A görögdinnye nem csupán egy rendkívül ízletes, nyári frissítő, hanem jelentős egészség javító hatással bírhat az év legforróbb időszakában. 

A Xi gua, vagyis a görögdinnye az ősi kínai feljegyzések szerint segíti szervezetünket a forrósággal szembeni küzdelemben. 

A görögdinnye kiváló lúgosító, hidratáló gyümölcs a forró nyári napokon.

Az alternatív kínai medicina szerint a túlságosan magas kinti hőmérséklet olyan állapot kialakulásához vezethet, mint amilyen a napszúrás és az alábbi tüneteket okozhatja:

-    láz
-    fáradtság
-    kiszáradás
-    izzadás
-    szédülés
-    hányinger
-    étvágytalanság
-    hasmenés
-    ájulás

A görögdinnye egy kiváló, édes, hűsítő gyümölcs, mely hidratálja szervezetünket, mivel 92%-a víz.

A Xi gua C-vitamint, béta-karotint és likopint tartalmaz, tisztítja és méregteleníti szervezetünket. Kiváló választás azoknak is, akik diétáznak. 

A görögdinnye a gyomor, szív, húgyhólyag mellett a máj egészégét is elősegíti: elűzi a sárgaságot és a hepatitisz bizonyos formájának kezelését is segíti. 

Hidratáljuk tehát minden nap szervezetünket görögdinnyével és tartsuk megfelelő hőmérsékleten testünket ezen a nyáron is.

És ne dőljünk be az olyan tévhiteknek miszerint a nyári hőségben a dinnye nem alkalmas a szomjoltásra, mert kevés a só tartalma és vízhajtó hatású (tehát elősegíti a folyadékvesztést), következésképpen szomjúság oltására alkalmatlan. Valóban kevés nátriumot tartalmaz, mint minden gyümölcs, de ez könnyen pótolható, hiszen más ételeinket éppen eléggé sózzuk. A kenyér sótartalma igen magas, tehát már néhány falat is a dinnye után pótolja sót, amit a verejtékkel vesztettünk.  

Nagyon egészséges lédús gyümölcs, ami még finom is. A régi francia mondás szerint minden ötvenedik jó és ez így is volt még Napóleon idejében, de mára a nemesítések és a klímaváltozás révén szinte minden görögdinnye kiváló, ha hagyják rendesen megérni. 

A leszedett dinnye nem utóérő, mint pl. az őszibarack, tehát édesebb már soha nem lesz. Az érett dinnye kőkemény, a hasa narancssárga színezetű, a méretéhez képest nehéz és a szára nem vaskos, hanem vékony és elszáradt végű. Cukorbetegek is fogyaszthatják, mivel a cukor tartalma sokkal kisebb, mint pl. a szőlőé vagy az almáé, de azért érezzük édesebbnek, mert a savtartalma viszont sokkal alacsonyabb, mint az említett gyümölcsöké.

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!