhullást:

A szegfűszeg és a szegfűszegolaj is megakadályozza a hajhullást, valamint dúsítja a hajat.

17. Élénkíti a haj színét:

A szegfűszegtea nagyszerűen élénkíti a haj színét. Hajmosás után vigye fel a teát a hajára, de előtte bizonyosodjon meg róla, hogy a tea már hideg. Egyetlen szegfűszegteás öblítéssel a hajba visszatér az élet és felfrissül a samponozás után. A szegfűszeg illata pedig hozzájárul a frissesség érzetéhez. A szegfűszegtea használatától a haj szinte megfiatalodik.

18. Hajkondicionáló:

A barna és vöröses hajúak nyugodtan használhatják a szegfűszeg és olívaolaj keverékéből készült hajkondicionálót.

A keverék nem csak illatosítja a hajat, de a hajszínt is élénkíti.

A kondicionáló elkészítéséhez keverjen össze 2 evőkanál őrölt szegfűszeget és fél csésze olívaolajat. Egy serpenyőben melegítse a keveréket egy kis ideig, de ne forralja fel; aztán vegye le a tűzhelyről a serpenyőt és a keveréket hagyja legalább 3 órán át hűlni, végül szűrje le egy kisebb üvegbe. Zuhanyzás előtt egy kissé melegítse fel a keveréket úgy, hogy a kezei között összedörzsöl egy kis adagot. A keveréket gyengéden vigye fel a fejbőre minden részére, ujjaival simítsa végig a haját egészen a tövektől a hajvégekig. A fejét fedje le egy zuhanysapkával és a keveréket hagyja fent 20 percig. Végül öblítse le az olajat. A legjobb eredmény elérése érdekében kétszer samponnal mosson hajat.

A szegfűszeg kiválasztása:

A szegfűszeg egész évben beszerezhető a boltokban. Kapható egész és őrölt formában is, habár az őrölt szegfűszeg gyorsabban veszít az ízéből, mint az egész szemek, ezért érdemesebb az utóbbit megvásárolni, és igény szerint később saját kezűleg megőrölni.

A jó minőségű szegfűszeg szemek jó illatot árasztanak, ha a mutató és hüvelykujjunk között megnyomjuk. A másik oka, amiért érdemes egész szegfűszeget vásárolni, az, hogy az őrölt fűszert néha felhígíthatják más porokkal is. A szegfűszeg szemeinek tömörnek kell lennie, a csészelevéllel és a szárral együtt. A szegfűszegről úgy is meg lehet állapítani, hogy jó minőségű, ha vízbe tesszük, mivel akkor függőlegesen áll meg a vízben. Ha viszont rossz minőségű, akkor vagy lesüllyed a víz aljára vagy vízszintesen kezd lebegni. A legjobb szemeket azonban még akkor is meg lehet hajlítani, ha szárított szegfűszegről beszélünk. A legjobb olyan szegfűszeget választani, ami biotermelt. 

A szegfűszeg tárolása:

A szegfűszeg tárolására (akár egész, akár őrölt) a légmentesen záródó műanyag tárolóedény a legmegfelelőbb. Az egész szegfűszeget tartsa hűvös, sötét, száraz helyen. Ha szükséges, darálja le az egész szemeket. Az őrölt szegfűszeget tárolja hűtőben, de amint lehet, használja fel, mivel az őrölt szegfűszeg gyorsabban elveszíti erőteljes ízét, mint az egész szemek.

Felhasználási tippek:

A szegfűszeg erős ízű, ezért mindig alaposan fontolja meg, mennyit használ belőle a különböző ételekhez. A szegfűszeg jól áll a húsleveshez, a különböző levesekhez és a péksüteményekhez. 

Az őrölt szegfűszeget akár kompót tetejére is szórhatjuk, így az ízletesebb lesz.

A szegfűszeg tápanyagértéke:

Egy evőkanál (körülbelül 6 gramm) szegfűszeg 21 kalóriát tartalmaz, amiből 11 kalória a szegfűszeg olajtartalmából származik.

•    Az olajtartalom 1 gramm, ami a napi 2000 kalóriabevitelnek 2%-át teszi ki.
•    A szegfűszeg 0 mg koleszterint tartalmaz, nátriumból pedig 16 mg-ot.
•    A szegfűszegben nagy mennyiségben található A- és C-vitamin; kalciumot 4%-ban, vasat pedig 3%-ban tartalmaz.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!