A vírusos megfázást leggyakrabban a rhinovirus okozza, amely kutatásokkal bizonyíthatóan könnyebben szaporodik orrában a hidegebb környezetben, mint tüdejében a melegben. 

Az egyik nemzeti kutatómagazin (Proceedings of the National Academy of Sciences) szerint a Yale egyetem egyik kutatócsoportja arra a megfigyelésre jutott, hogy a légzőszervek sokkal erősebb vírusellenes lépést tesznek a megfázás ellen  testhőmérsékleten, mint az orrüreg hidegebb környezetében. 

Friss kutatások szerint azért fázik meg könnyebben télen, mert immunrendszere nem tud elég hatékonyan működni az alacsonyabb hőmérsékleten, beengedve a megfázást okozó vírusokat orrába (ahol jóval hidegebb van mint tüdejében), ahol könnyedén szaporodhat.

Akiko Iwasaki, a tanulmány egyik szerzője és a Yela egyetem immunológiai professzora szerintn a korábbi kutatások főképp arra irányultak, a testhőmérséklet milyen módon befolyásolja a vírust. Ám ő kollégáival együtt úgy döntöttek, inkább azt kutatják, a vírus hogyan hat az immunrendszerre.

Kutatásukhoz egerek légzőjárataiból vettek sejtmintát, és a rhinovírusra adott immunreakciót testhőmérsékleten, vagy tüdőhőmérsékleten (37 °C) és annál hidegebb hőmérsékleten (33 °C) vizsgálták.

Az immunreakció alacsonyabb hőmérsékleten kevésbé hatékony

Iwasaki professzor, a Howard Hughes Orvosi Központ tagja szerint „arra a felfedezésre jutottunk, hogy az immunrendszer rhinovirusra adott válaszreakciója alacsonyabb hőmérsékleten meggyengül.”

A szerzők két immunreakciót emelnek ki, amelyek magasabb hőmérsékleten jobban teljesítenek, ezek „ egy RIG-I-szerű receptor, RLR-függő interferon elválasztás, és megnövekedett interferon reakció.”

Eredményeiket olyan légúti sejteken tesztelték, amelyeket direkt úgy fejlesztettek ki, hogy hiányozzon belőlük a természetes immunreakció. Ekkor azt fedezték fel, hogy magasabb hőmérsékleten a sejtek elősegítik a vírus szaporodását.

Az eredmények azt mutatják, hogy a különféle hőmérsékleti hatások befolyásolják a gazdatest immunreakcióját, tehát nem a vírus maga befolyásolja azt. A kutatók ezt úgy foglalták össze, hogy „a hidegebb hőmérséklet elősegíti a megfázást okozó vírus szaporodását, legalábbis részben, mert megszünteti a vírusellenes immunreakciót”.

Az eredmények azt bizonyítják, igazuk van azoknak, akik azt tanácsolják, védje orrát a hidegtől

Bár a kutatás során egerek sejtjeit vizsgálták, ezek alapján az emberi reakciók is feltételezhetőek. Bármelyik pillanatban is vizsgálnák, nagyjából 20%-unk hordozza orrában a rhinovirust. 

Iwasaki professzor azt állítja, „általánosságban azt mondhatjuk, minél alacsonyabb a hőmérséklet, annál jobban csökken az immunrendszer válaszadó és reakcióképessége”, amely azt sugallja, igazuk van azoknak, akik arra utasítanak minket, takarjuk be és védjük orrunkat a hidegben és így megelőzhetjük a megfázást. 

A kezdeti eredmények után a kutatócsoport azt reméli, az egyéb rhinovirus okozta légzési problémákra adott immunreakció és hőmérséklet kapcsolatára is fény derülhet, mint például a gyermekkori asztma. A legtöbbünknek nem okoz komoly problémát egy megfázás, csupán pár napi kellemetlenséggel jár, ám egy asztmás gyermeknek ez komoly légzési nehézségeket okozhat. 

A kutatást a Nemzeti Egészségügyi Intézet (National Institute of Health) és a Nemzeti Tudomány Alap (National Science Foundation) támogatták. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!