Előfordul, hogy az ajkak valamilyen sérülés következtében nagymértékben megduzzadnak. Ezt okozhatja szélsőséges időjárás, szárazság, tápanyaghiány, vírusos fertőzés, sérülés vagy vágás, kiszáradás, rovarcsípés, allergiás reakció, vagy a szájápoló termékek helytelen használata. Ahhoz, hogy gyorsan megszabaduljunk a problémától, fontos, hogy először azonosítsuk az okát. Az ajkak megduzzadása időnként vérzéssel jár; ilyenkor nehézséget okozhat az evés-ivás, a beszéd, vagy akár a száj kinyitása is.

A 10 leghatékonyabb otthoni gyógymód duzzadt ajkak kezelésére:

Hideg borogatás

Bármi okozta is, a duzzadt ajkak fájdalmasak és kellemetlen látványt nyújtanak. Kezelhetjük őket drága, orvos által felírt gyógyszerekkel; léteznek azonban remek házi módszerek, amelyek szintén gyors segítséget nyújthatnak, és bármikor kipróbálhatjuk őket.

Amint észleljük az ajkak duzzadását, kezeljük hideg borogatással! Csavarjunk papírtörlőbe vagy konyharuhába pár jégkockát! Jég helyett fagyasztott borsót vagy egy hideg kanalat is használhatunk. Óvatosan tartsuk a jeget a duzzadt felületre kb. 10 percre, tartsunk kis szünetet, majd folytassuk további 10 perccel! Ismételjük naponta addig, amíg a duzzadás és a fájdalom nem csökken! A jeget ne közvetlenül tartsuk az ajkakhoz, mert fájdalmas lehet, illetve odafagyhat az ajkakhoz!

Meleg borogatás

A meleg borogatás javítja a vérkeringést az ajkakban, így csökkenti a vértolulást a duzzadt területeken, ezzel csökkentve a gyulladást és a duzzanatot. Áztassunk meleg vízbe egy rongyot, csavarjuk ki, majd 10 percre helyezzük az ajkakra! Egy óra elteltével ismételjük meg! A gyorsabb hatás érdekében felváltva alkalmazzunk hideg és meleg borogatást minden 3-4 órában!

Kurkuma

Az őrölt kurkumának fertőtlenítő- és gyógyhatásai vannak, így szintén kiváló gyógymód a duzzadt ajkak kezelésére. Keverjünk össze egy kis őrölt kurkumát bentonittal és hideg vízzel! Jól keverjük el, majd kenjük az érintett felületre! Hagyjuk száradni egy kis ideig, majd mossuk le az ajkakat langyos vízzel! Ismételjük napi kétszer a fájdalom és a duzzanat gyógyítására! 

Aloe vera

Az aloe vera gél gyulladáscsökkentő hatóanyagai csökkentik a duzzanatot és az égető érzést, amely a rovarcsípés, szúnyogcsípés vagy allergiás reakció okozta ajakduzzadással jár. Használhatunk frissen nyert aloe vera levet, vagy aloe vera gélt az ajkak kezelésére. Kenjük be vele a duzzanatot és óvatosan masszírozzuk a bőrbe! Az aloe gyógyító hatóanyagai könnyedén felszívódnak a bőrben, és hamarosan csillapítják a fájdalmat és a gyulladást. Alkalmazzuk napi 2-3 alkalommal!

Szódabikarbóna

A duzzadt ajkak kezelésére szódabikarbóna ajánlott, ha a problémát allergia, rovarcsípés vagy herpesz okozta. Készítsünk sűrű krémet két evőkanál szódabikarbónából és kevés vízből! Vastagon kenjük az ajkakra, hagyjuk száradni 10 percig, majd hideg vízzel mossuk le! Ez csökkenti a gyulladást és a fájdalmat.

Fekete tea filter

A fekete tea csersavat tartalmaz; ennek a vegyületnek kiváló összehúzó hatásai vannak, amely segítségével csökkenti a lágyszövetek megduzzadását. Áztassunk meleg vízbe egy fekete tea filtert kb. 10 percig! Vegyük ki a vízből, hagyjuk kihűlni, majd 10 percig tartsuk az ajkakra a filtert! Ismételjük napi 4-5 alkalommal a gyorsabb gyógyulás érdekében!

Ha az ajkak duzzadását vágás okozta, kezelhetjük sóval is. A só természetes fertőtlenítő, amely könnyedén kiirtja a kórokozókat a sebből, megelőzve az elfertőződéseket. Oldjunk fel egy evőkanál sót meleg vízben! Egy vattapamacs segítségével nedvesítsük meg az ajkakat az oldattal! Eleinte égető érzést fogunk tapasztalni, de ez a praktika nagyon hatékonya gyógyítja a vágást és csökkenti a duzzanatot. Miután felvittük a folyadékot, hagyjuk az ajkakon állni 10-15 percig, majd hideg vízzel mossuk le!

Teafaolaj

Vágás okozta ajakduzzadás kezelésére teafaolajat is használhatunk. Ne alkalmazzuk azonban tiszta koncentrátum formájában, mert megégetheti a bőrt! Hígítsuk fel valamilyen étkezési olajjal, majd kenjük az ajkakra! Ez fertőtleníti és hidratálja a bőrt, miközben csökkenti a gyulladást és a fájdalmat. Ehelyett összekeverhetünk fél teáskanál teafaolajat és egy teáskanál aloe vera gélt. Miután jól elkevertük, masszírozzunk egy keveset az ajkakba pár percig! Hagyjuk száradni 20-30 percig! Irritáció esetén azonnal mossuk le hideg vízzel!

Csodamogyoró

A csodamogyoró (Hamamelis virginiana) remekül csökkenti a duzzanatot és a fájdalmat, valamint tisztítja a vágást, amely a problémát okozta. Keverjünk össze egy evőkanál csodamogyorót fél evőkanál sóval! Vattapamaccsal vigyük fel az érintett felületre és hagyjuk az ajkakon félóráig! Hideg vízzel mossuk le! Ismételjük napi több alkalommal, amíg nem tapasztalunk javulást az ajkak állapotában!

Méz

A méz a természetes gyógy- és antibakteriális hatásai segítségével rövid időn belül gyógyítja a duzzadt ajkakat. Kenjünk egy teáskanál mézet a gyulladt ajkakra! Hagyjuk száradni 20 percig, majd hideg vízzel mossuk le! Ismételjük naponta 2-3 alkalommal! A méz hidratálja a bőrt és megelőzi az elfertőződést. Emellett csökkenti a gyulladást és a fájdalmat is.

Az ilyen házi gyógymódok alkalmazása mellett is nagyon fontos, hogy egészségesen és kiegyensúlyozottan étkezzünk, fogyasszunk vitaminokban gazdag ételeket, hogy hamar elmúljon az ajkak duzzadása. Ha azonban a probléma gyakran előfordul, ajánlott orvoshoz fordulni.

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!