Ez az állapot nem csak az életminőséget rontja, hanem nagyban megnöveli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Győzze le az alvási apnoét természetesen!

Az alvási apnoe akkor jelentkezik, amikor a levegő nem, vagy csak akadályok révén képes eljutni a légutakhoz, ezzel kialakul egy alvás közbeni rendszertelen légzés. A centrális típusú alvási apnoe arra utal, hogy hiányzik a légzéshez szükséges ingerek szabályos ismétlődése, míg az obstruktív alvási légzésszünet akkor történik, ha a normál légzési ritmusban fizikai torlasz keletkezik a rendszeres légzés ellenére.

Az alvási apnoe (légzéskimaradás) egy borzasztóan kényelmetlen betegség, melynek során az ember képtelen hatékonyan levegőt venni alvás közben.

Az alvási apnoe veszélyes állapot
 
Az alvási apnoe jellemzői a horkolás, alvás közbeni fulladozás és a horkantás, hosszabb-rövidebb légzéskimaradás, melynek következtében csökken az oxigén telítettsége a vérnek. Az egyén nem képes a mély alvásra és még hosszú éjszaka után is, fáradtan kel fel. Gyakran álmos az egész nap folyamán, mert sosincs megfelelően kipihenve.

Alvási légzészavarral küszködők többsége túlsúlyos, azonban körülbelül 25%-uk normál súlyú vagy sovány. A fogyás kritikus eleme a jobb állapotnak, de a betegségben szenvedőknek muszáj javítaniuk a testtartásukon, a légzési szokásaikon és az étrendjükön. A kezeletlen alvási apnoe nem csak rombolja az életminőséget, hanem jelentősen megnöveli a stroke, a magas vérnyomás, a szívelégtelenség, a szívritmuszavar és a szívroham kockázatát.

Gyulladáscsökkentő táplálkozás
 
Az étel-allergének és más károsító tényezők gyulladásos folyamatot okozhatnak, ami obstruktív alvási apnoéhoz vezethet. Elengedhetetlen eltávolítani étrendünkből a leggyakoribb élelmiszer-allergéneket, beleértve a glutént tartalmazó gabonát, a pasztőrözött tejet, a szója termékeket, az omega-6 zsírsavakban gazdag olajokat (napraforgó, kukorica csíra), a kukoricát és a mogyorót. Ezek mellőzése után sokan azonnali változást vesznek észre a tüneteikben.

Az ideális étrend
 
Az ideális étrendnek a megfelelő zsírokra, mint elsődleges kalóriaforrásra kell fókuszálni, amit megkaphatunk az avokádóból, olívaolajból, csíráztatott diófélékből és magvakból. A tiszta állati fehérjéket, amilyen például a fűvel táplált marha, a vadon élő hal, az organikusan tenyésztett csirke, rendszeresen kellene fogyasztani. A táplálkozási tervben szerepelnie kell a fitonutriensekben gazdag zöldségeknek, fűszernövényeknek és az alacsony glikémiás indexű gyümölcsöknek, mint amilyen például a citrom és az áfonyafélék.

A rendszeres testmozgás fontos a légzési mechanika javítása szempontjából. A lépésszámhoz igazítsuk a légzésünket. A belégzést fele annyi lépés alatt teljesítsük, mint a kilégzést. Mindenki már pár perc után megtalálhatja a számára kényelmes ritmust, ami az edzettség növekedésével természetesen változtatható (2:4, 3:6, 4:8-hoz, stb.).

A nagy intenzitású testmozgás és a súlyzós torna fontos azoknak, akik alvási légzésszünettel küszködnek. Intervallumedzésnek hívjuk azt, amikor az egyén 90+-ra tornázza fel a pulzusszámát kis időkre, azért, hogy a tüdők még erősebbek és hatékonyabban működjenek. A súlyzós edzés növeli az izomerőt (a légzési segédizmok erejét is) és javítja a légúti rendszert annak érdekében, hogy jól működjön fokozott nyomás alatt.

Kiropraktika a teljes gyógyulás érdekében

A legtöbb alvási légzésszünettel küszködőnek együtt kell élnie a felső nyaki-gerinc és gyakran az alsó nyaki és a felső hát régiókban zajló szubluxációval. Szubluxációnak a gerinc eltolódását nevezzük, amely nyomást és irritációt okoz a szervrendszert érintő idegi pályákra.

Az egyik leggyakoribb probléma az alvási légzésszünetben szenvedőknél az előrehelyezett fejtartás. Amikor a fej előbbre tolódik, mint ahogy általában kellene, az még további stresszt és abnormális nyomást fejt ki az alsó nyaki és a felső hátgerinc tájékára, amely a légutakat irányító idegért felel. Ez magában foglalja a garatot, a gégét, a légcsövet és a tüdőt.

A helyesen előrehelyezett fejtartás és a gerinc szubluxáció 

A kiropraktika célja, hogy az előretartott fejtartással és a szubluxációval foglalkozzon. Ennek érdekében speciális kiropraktikai beállításokkal eltávolítják az idegnyomást, és gerinc gyakorlatokkal a testtartás egyensúlyba tartását és javítását célozzák. Ez a folyamat csökkenti a fizikai idegi stresszt és lehetővé teszi a megfelelő légzési mechanikát.
Elengedhetetlenül fontos az alvási légzésszünettel küszködöknek, hogy hatékonyan irányítsák a szubluxációt és kevesebb, mint egy hét alatt a látványos eredményt produkáljanak a kiropraktikai kezelésnek köszönhetően. Akinek súlyosabb gondjai vannak gerinc tájékon, azoknak hosszabb ideig tart túljutni a hibás testtartáson és az alvási légzésszünet betegségen. Csak képzett szakember irányításával tanulható meg!

Az alvás csodája már az Upanisádokban is fontos volt. Hogy is közelíti meg a kérdést a Brihadáranjaka-upanisad:

"Azt kérdezte akkor Adzsátasataru: Hol volt a megismerésből álló Ember, mikor ez aludt és honnan jött vissza az imént? ...mikor olyan mélyen elalszik, hogy már semmiről sem tud, akkor a jótevő erekbe bújik. Ezekből hetvenkétezer fut ki a szívből a szívszövedékbe" (Teingl-Takács László fordítása).

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!