Az epekő egy kristályosodott formája a koleszterinnek és a kalciumnak, ami az epehólyagban és/vagy a közös epevezetékben képződik. Ezen kövek méretei igen változatosak: lehetnek olyan kicsik, mint egy szem só vagy akár golflabda méretűek is. Az epekő a máj helytelen működését jelzi és jelentős veszélyt jelent a szervezetre. Űzze el az epeköveket gyulladáscsökkentő diétával és tisztítókúrával.

Az epekő koleszterin és kalcium kombinációjából áll rendszerint. A pigment kövek ritkábbak, kb. 5%. A legtöbben semmilyen kiugró tünetet vagy jelet nem észlelnek magukon. Ahogy a kövek egyre nagyobbak és nagyobbak lesznek, gátolják az emésztést és közepes vagy akár erős fájdalmat is okozhatnak a felső has jobb oldali részén. Ezek a fájdalmas epizódok rendszerint éjszaka keserítik meg a betegek életét, miután zsíros ételt vacsoráztak. Más tünetei lehetnek a hasi puffadás, büfögés, gázképződés, evés utáni fáradékonyság és hasmenés.

Az epehólyag az epe gyűjtésére szolgál, amit a máj termel. Nem minden emlős állatnak van epehólyagja. Pl. a patkánynak nincsen. Az epe szükséges a zsírsavak megemésztéséhez (emulgeálásáshoz) és a feldolgozásukhoz. A máj napi 1-1,5 liter epét termel. Az extra eperaktározás segíti a szervezetet abban, hogy hatékonyan dolgozza fel az olyan zsírban gazdag ételeket, mint a steak vagy a tojás. Az epe pangása, összetevőinek kóros megváltozása, epekő kialakulásához vezet.

Epehólyag fertőzés

Az epekövek fertőző organizmusokat is hordozhatnak, mint az E-coli és más baktériumok és további gyulladást okozó fizikai stresszt okozhat a májnak és az epehólyagnak. Ezek a fertőzések életveszélyessé is válhatnak, ezért muszáj őket kivizsgáltatni. Az erjesztett ételek és probiotikumok funkcionálhatnak fertőzés gátlóként és csökkenthetik a fertőzések súlyosságát. 

Gyulladáscsökkentő diéta és életmód folytatása szükséges azoknak, akik szeretnék az epekő kialakulását meggátolni. Ez a diéta fitokemikiáliákban gazdag organikus növényeket és zöldségeket, növényevő állatokból készült termékeket és egészséges zsírokat tartalmaz, mint az avokádó, kókusz- és olívaolaj. A fűvel etetett tehénből és kecskéből készült nyers sajt fontos étel, mert gazdag omega-3 zsírsavakban, K2 és D3 vitaminokban. A vitaminok együttes hatása segít szabályozni a kalcium kiválasztást, ami meggátolja a kövek kialakulását.

Azok az ételek, amik gazdagok organikus savakban és természetes enzimekben különösen fontosak az egész emésztőrendszer számára, beleértve a májat és az epehólyagot is. Ezekbe az ételekbe beletartozik az almaecet, a frissen facsart citrom/lime, a kombucha, a kimcsi és a vörös savanyú káposzta. A probiotikummal dúsított, nyers tejtermékek, mint az erjesztett savó vagy a kefir, kifejezetten jótékony hatásúak.

A máj egészsége függ az állandó koplalási ciklusoktól, amik hatékonyan tisztítják és méregtelenítik a májat. A   4 órás koplalást reggeli és ebéd között egy általános napi szokássá kéne tenni. Ha valaki az utolsó szilárd ételét este 8 órakor veszi magához, annak már nem kellene már más szilárd ételt fogyasztania reggel 8 óráig. Ez a testnek ad 4 órát, hogy emésszen és lebontsa a szilárd ételt és így 8 órája van a májnak a tisztításra.

De az ennél hosszabb koplalás ezzel éppen ellentétes hatású. Ilyenkor az epe az epehólyagban besűrűsödik, ezáltal megteremtődik a feltétel a litogén epe kialakulásának.

Ezek a koplalós periódusok sokkal egyszerűbbek, mint az emberek gondolják. Sokan frissen facsart zöldségleveket isznak, vagy italokat, amik erjesztett savóból, kombuchából és vízből állnak, egy kis citrommal. A folyékony tápanyagok tiszta energiával táplálják a szervezetet, ami segíti a máj méregtelenítési képességét aktiválni és megkönnyítik a bélrendszeri mozgásokat. Bárkinek, aki epekővel küzd vagy a tüneteit észleli magán, érdemes egy léböjt kúrát lefolytatnia, sok víz és citrom, almaecet, erjesztett savó, kókusz kefir és már organikus zöldséglevek fogyasztásával. Próbálja meg az egy étkezésre jutó szilárd ételek mennyiségét korlátozni naponta gyulladáscsökkentő ételek hozzáadásával. 

Sajnos, ha már kialakult az epekövesség, gyakran a betegeket zsírszegény diétára fogják, hogy ezzel elkerüljék az ismétlődő epegörcsöket. A zsírok és olajok hatására az epehólyag összehúzódik és kiürülésekor a kövek is megmozdulnak, elzárva az epe útját az epehólyagból, ami görcsös fájdalommal jár. A zsírszegény étrend hatására az epehólyag nem ürül ki intenzíven, ez a görcs megelőzése szempontjából fontos, másrészt viszont ezzel a hólyagban lévő epe pangását, következésképpen a meglévő epekövek növekedését vagy újak képződését támogatjuk. Ez ám a 22-es csapdája.

Ilyenkor a  probléma végső és biztos megoldását a sebész jelenti, a köves epehólyagot el kell távolítani.

A kövek spontán is megszülethetnek, ilyenkor a vékonybélbe ürülnek, főleg ha kisebbek. Sokszor előfordul azonban, hogy ezek a kisebb kövek a közös epevezeték valamelyik szakaszán elakadnak és elzárják az epe áramlását. A következmény epegörcsös rohammal járó sárgaság, ami gyakran szövődik a hasnyálmirigy gyulladásával is. Gyors gastroenterológus által végzett beavatkozás segíthet ilyenkor csak a betegen. 

A 2 cm-nél nagyobb kövek esetében ez a szövődmény már nem várható, mert ezek a kövek már olyan nagyok, hogy semmiképpen nem tudnak kijutni az epehólyagból. A lökéshullámmal történő kőrobbantás az imént leírt okokból nem vált be, a szájon át történő epekő oldás hosszadalmas és sokszor nem eredményes folyamat (ursodesoxicholsavat kell szedni a betegnek évekig, röviden medve epét), de a nagyobb köveken ez sem segít, bár növekedésüket gátolja). A kialakult kövek feloldása jelenleg tehát nem megoldott.

A litogén epe oka nem teljesen világos, mivel a korábbi nézet mára már megdőlt, ami szerint ez a modern, civilizált emberek betegsége lenne. Ötzi-nek, az ötezer évvel ezelőtt jégbe fagyott vadásznak pl. három db epeköve volt, de számtalan múmiánál is igazolták több ezer év távlatából az epekövességet. Növényevő állatokban is gyakori az előfordulásuk (pl. szarvasmarhák). Pedig a megoldás igen sürgető, mert napjainkban a leggyakrabban végzett hasi műtétre éppen az epekövesség miatt kerül sor.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!