Az elmúlt évtizedben hatalmas mennyiségű kutatás látott napvilágot, a D-vitamin fontos szerepéről az ön egészsége megőrzésében. Azonban, egy új kihívó ugrott be a ringbe, és esélyes hogy az „új D-vitaminnal” van dolgunk. Sőt, azt figyeltük meg, hogy a D-vitamin pozitív hatásait még erősíti is, amikor azokat együtt használjuk. Ez az „új kihívó” a K-vitamin.

3. oldal: D-és K-vitamin: A portás és az útterelő

Az egyik általánosan elfogadott hatása a D-vitaminnak, hogy növeli a csonterősséget, hiszen segíti a kalcium felszívódását. Ez nem újdonság, már évtizedek óta bebizonyított tény. Azonban, új kutatások azt mutatják, hogy a K-vitamin (pontosabban a K2) a csontrendszerbe irányítja a kalciumot, miközben megakadályozza annak lerakódását ott ahol az ártalmas lenne. Az ön belső szervei, ízületei, és artériái veszélyeztetve vannak. Az artériákban megkeményedő plakkok nagyrészt a kalcium lerakódás eredménye. Ez az úgy nevezett arteriosclerosis, más néven érelmeszesedés. A K2-vitaminaz osteocalcin nevű protein hormont aktivizálja, melyet az osteoblastok (csontképző sejtek) termelnek. Az ostecalcin szükséges ahhoz, hogy megkösse a kalciumot a csontmátrixba, emellett megakadályozza, a kalcium lerakódását az artériákban.

Képzelje el, hogy a D-vitamin a portás, aki szabályozza, ki mehet be, és a K-vitamin az útterelő, aki megmondja, ki merre forduljon. Nagy forgalom kiigazítás nélkül dugóhoz vezet, káosz lesz mindenhol. Más szóval K2-vitamin nélkül az a kalcium, amit a D-vitamin oly effektíven „be enged” a szervezetbe, az önre káros lehet, mivel a kalcium az erekbe mehet a csontjai helyett. Még arra is találtak bizonyítékot, hogy a D-vitamin biztonságossága a K-vitamin mennyiségen alapul. A D-vitamin mérgezés (noha nagyon ritka a D3 esetében) a K2-vitamin hiány miatt következik be.

K-vitamin, D-vitamin és a szív- és érrendszeri megbetegedések

Amikor az ön testében egy lágyszövet megsérül, a szervezet egy gyulladásos folyamattal válaszol, mely kalcium lerakodással járhat a sérült szövetben. Ez a reakció az erekben érelmeszesedéshez - a plakk felrétegződésével – vezet, ami egyenes út lehet a szívrohamhoz. A K- és D-vitamin kombinált hatására felnövekszik Matrix GLA protein mennyisége a szervezetben. Az MGP felelős azért, hogy megakadályozza a kalcium lerakódását az ön ereiben.

Egészséges artériákban, az MGP összegyűlik a tunica media (az érfal középső rétege) rugalmas rostjai körül, védve azokat a kalcium kristály formálódásától. A megfelelő MGP mennyiség funkciója olyan fontos, hogy az ember szív- és érrendszeri egészségének laboratóriumi vizsgálatára alkalmas. 

Dr. Cees Vermer az MGP-ről:

„A szervezet egyetlen mechanizmusa az erekben való kalcium lerakódás megelőzésére az MGP. A szervezet a K-vitaminra támaszkodik, hogy MGP-t termeljen. Az MGP a leghatásosabb ismert gátlószere a kalcium a lágyszövetekben való lerakódásának. Azonban az átlag felnőtt, aki nem fogyaszt K-vitamin kiegészítőket, annyira hiányos a vitaminból, hogy a szervezetben található MGP 30 százaléka inaktív formában van csak jelen.

Ez azt jelenti, hogy az egészséges fiatal felnőttek csak 70 százalékos védelmet élveznek az érelmeszesedéstől, sőt korral ez a védelem egyre jobban gyengül.”

Ahogy azt gondolná, kutatások azt mutatják, hogy a K2-vitaminnal kiegészülő étrend csökkenti a szívkoszorúér veszélyét:

•    2004-ben Rotterdam-ban született az első tanulmány, mely demonstrálta a K2-vitamin pozitív hatásait. A tanulmány azon résztvevői között, akik magas mennyiségű K2-vitamint fogyasztottak, az érelmeszesedés és a szívkoszorúér komplikációiból származó halál veszélye 50 százalékkal alacsonyabb volt.
•    Egy másik példa az úgynevezett Prospect study. A tanulmány keretei között 16 ezer embert figyeltek meg 10 éven keresztül. A kutatók azt találták, hogy minden egyes 10 mcg K2-vitamin amivel az alanyok étrendje kiegészült, a szívrohamok aránya 9 százalékkal csökkent.
•    Állatkísérletek azt mutatták, hogy a K2 vitamin nem csupán megelőzi a kalcium lerakódását az erekben, de vissza is tudja fordítani a folyamatot a már „elmeszesedett” erekben mivel a szervezetben található MGP aktivizálódik.
•    Komoly érelmeszesedésben szenvedő embereknél nagy arányban inaktív az osteocalcin, ami K2-vitamin hiányra mutat.

