A méz számtalan jótékony tulajdonsággal rendelkezik. Néhány kutató szerint a méz fogyasztásával csökkenthető az allergia kialakulása, különösen, ha a méz feldolgozatlan. A méhek sokféle virágot látogatnak meg és sokféle allergént szednek össze. A teória szerint ezek az allergének nyomokban megtalálhatóak a mézben is, és úgy hatnak, mint a vakcinák, mivel mikrotesteket juttatnak a szervezetbe, így megakadályozzák az allergia kialakulását.

Esettanulmányok:

Connecticut-i Egyetem:

A Connecticut-i Egyetemen végzett tanulmány elvégzése közben a kutatók „allergia vakcinaként” tesztelték a mézet. A tesztben 36 önkéntes vett részt – mindegyikük szezonális allergiával küzdött. A kutatók három csoportra osztották őket, csoportonként 12 fővel. Az első csoport feldolgozatlan, házilag készített mézet fogyasztott, míg a második megszűrt és feldolgozott mézet. A harmadik csoport mesterségesen ízesített kukoricaszirupot kapott, hogy azt higgyék, mézet fogyasztanak. Az elkövetkező 10 nap során minden résztvevő kapott egy evőkanál mézet, és egy eszköz segítségével folyamatosan figyelték a tüneteit, miközben a gyógyszereit továbbra is szednie kellett.
Az önkéntesek nem tapasztaltak különösebb változást, és a kutató csoport nem fedezett fel bármilyen változást is az első csoportnál. A tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a mézzel nem csökkenthetőek hatékonyan az allergia tünetei, mivel az első csoport orvosi jelentései megegyeztek a kukoricaszirupos csoportéval.

Finnország:

Egy másik tanulmányt a finn kutatók készítettek, mely során nyírfa pollen allergiával élő betegek fogyasztottak nyírfa-pollennel dúsított mézet.

A mézet 150 nappal a pollenidőszak előtt kezdték fogyasztani. Az eredmények alapján azok, akik a dúsított mézet fogyasztották, 60%-kal kevesebb tünetet produkáltak, mint azok, akik nem pollennel dúsított mézet fogyasztottak.

A tanulmány szerint míg a pollennel dúsított méz csökkenti az allergiás tüneteket, nem tudható, vajon a feldolgozatlan méznek ugyanez-e a hatása. 

A mézet sokszor használják a gyógyászatban, és gyakran a konyhában főzés során. Egyértelműen a méz nem enyhíti az allergiát, habár számos olyan antibakteriális és antimikrobiális vegyületet tartalmaz, amelyekkel sokféle probléma és betegség kezelhető.

Figyelem:

Habár a méznek tényleg számtalan jótékony hatása van, az egy évnél fiatalabb babákat még nem szabad mézzel etetni. A méz miatt ugyanis húsmérgezés vagy ételmérgezés léphet fel a babánál a méz spórái miatt. A spórák belenőnek a belekbe, majd méreganyagokat eresztenek a szervezetbe, ami akár halálos is lehet a baba számára.

Következtetés:

Amint már föntebb is olvashatta, a méz tehát egyértelműen nem segít az allergiás betegeken. Általában a levegőben lévő pollenek okozzák a szezonális allergiát. A méhek által hordozott pollen azonban nem tartalmaz allergiát előidéző méreganyagot. Még a feldolgozatlan méz sem tartalmaz olyan pollent, amely az allergia megszüntetéséhez kellene az emberi szervezet számára.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!