Kutatók szerint a napjainkban járványszerű méreteket öltő krónikus betegségek, mint a szív- és érrendszeri betegségek, az elhízás, a különféle daganatos megbetegedések, vagy a demencia hátterében is a krónikus gyulladás áll.

Az akut gyulladással ellentétben a krónikus gyulladás nem produkál rögtön szembetűnő tüneteket, hanem évekig lappang a szervezetben, egészen addig, amíg súlyos következményekkel nem jár.

Az akut gyulladásokkal ellentétben a krónikus gyulladások folyamatosan rombolják szervezetünket, károsítják immunrendszerünket.

Egérkísérletek már korábban kimutatták, hogy az olyan antioxidánsok, mint a Q9 és Q10 koenzim, az E-vitamin, vagy a béta-karotin akár terápiás szinten is alkalmazhatóak a krónikus gyulladás ellen és alkalmazhatóak az immunrendszer egészségének fenntartása érdekében.

Az antioxidánsok a növényekben található természetes vegyületek, melyek általában a zöldségek és a gyümölcsök színéért, ízéért vagy illatáért felelősek. Az A-, C-, E-vitamin, a béta-karotin, a likopin, vagy a szelén mind-mind ide tartoznak. Ezek a vegyületek képesek közömbösíteni a testben fellépő oxidációs folyamatok során felszabaduló szabad gyököket, melyek a test öregedését és a sejtek károsodását okozzák. 

Testünk antioxidánsokkal való ellátása elengedhetetlen, hiszen a szabad gyökök semlegesítésén kívül számos más alapvető funkció és folyamat során szükségesek a test számára a megfelelő működéshez.

Oxidatív stressz, gyulladás, betegség

Az oxidatív stressz a test anyagcsere folyamatainak velejárója, főképp a maihoz hasonló szennyezett környezetben.

Az oxidációs folyamat során károsodott sejtek gyulladáshoz vezetnek, mely hosszú távon krónikussá válhat és számos komolyabb betegség kiindulópontja lehet.

Jó és rossz gyulladás

A gyulladásos reakció alap esetben teljesen normális válasz a test részéről olyan betolakodók esetén, mint a vírusok, baktériumok, gombák, környezeti mérgek, vagy a fokozott hőhatás. Az így keletkező akut gyulladás a gyógyulási folyamat elengedhetetlen része, és amikor az befejeződött, a test regenerálódott, az akut gyulladás is megszűnik, és minden a régi kerékvágásban halad tovább.

Krónikus gyulladás esetén azonban a test hosszan és folyamatosan harcol egy, vagy több támadóval szemben. Így viszont az immunrendszer sínyli meg a hosszúra nyúló küzdelmet, hiszen előbb-utóbb kimerül, és a test is „elhasználódik”, sérülékennyé, érzékennyé válik, és különféle betegségek táptalajává lesz.

Hogyan kezeljük tehát a krónikus gyulladásokat? 

Váltsunk életmódot és étrendet, lássuk el testünket antioxidánsokkal!

Szerezzünk be organikus, tápanyag dús, teljes kiőrlésű ételeket, és legnagyobb arányban fogyasszunk antioxidánsokban gazdag zöldségeket, gyümölcsöket! 

Az elfogyasztott omega-3 és omega-6 zsírsavak arányát úgy szabályozzuk, hogy minél több legyen az omega-3, és minél kevesebb az omega-6, hiszen csak a jó zsírsavak gyulladásgátlók! Természetes probiotikumokhoz juthatunk az erjesztett, fermentált ételeken keresztül. Rendszeresen méregtelenítsük szervezetünket, szabaduljunk meg a nehézfémektől és a környezeti méreganyagoktól! Amennyire lehetséges, minimalizáljuk a stresszt életünkben, normalizáljuk alvási szokásainkat, mozogjunk rendszeresen és szoktassuk le magunkat a káros „élvezetekről”, szokásainkról, legyen az a dohányzás, nagyfokú alkoholizálás, tunya életmód, vagy az egyoldalú étkezés!

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!