Az EPA vizsgálatai szerint az épületekben, házakban lévő belső terek levegője sokszor kétszer szennyezettebb, mint a kültéri levegő. Tisztítószereink, melyekkel otthonunkat és ruháinkat tisztítjuk, olyan erős mérgező vegyületeket tartalmazhatnak, melyek a levegőn át bekerülnek szervezetünkbe és hosszú távon nagymértékben szennyezik azt. Mivel az emberek nagy többsége idejének általában 80-90%-át beltéren tölti, a beltéri levegő szennyezettsége is ugyanannyira kritikus tényezőként tekinthető, mint a táplálkozás, vagy a testmozgás.

A számos tisztítószer közül tekintsük át először a szőnyegtisztító szereket.

Porszívók

A szakértők azt javasolják, hogy válasszunk jó minőségű, HEPA szűrővel rendelkező porszívót, melynek porzsákját gyakran és rendszeresen cseréljük. Beltéren ne járkáljunk kinti cipővel, ezen kívül bio tisztítószerünkkel és magas hőmérsékletű, vízgőzös tisztítással gyakran is végezhetjük szőnyegeink takarítását, hogy biztosítsuk a vegyszermentes tisztaságot.

Az Environmental Science & Technology című folyóiratban publikált, ausztrál kutatók által végzett friss kutatás 21 porszívót vizsgált meg, 11 gyártótól. Az eredmények szerint az összes gép baktériumokat és porrészecskéket bocsátott ki. Bár a porszívók közül 6 rendelkezett HEPA (magas teljesítményű mikrorészecskés) szűrővel, ez mégsem jelentett garanciát arra, hogy a termék nem bocsát ki szennyezést. Összességében az újabb modellek, azok közül is a drágább, de magasabb minőségű termékek szerepeltek jobban a beltéri levegő tisztaságára tett hatásuknak vizsgálatában.

Korábbi kutatások már kimutatták, hogy a baktériumok életképesek maradnak a porzsákon belül akár 2 hónapig is! Azok a porrészecskék pedig, melyeket a porszívó felkevert a levegőbe, súlyosbíthatják az asztmát és az allergiát. A háztartási por ártalmatlannak tűnhet, mégis olyan nehézfémeket tartalmazhat, mint például az ólom, mivel az ipari szennyezés által ezek a nehézfémek már a földben is megtalálhatóak.

Kárpit- és szőnyegtisztítók

A kárpit- és szőnyegtisztító krémek, folyadékok használata már sokkal nagyobb veszélyeket hordoz a porszívókénál. A kereskedelmi kárpittisztítók sokszor olyan toxikus vegyületeket tartalmaznak, mint a perchlorethylene, vagy az ammonium hydroxide. Az első egy ismert karcinogén, mely kárt okoz a májban, vesében és az idegrendszerben, míg az utóbbi egy maróanyag, amely irritálhatja a szemet, a bőrt és a légutakat.

A szőnyeg is szennyez

A szőnyegek is lehetnek a szennyeződések és baktériumok táptalajai; általában minél régebbi egy szőnyeg, annál inkább vonzza a szennyeződést. Azonban az új szőnyegek közül sokban megtalálhatóak olyan vegyületek, mint a benzén, toluén, formaldehid, styren, ethyl benzén, vagy az aceton, melyek közül több is megtalálható az EPA ’Rendkívül veszélyes anyagok’ listáján. Ráadásul szintetikus festékkel, folttaszító kémiai anyagokkal, ragasztókkal, molyálló szerekkel, tűz gátló anyagokkal, melyek egytől egyik szintetikus vegyszerek.

A régi szőnyegek a felhalmozott szennyeződéseken és poratkákon kívül úgyszintén tartalmaznak erős vegyszereket, a régi szabályozások még erősebb hatású vegyszereket engedtek felhasználni a szőnyeggyártás során, ráadásul az évek során tisztítószerekkel végzett szőnyegtisztítások szintén vegyszereket juttatnak a szőnyegbe.

Mit tehetünk hát?

Szőnyegvásárláskor válasszunk olyan darabot, amelyen látható a Green Label Plus tanúsítvány címkéje, mely igazolja, hogy különböző laboratóriumokban tesztelték a szőnyeg vegyszerkibocsátását. Próbáljunk olyan szőnyeget választani, mely természetes rostokból készült, mint például gyapjú, szizál, juta, kókuszháncsrost, vagy kenderrostból, utóbbi például kiválóan ellenáll a molyoknak és a nedvességnek, ezért még a fürdőszobában is használható. 

Miután kiválasztottuk a számunkra ideális szőnyeget, tisztításukra mindig használjunk vegyszermentes, környezetbarát, bio tisztítószert, melyet bioboltban beszerezhetünk, vagy akár mi magunk is elkészíthetjük a saját házi változatunkat: egy üres vízpermetezőben vegyítsünk össze 2 teli bögre tiszta vizet egy kicsivel kevesebb, mint negyed bögre 10%-os ecettel, illetve csepegtessünk bele 15 csepp levendula, és 15 csepp citrom illóolajat. A keverék alkalmazása eltávolítja a baktériumokat és gombákat, illetve az ezek által okozott kellemetlen szagokat is.

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!