Az köztudott tény, hogy az avokádó magas zsírtartalmú, ám ezek a zsírok legtöbbje egyszeresen telített, vagyis egészséges zsír. Az egyszeresen telített zsírsavak ugyanis segítik a rossz koleszterinszint csökkentését és így a szívroham és a stroke kialakulásának kockázatát. 

Kutatásuk során Kris-Etherton és kollégái azt vizsgálták, milyen befolyással van az avokádó fogyasztása (a telített, egészségtelen zsírsavak fogyasztása helyett) a szív-érrendszeri problémákra. 

A kutatást a Penn állami egyetemen végezték Penny M. Kris-Etherton, PhD. vezetésével, a kutatás eredményeit az Amerikai Szívegészségi Szövetség magazinjában (Journal of the American Heart Association) publikálták.

A kutatócsoport 45 egészséges, ám túlsúlyos vagy kórosan túlsúlyos, 21 és 70 éves kor közötti személyt vizsgált. 

A résztvevőknek öt héten át kellett követnie a három koleszterinszint csökkentő étrend valamelyikét. Az egyik étrend alacsony zsírtartalmú, avokádó mentes volt. A másik közepes zsírtartalmú, szintén avokádó mentes. A harmadik pedig közepes zsírtartalmú, ám napi egy avokádó elfogyasztását kérő. 

A kutatás előírta étrend előtt a résztvevők az „átlagos amerikai étrendet” követték, amely során a napi kalóriabevitel 34%-át zsírból, 16%-át fehérjéből, és nagyjából felét szénhidrátokból viszik be a szervezetbe. 

Mindkét közepes zsírtartalmú étrend során a résztvevők a kalóriabevitel 34%-át fedezték zsírból, amely 17%-a egyszeresen telített zsírsav volt. Az alacsony zsírtartalmú étrend során a kalóriabevitel 24%-a volt zsírból származó, amely 11%-a egyszeresen telített zsírsav. 

A közepes zsírtartalmú, avokádót tartalmazó étrend 13.5 mg/dl-el csökkentette a rossz koleszterinszintet

A kutatók azt fedezték fel, hogy a kezdeti mérésekhez képest átlagosan 8.3 mg/dl-el csökkent az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL), vagyis a rossz koleszterin szintje az alacsony zsírtartalmú, avokádót nem tartalmazó étrendet folytatók körében. Ez a szám a közepes zsírtartalmú, avokádót nem tartalmazó étrendet követők körében 7.4 mg/dl volt. 

A meghökkentő eredményt a közepes zsírtartalmú diétát és avokádót fogyasztók körében mérték, akiknek a kezdetihez képest átlagosan 13.5 mg/dl-el csökkent az LDL koleszterinszintje. 

Azt is felfedezték, hogy egyéb vérvizsgálatok alapján a teljes koleszterinszint, az egyéb LDL szintek, a triglicerid szint, és a nem-HDL (nagy sűrűségű lipoprotein) szintek is jobb eredményeket mutattak a kezdeti mérésekhez képest a közepes zsírtartalmú, avokádót tartalmazó étrendet követők körében, mint a másik két diétát folytatóknál. 

Bár a kutatás azt sugallja, hogy a közepes zsírtartalmú, napi egy avokádót tartalmazó étrend potenciálisan csökkenti a rossz koleszterin szintet, a kutatócsoport tagjai arra figyelmeztetnek mindenkit, hogy mivel kutatásuk kontrollált étkeztetési vizsgálat volt, ezért „nem azonos a való élettel” - mondta Kris-Etherton. 

A kutatócsoport tagjai hisznek abban, hogy eredményeik igazak, és az embereknek bele kellene gondolniuk abba, hogy a telített zsírsavak helyett egészségesebb, például az avokádóban is megtalálható zsírokat fogyasztanak. 

„Arra kell összpontosítanunk, hogy rávegyük az embereket egy szív számára egészségesebb étrend követésére, amely avokádót és egyéb, tápanyagban gazdag ételeket és egészségesebb zsírokat tartalmaz.” - tette hozzá Kris-Etherton - „Az Egyesült Államokban az avokádó még nem elterjedt étel, és gyakran túl drága is, főképp bizonyos évszakokban. A legtöbben azt sem tudják, hogy a guacamole-n kívül, amelyet magas kalória és sótartalmú kukorica chipsszel szokás fogyasztani, milyen módon fogyasztható és hogyan tudnák beépíteni étrendjükbe. Az avokádó azonban fogyasztható saláták alapjaként, zöldségekkel, szendvicsekben, alacsony zsírtartalmú fehérjékkel (mint a halfélék vagy a csirke), de akár önmagában is."

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!