Az aranyér kialakulásának rengeteg oka lehet. Az egyik legfőbb ok a túlzottan intenzív bélmozgások (a túl lágy, illetve a túl kemény széklet) az erőlködéssel járó állapotok, a kötőszövetek gyengesége, a nem megfelelő személyi higiénia, ám nőknél ettől függetlenül, gyakran terhesség alatt vagy szülés után alakul ki.

Sajnos a patikákban kapható kenőcsök és kúpok legtöbbször hatástalannak bizonyulnak gyógyításuk során. 

Az aranyér a végbél külső vagy belső felén kialakuló értágulat (e szerint megkülönböztetünk külső és belső aranyeret), amely időről időre megdagad, a külsők gyakran fájdalmasak az irritációtól, mindkettő gyakran vérzik is.

A házi praktikák alkalmazása sokkal hatékonyabb lehet 

Minden székelés után fontos a végbél alapos tiszta vízzel való lemosása és kenjen végbélnyílásához kevés vazelint is. Fontos, hogy illatanyag, színezék, és gyógyszermentes márkát vásároljon. Ezután melegítsen vizet, töltse vízmelegítő palackba, és üljön rá. Ne használjon elektromos takarót, hiszen szükség van a palack nedvességtartalmára, hogy a vazelin beszívódjon. Naponta többször ismételje meg. 

Fürdéskor házi készítésű, de mindenképp illatanyag és színezékmentes szappant használjon. Ha tud, vásároljon kecsketejes vagy olívaolajas szappant. Napi egy teáskanálnyi aloe vera és a beteg területre kenve egy borsónyi aloe vera barbadensis gél is kiváló lehet. A citrus flavonoidok rendszeres fogyasztása is védő hatású. 

Mi okozza az aranyeret? 

Mint minden betegséget, az aranyeret is a szervezet valamilyen rendellenessége okozza. Ez sokszor az étrend változtatásával orvosolható. Elég vizet iszik? Elég teljes kiőrlésű gabonát, gyümölcsöt, zöldséget fogyaszt? Sokat áll egy helyben? Munkája során sokat kell emelnie? Túlsúlyos? Ülő életmódot folytat?

Más esetben ételallergia okozhatja a problémát, amely megterheli a végbelet (ilyenkor a széklet állaga folyékony, a pH túl lúgos, ami az érzékeny nyálkahártyát irritálja). Az aranyeret okozhatja gyógyszeres kezelés is valamely gyógyszer mellékhatásaként. Az aranyér egyetlen végleges kezelése a műtét, de sajnos, ha nem figyel oda a megelőzésre, még így sem garantálható, hogy nem fog tőle újra szenvedni.

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!