Az elmúlt évtizedben hatalmas mennyiségű kutatás látott napvilágot, a D-vitamin fontos szerepéről az ön egészsége megőrzésében. Azonban, egy új kihívó ugrott be a ringbe, és esélyes hogy az „új D-vitaminnal” van dolgunk. Sőt, azt figyeltük meg, hogy a D-vitamin pozitív hatásait még erősíti is, amikor azokat együtt használjuk. Ez az „új kihívó” a K-vitamin.

4. oldal: A kalcium tévhit: A csont ásványosodásról alkotott elméleteink felülvizsgálása

A csontritkulás aránya a legmagasabb azon országban ahol a népesség a legmagasabb mennyiségben jut kalciumhoz, nevezetesen az Egyesült Államokban, Kanadában és a skandináv országokban. Ez a jelenség a „kalcium paradoxon” néven közismert. Mindez azért van, mivel az étrendi irányelvek a csont ásványosodásról tévesen alkotott elméletek alapján lettek felállítva. Ha az ember rossz formában vesz magához kalciumot, vagy a szervezete képtelen annak megfelelő irányítására (például amikor valakinek K-vitamin hiánya van), a kalcium lerakódhat olyan helyekre ahova nem kéne, mint homokszemek a fogaskerékben. A rossz helyen lerakódott kalcium hozzájárulhat, vagy akár fő okozója is lehet a következő betegségeknek: Korább öregedés, epekő, végbélrák, Crohn-betegség, koszorúér-betegségek, érelmeszesedés, vesekő, dentális plakk és ínybetegségek, petefészekciszták, hipoterózis (a pajzsmirigy csökkent működése), szürkehályog, zöldhályog, makuladegeneráció, túlsúlyosság és cukorbetegség, csont sarkantyú, merev ízületek, osteoarthrosis, íngyulladás, csontrák, Alzheimer-kór, narancsbőr, mellrák és ciszták

Hogyan akadályozza meg a K-vitamin, hogy emberi „korallzátonnyá” váljunk 

Bonyolítja a helyzetet az, hogy a rossz helyre épülő kalcium segít egyes nanobaktériumokat. Ezek a baktériumok kalcium foszfát alapú, kemény kagylóhoz hasonlítható réteget formálnak maguk köré, ezzel védve magukat a szervezet immun rendszere ellen. Amikor ezek a rétegek megkeményednek, a testbe jutó mérgek bezáródhatnak közé, például higany, rovarírószerek vagy műanyag, ezzel nehezítve ezen mérgek kijuttatását a szervezetből. Az elzárt tér búvóhelyet nyújthat vírusoknak, baktériumoknak és gombáknak is. Ha az ember túl sok kalciumot fogyaszt, az más ásványi anyagok hiányához, és a szervezet egyenlőtlenségéhez vezet. A nyugati országokban sokkal több kalciumot fogyasztunk, mint kéne.

A biodinamikus termelés feltalálója, Rudolf Steiner szerint:

„A legtöbb kalcium gravitációs hatású és olyan erőket vezet, melyek erősítik a gravitációt. Minél több kalcium kiegészítőt fogyaszt valaki, azt a kalcium annál hamarabb lehúzza magával a Földbe.” 
Önnek sem tetszene, ha emberi korallzátonnyá változna, vagy ha „visszakerülne a Földbe” idő előtt. Megfelelő mennyiségű K-és D-vitamin segítségével, az ön szervezete a kalciumot a megfelelő helyekre fogja irányítani és ezzel egy időben, meg fogja akadályozni annak lerakódását ott ahol a kalcium nem kívánatos.

Mi az, ami igazán segíti az ön csontjainak erősségét?

Úgy néz ki, a csont egészségéhez növényi eredetű ásványi anyagok kombinációja a fontos.

Az ön csontjai legalább egy tucatnyi ásványi anyagból épülnek fel. Ha az ember csak a kalciumra fokuszál, nagy eséllyel csak növelni fogja a csontritkulás veszélyét. Dr. Robert Thompson részletesebben is megvizsgálja ezt a problémát a „The Calcium Lie” című könyvében. 

Fontos hogy a kalcium, amit fogyaszt növényi eredetű legyen. A test nagyobb eséllyel tudja jól felhasználni a kalciumot, ilyen formában. Érdemes legelőn nevelt tehenek (akik növényeken élnek) tejét nyersen fogyasztani, továbbá leveles zöld zöldségek, citrus növények húsa, szentjánoskenyér és búzafű fogyasztása is ajánlott, hogy csak a legfontosabbakat említsük. Ezen felül fontos, hogy a magnézium és a szilícium-dioxid (silica) is az étrendünk részét képezze. Kutatók szerint a szervezet enzimes átalakítás segítségével a „jó fajta” kalciumot állítja elő, melyet csontjai hasznosítani tudnak. Nobel-díj jelölt, Louis Kevran volt az első kutató, aki előállt az elmélettel és már éveken keresztül tanulmányozta a silica és a kalcium kapcsolatát. Silica-hoz juthat az uborka, csemegepaprika, paradicsom és egyes gyógynövények (pl.: Equisetum, csalán, zabszalma, takarmánylucerna) fogyasztásával. Magnéziumhoz a legkönnyebben nyers organikus kakaó fogyasztásával juthat hozzá. Igen, egészséges minőségi csokoládé tele van magnéziummal! Egyéb ásványi anyagokhoz is hozzájuthatunk, himalájai kristálysó fogyasztásával, mely az ön testében található 84 elemet tartalmazza, és fontos a test számos funkciójához. 

Na, akkor most mi a lényeg? Az egészséges csontok titka a friss, nyers és organikus táplálékokban gazdag étrend. Ezúton maximalizáljunk a természetes ásványi anyagokat szerveztünkben, így annak rendelkezésére áll az összes alapanyag ahhoz, hogy megfelelően működjön. Persze ugyanez érvényes a szíve egészégére is, illetve a test bármely más részére.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!