Vizsgáljuk meg, hogy a kalcium kiegészítőszerek milyen szerepet játszanak a témában.

Az ön által használt kalcium étrend kiegészítő tényleg növeli a szívrohamok veszélyét?

Ha ön szed Kalciumot és D-vitamint, de K-ban hiányos az étrendje, akár rosszabbul is járhat, mintha nem szedne semmit. Ezt a sejtést alátámasztotta egy korábbi meta-analízis, mely összefüggést talált a szívrohamok és kalcium tabletták közt. Ugyan a kutatás kimutatta, hogy olyan embereknél, akik Kalcium tablettát szednek, a szívrohamok veszélye magasabb, de nem azt mutatták ki, hogy maguk a kalcium tabletták károsak. Fontos tudni, hogy a Kalcium csak egy befolyásolója az ön csont és szív egészségének.

A fenti meta-analízis olyan kutatásokat vizsgált meg, ahol az egyes alanyok önmagában fogyasztották a Kalciumot, magnézium, D- és K-vitamin nélkül, így a test egyensúlya felborult. A fent említett együtthatók hiányában, a Kalcium káros is lehet az ön szervezetére. A kalcium felépülhet az érfalakban, és szívrohamokhoz vezethet.A meta-analízis ezt tárta föl. Ezen kívül, az is sokat számít, milyen formában fogyaszt Kalciumot. Hamarosan erről is említek egy pár szót. Az ember nem szedhet egyes étrend kiegészítőket egymagában „csak úgy”. Nem várhatja el, hogy optimalizáljon komplikált fiziológiai folyamatokat, ha gondolkodás nélkül használ egy-egy étel kiegészítőt figyelmen kívül hagyva annak a szervezet egyensúlyára gyakorolt hatását. A D-vitamin bizonyítottan védelmet nyújt az ön szívének. Egy Hollandiai kutatás összefüggést talált a magas D-vitamin szint, és a szív problémás betegek túlélési aránya között. Ha ön Kalciumot kezdett el fogyasztani, azt mindenképpen ki kell egyensúlyozni D- és K-vitaminnal.

Ezen felül fontos a csontjai egészének megőrzése érdekében, hogy, elegendő magnéziumot, szilícium-dioxidot (kovasav), omega-3 zsírsavakat fogyasszon és megfelelő módon tornázzon. Ezzel el is jutottunk a következő témához: a csontritkulás.

A tömör csontok NEM mindig erős csontok

A menopauza egyik gyakori velejárója a csontritkulás. Az osteopenia-t (alacsony csontsűrűség) és a csontritkulást hagyományosan a DEXA scan nevezetű röntgen vizsgálta, segítségével diagnosztizálják. A DEXA avagy csontsűrűség mérés a csontokban található ásványi anyag sűrűségét méri. Viszont a csont erőssége nem csak a csontsűrűségtől függ. Pontosan emiatt kudarcot vallottak az olyan gyógyszerek, mint a bifoszfanátok. 
Az ön csontjai kollagén mátrixot képező ásványi anyagokból áll. Ezek az ásványi anyagok biztosítják a csontok sűrűségét és merevségét, viszont a kollagén felelős azok rugalmasságáért. Rugalmasság nélkül, a sűrű csontok is törékenyek lesznek. Ebből következik, hogy a sűrűség NEM egyenlő az erősséggel. A Fosamax és hasonló gyógyszerek, magas mennyiségű ásványi anyagot építenek be az ön csontjaiba, hogy azok sűrűnek látszódjanak. A valóságban ilyenkor a csontok meglehetősen sérülékenyek és a csonttörés veszélye magas. Nem meglepő, hogy sokat hallani csípőtörésről olyan emberek esetében, akik ezeket a káros gyógyszereket szedik.

 A biofoszfanátok gyakorlatilag mérgek, melyek megsemmisítik az ön oszteoklasztjait. Ezek a szerek felborítják az ön természetes csont felépülésének rendjét. Sokkal jobban jár, ha csontjai egészségét testmozgással, étrendjavító terápiákkal, hormonokkal (pl.: progeszteron) valamint D-és K-vitaminok fogyasztásával biztosítja.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!