A rómaiak a romlott hús szagának eltüntetésére használták. Persze a koriander nem csak az íze vagy az illata miatt fontos. Mindenképp ajánlatos megenni ezeket a zöld leveleket, ahelyett, hogy a tányér szélére tolnánk azokat.

A koriander a mediterrán régióban jól ismert, kiváló ásványi anyag forrás, tele káliummal, kalciummal, mangánnal, vassal és magnéziummal; emellett sok vitamin is található benne, például az A- és a K-vitamin. A napi egyszeri 100g-os kiegészítő szedése fedezi ezen vitaminok napi, a szervezet számára szükséges mennyiségét. A koriander emellett telis tele van illóolajokkal és számos antioxidáns flavonoiddal, amelyek csökkentik az LDL szintjét (káros koleszterin), és növelik a HDL szintet (jótékony koleszterin).

Más gyógynövényekkel ellentétben a cilantronak (koriander) kellemes citrusillata van és esszenciális olaját az ókori Görögországban parfümök alapanyagaként használták.

A gyógynövényekkel foglalkozó szakemberek már régóta felismerték a koriander méregtelenítő hatását, amely olyan nehézfémekkel szemben is hasznos lehet, mint a higany. Tulajdonképpen tisztító ágensként működik, mivel összetevői lehetővé teszik a sejtek és szövetek számára, hogy szép lassan eltávolítsák ezeket a mérgező nehézfémeket a szervezetből. Ismert tény, hogy higanynak kitett személyek sokkal kevésbé érzik majd dezorientáltnak magukat, ha megfelelő mennyiségű koriandert szednek megfelelő ideig.

A koriander semlegesítheti a szalmonellát

Egy 2004 júniusában a Élelmiszeri és Mezőgazdasági Kémia Folyóirata című lapban közölt tanulmány alapján a koriander képes megelőzni a szalmonella kártékony hatásait. A kutatók egy dodecenal nevű összetevőt izoláltak, hogy megvizsgálják annak antibakteriális hatásait. A csapat meglepetéssel tapasztalta, hogy a dodecenal sokkal erősebbnek bizonyult, mint a gentamicin, amely egy a szalmonella legyőzésére gyakran használt gyógyszer. 

Az Ayurvédikus orvoslás mindig is azt állította, hogy a koriander levelek jelentősen javíthatják az emésztést és valószínűleg jótékonyan hatnak a Crohn-betegség leküzdése során is. Hűsítő hatásúak is ezek a levelek, jól jöhetnek azok számára, akik csípősen étkeznek. 

Úgy tűnik, hogy a krónikus gyulladás fontos szerepet játszik a neurodegeneratív betegségek kialakulásában. Az évek során a kutatók azt fedezték fel, hogy az indiai szubkontinensről származó személyek kevésbé voltak hajlamosak ezekre a betegségekre, mivel nagy mennyiségben fogyasztottak fűszereket, köztük koriandert is. Végül, de nem utolsó sorban, a koriander hűsítő hatása révén megnyugtathatja a szemet, ha az irritált vagy égő, például, ha sokat ülünk a számítógép képernyője előtt

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!