A víz az emberi test fő alkotóeleme. Testmérettől függően 55-78 % víz van bennünk. A megfelelő és rendszeres vízfogyasztás sok jótékony hatással bír, ráadásul a vízben nincsenek kalóriák, nincs zsír, szénhidrát vagy cukor. A mindennapi vízfogyasztás elengedhetetlen feltétele egészségünk fenntartásának.

Az ivóvíz 10 legfontosabb gyógyhatása:

1, Segít a fogyásban

Minden egészségügyi szakértő legalább 8-10 pohár vizet javasol naponta ahhoz, hogy egészségesek maradjunk. A testünknek – majdnem minden egyes sejtünknek – szüksége van vízre, hogy hatékonyan működjön. Ezen kívül a víz hidratálja a testet, ráadásul gyógyító ereje is van.

A víz segíthet gyorsabban fogyni, mert kimossa a zsír melléktermékeit a szervezetből, valamint a víz eltelíti a gyomrot, így ivás után nem maradunk olyan éhesek. A legfontosabb pedig az, hogy a vízben nincsenek kalóriák, ezért remek alternatíva lehet a magas kalóriatartalmú italok helyett, mint például az alkohol vagy a szénsavas üdítőitalok, amelyek gyakran hízáshoz vezetnek.

2, Táplálja a bőrt

A víz jól hidratálja a testet, ezzel elősegíti a bőr egészségét és megfiatalodását. Ez azért történik, mert a víz feltölti a bőrszöveteket, nedvesebbé és rugalmasabbá teszi a bőrt. Amikor elég vizet kap a szervezet, a bőrt nedvesebbnek érezzük és látványra is frissebb, puhább, simább és ragyogóbb. Ilyenkor a bőrön kevesebb seb, pattanás, ránc vagy az öregedés más tünete jelenik meg.

3, Enyhíti a migrént és a fejfájást

Fejfájás vagy migrén esetén az első dolgunk a fájdalom enyhítése érdekében  egy nagy pohár víz fogyasztása. A legtöbb esetben a fejfájást a dehidratáltság okozza. Amikor vizet iszunk, a test hidratálódik, így a fejfájás is hamarabb elmúlik.

4, Elmulasztja a fáradtságot

Ha mindig fáradtnak érzi magát, elképzelhető, hogy kevés vizet iszik. A testünk arra használja a vizet, hogy kimossa vele a méreganyagokat és melléktermékeket, amelyekre már nincs szüksége. Amikor kevesebb víz van a szervezetünkben, a szívnek többet kell dolgoznia, hogy minden sejtbe eljuttassa az oxigén dús vért, plusz ezzel egy időben a többi fő szervünk is kimerül. Ezek a tényezők okozzák a folytonos fáradtságérzetet.

5, Kedélyjavító

A víz emeli a testünk energiaszintjeit, ezáltal a test jobban érzi magát. Amikor a test aktív és megfelelően működik, pozitív jeleket küld az agynak, amely pedig azonnal javítja a hangulatot és belülről fakadó boldogságérzetet nyújt. A jókedv pedig közvetlen hatással van a teljesítményünkre munka vagy bármi más feladat közben.

6, Könnyíti az emésztést

A víz javítja az emésztőrendszer működését is. Ezzel könnyíti az emésztést és megakadályozza a székrekedést, amelyet  gyakran a víz hiánya gyakran előidéz a szervezetben. Viszont ha megfelelő mennyiségű vizet iszunk, azzal felgyorsíthatjuk az anyagcserét és segíthetjük az ételek megfelelő lebontását.

7, Szabályozza a testhőt

A test bőséges vízkészlete a testhőmérséklet szabályozásában is fontos szerepet játszik. A víz termikus tulajdonságai és az a képessége, hogy kiengedi a hőt a szervezetből, amikor a verejték elpárolog a bőr felületéről, sokat segítenek a testhő megtartásában egész napon át. A jól szabályozott testhőmérséklet mellett energikusabbnak érezzük magunkat edzés közben, ráadásul az izmainknak is biztosítja az „üzemanyagot”. Emellett nedvesen tartja az ízületeket és az izmokat, így azok nem görcsölnek be vagy húzódnak meg.

8, Csökkenti a rák kockázatát

Több tanulmány javasol nagyobb mennyiségű vízfogyasztást a húgyhólyag- és a vastagbélrák elkerülésének érdekében. A víz kimossa a rákkeltő anyagokat a szervezetünkből és csökkenti a rák több fajtájának kialakulásának kockázatát.

9, Erősíti az immunrendszert

Ha elég vizet kap a szervezetünk, azzal erősítjük az immunrendszerünket és csökkentjük a rosszullétek és betegségek esélyét. Az erős immunrendszer segítségével a szervezetünk felveheti a harcot az influenza, a vesekő vagy a szívroham ellen, de a reuma vagy az ízületi gyulladás megelőzésében és kezelésében is fontos szerepet játszhat.

10, Frissíti a leheletet

A rossz lehelet egyik egyértelmű jele annak, hogy a testünknek több vízre van szüksége. A nyál megtisztítja a fogakat a baktériumoktól és hidratálja a nyelvet. Tehát ha rossz a leheletünk, igyunk sok vizet! Néha öblögethetünk is vízzel, hogy kimossuk az ételmaradékokat és a baktériumokat, amelyek a fogak közé szorultak.
Fontos, hogy legalább 8-10 pohár vizet igyunk meg naponta. A víz mellett sok zöldségre és gyümölcsre is szükségünk van, amelyeknek magas a víztartalma. Ha megfelelő mennyiségű vizet fogyasztunk, egészségesebb életet élhetünk!

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!